Почиње финале КЛС: Може ли Звезда да настави низ?

Кошаркаши ФМП и Црвене звезде састаће се у финалу Суперлиге Србије, у репризи прошлогодишњег финала, када је Звезда однела шампионску титулу.  Реприза! Црвена звезда и ФМП као и прошле сезоне играће у борби за трофеј првака Србије.

Кошарка 07.06.2018 | 14:30
Почиње финале КЛС: Може ли Звезда да настави низ?
Тренер кошаркаша Црвене звезде Миленко Топић рекао је да сматра да су се две најбоље екипе пласирале у финале плеј-офа Супер лиге Србије.

Он је истакао да му сметају приче да ће финална серија бити формалност због блиских односа црвено-белих и ФМП.

"Мислим да су две најбоље екипе у финалу и да су то својим играма и заслужили. Мени лично мало смета што се ово финале деградира, што се прича да су ово два блиска клуба и да ће финале бити формалност. Ја заиста не мислим тако", рекао је Топић.

Прва утакмица финалне серије на програму је у четвртак, 7. јуна од 20.00 у хали Александар Николић.

"ФМП је јако добра екипа, добро вођена екипа, добро утренирана, имају физиономију, можда им фали два играча на спољним позицијама, врло битно играча, али они то својим залагањем и борбеношћу компензују. Неће бити ни мало лако", изјавио је Топић.

Топић каже да мотив неће недостајати његовим кошаркашима, али позива навијаче да у што већем броју дођу и подрже екипу, јер ће им подршка бити потреба.

"Оно што ће нам недостајати су навијачи ако не дођу, зато апелујемо да додју да нас подрже. Знам да је јун, да је време годишњих одмора, да је људима можда више и доста кошарке, али позивам их да нас подрже у борби која неће бити лака", каже бивши играч, а сада тренер Звезде.

Он не мисли да је Звезда аутоматски фаворит за освајање титуле, те да ће се све то показати на терену.

"Сетите се где смо били само пре месец дана, кад смо губили од тимова из КЛС лиге, нису нас сврставили ни за полуфинале, али скупили смо се и дошли у ову позицију да се боримо за титулу", закључио је Топић.

Другу годину заредом финале кошаркашке Суперлиге Србије играће Црвена звезда и ФМП из Железника. Како је још пред отварање лигашког дела такмичења најављено, због боље коначне позиције на крају Јадранске лиге, Црвена звезда имаће предност домаћег терена у серији која ће се играти до три победе.

Прва утакмица је заказана данас од 20 часова у дворани Александар Николић.

Црвена звезда у ново финале улази као апсолутни фаворит. Пантери из Железника показали су квалитет који је био довољан за оверавање првог места у Групи Б, чиме су избегли дуел са браниоцем титуле до последњег степеника у борби за пехар. За разлику од Црвене звезде, која је свој посао против Партизана одрадила у две утакмице, пулени Владимира Јовановића морали су до финала тек после мајсторице, у којој су убедљиво надиграли чачански Борац. Била је то тринаеста победа за ФМП у такмичењу, а у саму завршницу сезоне улази са свега два пораза, баш као и наредни противник.

После нешто слабијег почетка лигашког дела, али и промена на клупи и у самом ростеру, Црвена звезда је подигла ритам на висок ниво, што је довело до тога да у само финале уђе са серијом од седам узастопних победа под вођством новог тренера Миленка Топића.

„Две најбоље екипе се састају у финалу, оне су то својим играма и понашањем заслужиле. Помало ми смета да се финале деградира, користе се термини ´два блиска клуба´,  прича се да је ово финале формалност. Ја не мислим тако, ФМП је добра екипа, одлична имају физиономију, одлично су вођени, недостају им два играча на спољним позицијама,и то врло важна  играча, али они то борбеношћу компензују", рекао је тренер црвено-белих Миленко Топић у најави финала.

ФМП није за потцењивање. Пантери су и ове године успели да стекну звање финалисте Суперлиге, упркос томе што су остали без двојице важних шрафова у тиму - Филипа Човића и Алексе Раданова који су управо прешли у Звезду. Тим одласцима отворен је простор за експлозију младог НемањеНенадића, који је ФМП водио кроз целу лигу с просеком од чак 17 поена и седам ухваћених лопти. Своје минуте добио је и плејмејкер Стефан Пот, који је солидно разигравао саиграче, али и користио слободан простор за реализацију, преузевши тако једну од водећих улога у тиму.

Очи навијача оба тима биће упрте ка двојици потенцијалних кандидата за први тим Црвене звезде - Бориши Симанићу и Мајклу Оџу. Наравно, и према Ненадићу.

Симанић је коначно добио минуте које није добио у редовима црвено-белих, а после свих дешавања у клубу са Малог Калемегдана током последњих месеци постоји одређена шанса да би поново могао да заигра у матичном клубу. Оџо је током целе сезоне фигурирао као једно од решења у рекету, али је и даље евидентно да му недостаје озбиљан рад и брзина како би постао центар за Црвену звезду. Ипак, добро је одиграо ову сезону, показао да поред одличних физикалија има и добар осећај за скок и да му је рекет средина у којој се добро осећа. Зато ће бити занимљиво видети његов дуел с најбољим центром лиге - Аленом Омићем. Њих двојица би под кошем требало да воде озбиљан рат, од чијег исхода би умногоме могао да зависи и коначни исход финала.

Подсетимо, Црвена звезда је прошле сезоне финале против ФМП добила рутински с три везане победе. Пантери ће имати разлог да се свете. Односно, да покажу бар мало већи притисак пред фаворизованим ривалом у овој „репризи“ прошлогодишњег финала.

Може се рећи да су најважнији меч ове сезоне играли у полуфиналу Купа Радивоја Кораћа када је Звезда славила са 98:82 и тако прошла у финале. Довољан је податак да је Звезда добила 17 последњих мечева против ФМП-а, тако да и из тога можемо да закључимо ко је изразити фаворит у овом финалу. Звезда је освојила титулу првака Србије у последње три сезоне. Сада јури четврту узастопну.

Улаз на трибину Б и Ц на овој утакмици биће слободан на првом мечу у серији (20 часова).

Други меч финалне серије играће се у суботу од 18 часова у дворани у Железнику, а трећи биће на програму у понедељак од 19 сати у дворани „Александар Николић".

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар