Počinje finale KLS: Može li Zvezda da nastavi niz?

Košarkaši FMP i Crvene zvezde sastaće se u finalu Superlige Srbije, u reprizi prošlogodišnjeg finala, kada je Zvezda odnela šampionsku titulu.  Repriza! Crvena zvezda i FMP kao i prošle sezone igraće u borbi za trofej prvaka Srbije.

Košarka 07.06.2018 | 14:30
Počinje finale KLS: Može li Zvezda da nastavi niz?
Trener košarkaša Crvene zvezde Milenko Topić rekao je da smatra da su se dve najbolje ekipe plasirale u finale plej-ofa Super lige Srbije.

On je istakao da mu smetaju priče da će finalna serija biti formalnost zbog bliskih odnosa crveno-belih i FMP.

"Mislim da su dve najbolje ekipe u finalu i da su to svojim igrama i zaslužili. Meni lično malo smeta što se ovo finale degradira, što se priča da su ovo dva bliska kluba i da će finale biti formalnost. Ja zaista ne mislim tako", rekao je Topić.

Prva utakmica finalne serije na programu je u četvrtak, 7. juna od 20.00 u hali Aleksandar Nikolić.

"FMP je jako dobra ekipa, dobro vođena ekipa, dobro utrenirana, imaju fizionomiju, možda im fali dva igrača na spoljnim pozicijama, vrlo bitno igrača, ali oni to svojim zalaganjem i borbenošću kompenzuju. Neće biti ni malo lako", izjavio je Topić.

Topić kaže da motiv neće nedostajati njegovim košarkašima, ali poziva navijače da u što većem broju dođu i podrže ekipu, jer će im podrška biti potreba.

"Ono što će nam nedostajati su navijači ako ne dođu, zato apelujemo da dodju da nas podrže. Znam da je jun, da je vreme godišnjih odmora, da je ljudima možda više i dosta košarke, ali pozivam ih da nas podrže u borbi koja neće biti laka", kaže bivši igrač, a sada trener Zvezde.

On ne misli da je Zvezda automatski favorit za osvajanje titule, te da će se sve to pokazati na terenu.

"Setite se gde smo bili samo pre mesec dana, kad smo gubili od timova iz KLS lige, nisu nas svrstavili ni za polufinale, ali skupili smo se i došli u ovu poziciju da se borimo za titulu", zaključio je Topić.

Drugu godinu zaredom finale košarkaške Superlige Srbije igraće Crvena zvezda i FMP iz Železnika. Kako je još pred otvaranje ligaškog dela takmičenja najavljeno, zbog bolje konačne pozicije na kraju Jadranske lige, Crvena zvezda imaće prednost domaćeg terena u seriji koja će se igrati do tri pobede.

Prva utakmica je zakazana danas od 20 časova u dvorani Aleksandar Nikolić.

Crvena zvezda u novo finale ulazi kao apsolutni favorit. Panteri iz Železnika pokazali su kvalitet koji je bio dovoljan za overavanje prvog mesta u Grupi B, čime su izbegli duel sa braniocem titule do poslednjeg stepenika u borbi za pehar. Za razliku od Crvene zvezde, koja je svoj posao protiv Partizana odradila u dve utakmice, puleni Vladimira Jovanovića morali su do finala tek posle majstorice, u kojoj su ubedljivo nadigrali čačanski Borac. Bila je to trinaesta pobeda za FMP u takmičenju, a u samu završnicu sezone ulazi sa svega dva poraza, baš kao i naredni protivnik.

Posle nešto slabijeg početka ligaškog dela, ali i promena na klupi i u samom rosteru, Crvena zvezda je podigla ritam na visok nivo, što je dovelo do toga da u samo finale uđe sa serijom od sedam uzastopnih pobeda pod vođstvom novog trenera Milenka Topića.

„Dve najbolje ekipe se sastaju u finalu, one su to svojim igrama i ponašanjem zaslužile. Pomalo mi smeta da se finale degradira, koriste se termini ´dva bliska kluba´,  priča se da je ovo finale formalnost. Ja ne mislim tako, FMP je dobra ekipa, odlična imaju fizionomiju, odlično su vođeni, nedostaju im dva igrača na spoljnim pozicijama,i to vrlo važna  igrača, ali oni to borbenošću kompenzuju", rekao je trener crveno-belih Milenko Topić u najavi finala.

FMP nije za potcenjivanje. Panteri su i ove godine uspeli da steknu zvanje finaliste Superlige, uprkos tome što su ostali bez dvojice važnih šrafova u timu - Filipa Čovića i Alekse Radanova koji su upravo prešli u Zvezdu. Tim odlascima otvoren je prostor za eksploziju mladog NemanjeNenadića, koji je FMP vodio kroz celu ligu s prosekom od čak 17 poena i sedam uhvaćenih lopti. Svoje minute dobio je i plejmejker Stefan Pot, koji je solidno razigravao saigrače, ali i koristio slobodan prostor za realizaciju, preuzevši tako jednu od vodećih uloga u timu.

Oči navijača oba tima biće uprte ka dvojici potencijalnih kandidata za prvi tim Crvene zvezde - Boriši Simaniću i Majklu Odžu. Naravno, i prema Nenadiću.

Simanić je konačno dobio minute koje nije dobio u redovima crveno-belih, a posle svih dešavanja u klubu sa Malog Kalemegdana tokom poslednjih meseci postoji određena šansa da bi ponovo mogao da zaigra u matičnom klubu. Odžo je tokom cele sezone figurirao kao jedno od rešenja u reketu, ali je i dalje evidentno da mu nedostaje ozbiljan rad i brzina kako bi postao centar za Crvenu zvezdu. Ipak, dobro je odigrao ovu sezonu, pokazao da pored odličnih fizikalija ima i dobar osećaj za skok i da mu je reket sredina u kojoj se dobro oseća. Zato će biti zanimljivo videti njegov duel s najboljim centrom lige - Alenom Omićem. Njih dvojica bi pod košem trebalo da vode ozbiljan rat, od čijeg ishoda bi umnogome mogao da zavisi i konačni ishod finala.

Podsetimo, Crvena zvezda je prošle sezone finale protiv FMP dobila rutinski s tri vezane pobede. Panteri će imati razlog da se svete. Odnosno, da pokažu bar malo veći pritisak pred favorizovanim rivalom u ovoj „reprizi“ prošlogodišnjeg finala.

Može se reći da su najvažniji meč ove sezone igrali u polufinalu Kupa Radivoja Koraća kada je Zvezda slavila sa 98:82 i tako prošla u finale. Dovoljan je podatak da je Zvezda dobila 17 poslednjih mečeva protiv FMP-a, tako da i iz toga možemo da zaključimo ko je izraziti favorit u ovom finalu. Zvezda je osvojila titulu prvaka Srbije u poslednje tri sezone. Sada juri četvrtu uzastopnu.

Ulaz na tribinu B i C na ovoj utakmici biće slobodan na prvom meču u seriji (20 časova).

Drugi meč finalne serije igraće se u subotu od 18 časova u dvorani u Železniku, a treći biće na programu u ponedeljak od 19 sati u dvorani „Aleksandar Nikolić".

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar