Састав нове владе: Жене доминантне

Нова социјалистичка шпанска влада објавила је данас састав Кабинета, који чине пет мушкараца и чак 11 жена на министарским мјестима, при чему су женама припале кључне позиције - министарства економије, финансија и одбране.

Свијет 06.06.2018 | 21:07
Састав нове владе: Жене доминантне
Премијер Педро Санчес изјавио је да, први пут откако се Шпанија вратила на демократски систем крајем 1970-их, у влади има више жена него мушкараца, преноси АП.

Потпредсједница нове владе, која ће бити задужена за обновљено Министарство за једнакост, биће Кармен Калво, иначе стручњак за уставно право и министарка културе од 2004. до 2007. године.

За хватање у коштац са жељом Каталоније за независноцћу, која ће бити и један од кључних изазова нове администрације, биће надлежна Меричет Батет - каталонска посланица и правни експерт за питања устава.

Надиа Калвино, која је била генерални директор за буџет у Европској комисији од 2014. године, сада је именована за министарку четврте по снази економије у ЕУ.

Долорес Делгадо, досадашња тужитељка за антитероризам, биће министарка правосуђа, док је Изабел Села министарка образовања, а Магдалена Валерио - министарка рада.

За министарку одбране именована је Маргарита Роблес, док ће Марија Хесус Монтеро бити на челу Министарства финансија.

Женама су припала и руководеће позиције у министарствима правде и образовања, напомиње америчка агенција. Што се мушког дијела нове владе тиче, Педро Дуке, инжењер и први Шпанац у космосу, поздрављен је у низу твитова као нови министар науке, иновација и универзитета.

Истовремено, бивши председник Европског парламента и каталонски политичар који се залаже за јединство са Шпанијом, Жозеп Борел, именован је за министра спољних послова, што је разљутило неке сепаратисте.

Санчес је обавестио краља Фелипеа Шестог о именовањима прије објављивањана новог састава владе, а нови министри ће на дужност ступити сутра.

У саопштењу, Санчес је поручио да ће његова администрација бити "напредна, модернизујућа и са Европом на уму".

Нови премијер је обећао и да ће почети преговоре с новом владом Каталоније, али је напоменуо да било какво рјешење мора бити у складу са шпанским уставом, у којем стоји да је земља "недјељива".

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар