Sastav nove vlade: Žene dominantne

Nova socijalistička španska vlada objavila je danas sastav Kabineta, koji čine pet muškaraca i čak 11 žena na ministarskim mjestima, pri čemu su ženama pripale ključne pozicije - ministarstva ekonomije, finansija i odbrane.

Svijet 06.06.2018 | 21:07
Sastav nove vlade: Žene dominantne
Premijer Pedro Sančes izjavio je da, prvi put otkako se Španija vratila na demokratski sistem krajem 1970-ih, u vladi ima više žena nego muškaraca, prenosi AP.

Potpredsjednica nove vlade, koja će biti zadužena za obnovljeno Ministarstvo za jednakost, biće Karmen Kalvo, inače stručnjak za ustavno pravo i ministarka kulture od 2004. do 2007. godine.

Za hvatanje u koštac sa željom Katalonije za nezavisnocću, koja će biti i jedan od ključnih izazova nove administracije, biće nadležna Meričet Batet - katalonska poslanica i pravni ekspert za pitanja ustava.

Nadia Kalvino, koja je bila generalni direktor za budžet u Evropskoj komisiji od 2014. godine, sada je imenovana za ministarku četvrte po snazi ekonomije u EU.

Dolores Delgado, dosadašnja tužiteljka za antiterorizam, biće ministarka pravosuđa, dok je Izabel Sela ministarka obrazovanja, a Magdalena Valerio - ministarka rada.

Za ministarku odbrane imenovana je Margarita Robles, dok će Marija Hesus Montero biti na čelu Ministarstva finansija.

Ženama su pripala i rukovodeće pozicije u ministarstvima pravde i obrazovanja, napominje američka agencija. Što se muškog dijela nove vlade tiče, Pedro Duke, inženjer i prvi Španac u kosmosu, pozdravljen je u nizu tvitova kao novi ministar nauke, inovacija i univerziteta.

Istovremeno, bivši predsednik Evropskog parlamenta i katalonski političar koji se zalaže za jedinstvo sa Španijom, Žozep Borel, imenovan je za ministra spoljnih poslova, što je razljutilo neke separatiste.

Sančes je obavestio kralja Felipea Šestog o imenovanjima prije objavljivanjana novog sastava vlade, a novi ministri će na dužnost stupiti sutra.

U saopštenju, Sančes je poručio da će njegova administracija biti "napredna, modernizujuća i sa Evropom na umu".

Novi premijer je obećao i da će početi pregovore s novom vladom Katalonije, ali je napomenuo da bilo kakvo rješenje mora biti u skladu sa španskim ustavom, u kojem stoji da je zemlja "nedjeljiva".

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar