Шпанска армада: Лоренцо и Маркез у истом тиму!

Двојица најбољих шпанских мотоциклиста свих времена, који збирно имају седам титула првака света у МотоГП класи, од наредне сезоне биће и колеге.

Остали спортови 09.06.2018 | 17:30
Шпанска армада: Лоренцо и Маркез у истом тиму!
Двојица најбољих шпанских мотоциклиста у историји, возачи који су освојили седам од последњих осам титула шампиона света у МотоГП класи и шест у низу, од наредне сезоне возиће у истом тиму.

Хонда се данас похвалила да је постигла договор са асом Дукатија, Хорхеом Лоренцом (31), који ће од наредне сезоне остати ривал, али постати и клупски колега актуелном прваку света, Марку Маркезу (25)!

Лоренцо има 45, а Маркез 38 победа у МотоГП класи.

Ово, уједно, значи и да ће "вечити трећи", Дани Педроса (32), морати да уступи своје место у боксу култног јапанског тима које држи пуних 13 сезона... међутим, које није искористио да за то време освоји бар једну титулу првака света у краљевској категорији.

Хонда ће тако од сезоне 2019. имати на својим моторима освајаче укупно 11 титула првака света, од чега седам у МотоГП класи. Као пилот Јамахе, Лоренцо је освајао шампионате 2010, 2012. и 2015, док је Маркез на Хонди освајао најпрестижнију титулу у мотоциклизму у дебитантској 2013, а потом и 2014, 2016. и 2017. години.

Да аустралијски ас Кејси Стонер није неочекивано постао шампион на Дукатију те 2011. године, ова акутна доминација шпанских такмичара можда би трајала и пуних осам година, још од седме титуле првака света легендарног Валентина Росија (2009).

Лоренцо ће постати пети шпански такмичар на Хондиним моторима после Алекса Кривијеа, Сета Жибернауа, Педросе и Маркеза.
Шпанија је, пре двојице поменутих шампиона, имала само једног првака света у најјачој категорији: Кривијеа.

Лоренцо је потписао двогодишњи уговор са Хондом, у коју ће прећи после две сезоне у Дукатију, а да је пре тога од 2008. до 2016. возио за Јамаху. 

Ову вест Хонда је објавила пред трку за Велику награду Шпаније на писти "Каталуња" крај Барселоне. Занимљиво, и Лоренцо и Маркез рођени су у Каталонији - први у Палми, други у Сервери.

Иначе, од ове сезоне технички директор јапанског тима је некадашњи шпански мотоциклиста Алберто Пуиг. 

У генералном пласману после шест трка МотоГП категорије поредак изгледа овако: Маркез (Хонда) 95, Валентино Роси (Јамаха) 72, Маверик Вињалес (Јамаха) 67, Андреа Довициозо (Дукати) 66, Јоан Зарко (Јамаха) 64, Данило Петрући (Дукати) 63, Андреа Јаноне (Сузуки) 60, Карл Крачлоу (Хонда) 56, Џек Милер (Дукати) 46, Лоренцо (Дукати) 41...

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар