Španska armada: Lorenco i Markez u istom timu!

Dvojica najboljih španskih motociklista svih vremena, koji zbirno imaju sedam titula prvaka sveta u MotoGP klasi, od naredne sezone biće i kolege.

Ostali sportovi 09.06.2018 | 17:30
Španska armada: Lorenco i Markez u istom timu!
Dvojica najboljih španskih motociklista u istoriji, vozači koji su osvojili sedam od poslednjih osam titula šampiona sveta u MotoGP klasi i šest u nizu, od naredne sezone voziće u istom timu.

Honda se danas pohvalila da je postigla dogovor sa asom Dukatija, Horheom Lorencom (31), koji će od naredne sezone ostati rival, ali postati i klupski kolega aktuelnom prvaku sveta, Marku Markezu (25)!

Lorenco ima 45, a Markez 38 pobeda u MotoGP klasi.

Ovo, ujedno, znači i da će "večiti treći", Dani Pedrosa (32), morati da ustupi svoje mesto u boksu kultnog japanskog tima koje drži punih 13 sezona... međutim, koje nije iskoristio da za to vreme osvoji bar jednu titulu prvaka sveta u kraljevskoj kategoriji.

Honda će tako od sezone 2019. imati na svojim motorima osvajače ukupno 11 titula prvaka sveta, od čega sedam u MotoGP klasi. Kao pilot Jamahe, Lorenco je osvajao šampionate 2010, 2012. i 2015, dok je Markez na Hondi osvajao najprestižniju titulu u motociklizmu u debitantskoj 2013, a potom i 2014, 2016. i 2017. godini.

Da australijski as Kejsi Stoner nije neočekivano postao šampion na Dukatiju te 2011. godine, ova akutna dominacija španskih takmičara možda bi trajala i punih osam godina, još od sedme titule prvaka sveta legendarnog Valentina Rosija (2009).

Lorenco će postati peti španski takmičar na Hondinim motorima posle Aleksa Krivijea, Seta Žibernaua, Pedrose i Markeza.
Španija je, pre dvojice pomenutih šampiona, imala samo jednog prvaka sveta u najjačoj kategoriji: Krivijea.

Lorenco je potpisao dvogodišnji ugovor sa Hondom, u koju će preći posle dve sezone u Dukatiju, a da je pre toga od 2008. do 2016. vozio za Jamahu. 

Ovu vest Honda je objavila pred trku za Veliku nagradu Španije na pisti "Katalunja" kraj Barselone. Zanimljivo, i Lorenco i Markez rođeni su u Kataloniji - prvi u Palmi, drugi u Serveri.

Inače, od ove sezone tehnički direktor japanskog tima je nekadašnji španski motociklista Alberto Puig. 

U generalnom plasmanu posle šest trka MotoGP kategorije poredak izgleda ovako: Markez (Honda) 95, Valentino Rosi (Jamaha) 72, Maverik Vinjales (Jamaha) 67, Andrea Doviciozo (Dukati) 66, Joan Zarko (Jamaha) 64, Danilo Petrući (Dukati) 63, Andrea Janone (Suzuki) 60, Karl Kračlou (Honda) 56, Džek Miler (Dukati) 46, Lorenco (Dukati) 41...

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar