Вансеријски: Први пут осам екипа на завршном турниру!

Девети пут да Филиповић напада Европу! Само је још Душко Пијетловић од српских ватерполиста толико пута покушавао.

Остали спортови 06.06.2018 | 13:30
Вансеријски: Први пут осам екипа на завршном турниру!
Са Партизаном једном, са Радничким такође, а са Про Реком чак шест пута. И сада опет. Филип Филиповић ће од 7. до 9. јуна и девети пут учествовати на завршном турниру ватерполо Лиге шампиона, који ће се ове године премијерно играти са осам учесника.

Девет наступа у финалним борбама до сада је од српских играча имао само Андрија Прлаиновић, док је легендарни Владимир Вујасиновић стао на коти осам. И Прлаиновић и Филиповић додуше имају још довољно времена да значајно поправе свој учинак. Мада, најбитније је колико титула имаш. Прлаиновић и ту има предност – пет пехара. Филиповић три. Није се заситио. Зато се нада да ће у Ђенови приграбити и четврти. Подршка италијанске публике можда Про Реку даје улогу фаворита?

“Не мислим да тако Про Реко фаворит, из простог разлога што у последње две сезоне нисмо освојили Лигу шампиона и сада имамо мали притисак јер играмо у Ђенови, па практично може да се каже да играмо код куће. Притисак је много већи него до сада“, каже 31-годишњи ватерполиста за свој званичан сајт филипфилиповиц.цом.

Наравно, ту су и остали клубови: Солнок, Југ, Олимпијакос, Егер, Бреша, Шпандау и Барселонета. Сви имају исту амбицију. Про Реко и Бреша, противници у четвртфиналу (четвртак, 20.30), и скорашњу успомену из финала првенства Италије. Тада је Про Реко био бољи.

“То је тек прва утакмица и после тога, ако прођемо, треба да одиграмо још две, али без обзира на то морамо да уђемо фанатично у тај меч, као што смо то урадили у првенству. Другог рецепта против Бреше нема“.

А шта Филиповић каже на сам формат турнира? Први пут са осам екипа, три утакмице у три дана...

“Овај формат је бољи од Фајнал сикса, јер смо видели у претходним сезонама да екипа која заузме прво место у групи у регуларном делу ипак није у предности у завршници, јер не игра тај први меч, који практично уводи екипу у турнир и даје потребну агресивност и осећај тежине турнира. Међутим, формат где се у три дана играју три утакмице нема никаквог смисла. Губи се и на квалитету. Мислим да је Фајнал фор био најбољи, али гледајући мало унапред, можда треба пробати да се до финала игра код куће и у гостима, јер то већ од осмине финала или четвртфинала подиже квалитет, а онда финале да се игра на неком неутралном базену. Без обзира што смо домаћини, не видим ово као неку велику предност, посебно што организатор има загарантовано место на турниру, што нема везе са спортом и етиком. Ако је већ планирано да се Фајнал ејт игра још неколико година, онда треба да се игра бар још два дана, да екипе могу да се одморе“, каже Филиповић, а његово мишљење би требало саслушати с обзиром на то да врло добро зна како све то изгледа на завршним турнирима.

Уосталом, најефикаснији је српски ватерполистима у таквим мечевима. Одиграо их је 16 и постигао 36 голова. Нек их буде и сада.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар