Vanserijski: Prvi put osam ekipa na završnom turniru!

Deveti put da Filipović napada Evropu! Samo je još Duško Pijetlović od srpskih vaterpolista toliko puta pokušavao.

Ostali sportovi 06.06.2018 | 13:30
Vanserijski: Prvi put osam ekipa na završnom turniru!
Sa Partizanom jednom, sa Radničkim takođe, a sa Pro Rekom čak šest puta. I sada opet. Filip Filipović će od 7. do 9. juna i deveti put učestvovati na završnom turniru vaterpolo Lige šampiona, koji će se ove godine premijerno igrati sa osam učesnika.

Devet nastupa u finalnim borbama do sada je od srpskih igrača imao samo Andrija Prlainović, dok je legendarni Vladimir Vujasinović stao na koti osam. I Prlainović i Filipović doduše imaju još dovoljno vremena da značajno poprave svoj učinak. Mada, najbitnije je koliko titula imaš. Prlainović i tu ima prednost – pet pehara. Filipović tri. Nije se zasitio. Zato se nada da će u Đenovi prigrabiti i četvrti. Podrška italijanske publike možda Pro Reku daje ulogu favorita?

“Ne mislim da tako Pro Reko favorit, iz prostog razloga što u poslednje dve sezone nismo osvojili Ligu šampiona i sada imamo mali pritisak jer igramo u Đenovi, pa praktično može da se kaže da igramo kod kuće. Pritisak je mnogo veći nego do sada“, kaže 31-godišnji vaterpolista za svoj zvaničan sajt filipfilipovic.com.

Naravno, tu su i ostali klubovi: Solnok, Jug, Olimpijakos, Eger, Breša, Špandau i Barseloneta. Svi imaju istu ambiciju. Pro Reko i Breša, protivnici u četvrtfinalu (četvrtak, 20.30), i skorašnju uspomenu iz finala prvenstva Italije. Tada je Pro Reko bio bolji.

“To je tek prva utakmica i posle toga, ako prođemo, treba da odigramo još dve, ali bez obzira na to moramo da uđemo fanatično u taj meč, kao što smo to uradili u prvenstvu. Drugog recepta protiv Breše nema“.

A šta Filipović kaže na sam format turnira? Prvi put sa osam ekipa, tri utakmice u tri dana...

“Ovaj format je bolji od Fajnal siksa, jer smo videli u prethodnim sezonama da ekipa koja zauzme prvo mesto u grupi u regularnom delu ipak nije u prednosti u završnici, jer ne igra taj prvi meč, koji praktično uvodi ekipu u turnir i daje potrebnu agresivnost i osećaj težine turnira. Međutim, format gde se u tri dana igraju tri utakmice nema nikakvog smisla. Gubi se i na kvalitetu. Mislim da je Fajnal for bio najbolji, ali gledajući malo unapred, možda treba probati da se do finala igra kod kuće i u gostima, jer to već od osmine finala ili četvrtfinala podiže kvalitet, a onda finale da se igra na nekom neutralnom bazenu. Bez obzira što smo domaćini, ne vidim ovo kao neku veliku prednost, posebno što organizator ima zagarantovano mesto na turniru, što nema veze sa sportom i etikom. Ako je već planirano da se Fajnal ejt igra još nekoliko godina, onda treba da se igra bar još dva dana, da ekipe mogu da se odmore“, kaže Filipović, a njegovo mišljenje bi trebalo saslušati s obzirom na to da vrlo dobro zna kako sve to izgleda na završnim turnirima.

Uostalom, najefikasniji je srpski vaterpolistima u takvim mečevima. Odigrao ih je 16 i postigao 36 golova. Nek ih bude i sada.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar