Три су нова имена у оптицају

Република Северна Македонија, Република Горња Македонија и Република Нова Македонија, три су нова имена за ту бившу југословенску републику.

Регион 05.06.2018 | 11:00
Три су нова имена у оптицају
Сва та три имена још увек су на столу, потврдио је данас грчки министар спољних послова Никос Коцијас, који каже да решење очекује у наредним данима. Он је у интервјуу за државну телевизију ЕРТ рекао да је телефонски разговор премијера две државе, Алесиса Ципраса и Зорана Заева, одложен због проблема са којима се суочава влада у Скопљу.

"Влада суседне земље се суочавају са проблемима и сада разматра неке ревизије уговора или оквир који је постављен на састанцима са македонским министром иностраних послова Никола Димитров у Њујорку и Бриселу". 

Истиче, да се нада да ће за неколико дана, те тешкоће бити превазиђене. 

"Сада је време да кажемо велико 'да' или велико 'не' ". Договор није трка од 100 метара, постоје пукотине и падови и морамо имати стрпљење. Али, док нема потписа за споразум, ништа није учињено ", рекао је Коцијас. 

Према његовим речима, споразум је добар компромис према којем обе стране добијају. 

Коцијас није желео да коментарише информације о томе да је договорено име Северна Македонија и рекао да ће име које ће се договорити објавити два премијера. Рекао је, међутим, да је предлог "Вардарска Македонија" одбила македонска влада јер их, како је рекао, подсећа на време окупације.

Говорећи о могућим именима, Коцијас је рекао да је "Атина предложила Скопљу да предложи нова имена ако не прихвати било који од предлог посредника УН у тим преговорима Метју Нимица".

Он је такође одговорио на критике опозиције, рекавши да су претходне грчке владе усвојиле решења, као што је Република Македонија-Скопље, као двоструку формулу, без потребе за општом употребом, односно ерга омнес. "Наш национални интерес је решити питање имена с нашим суседима, а то је циљ наше активне спољне политике", казао је Коцијас, пренели су грчки и македонски медији.

(Тањуг)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ист са

05.06.2018 20:46

Мозда Република Српска Македонија, то би било и исправно и Грци би прихватили

ОДГОВОРИТЕ