Tri su nova imena u opticaju

Republika Severna Makedonija, Republika Gornja Makedonija i Republika Nova Makedonija, tri su nova imena za tu bivšu jugoslovensku republiku.

Region 05.06.2018 | 11:00
Tri su nova imena u opticaju
Sva ta tri imena još uvek su na stolu, potvrdio je danas grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas, koji kaže da rešenje očekuje u narednim danima. On je u intervjuu za državnu televiziju ERT rekao da je telefonski razgovor premijera dve države, Alesisa Ciprasa i Zorana Zaeva, odložen zbog problema sa kojima se suočava vlada u Skoplju.

"Vlada susedne zemlje se suočavaju sa problemima i sada razmatra neke revizije ugovora ili okvir koji je postavljen na sastancima sa makedonskim ministrom inostranih poslova Nikola Dimitrov u Njujorku i Briselu". 

Ističe, da se nada da će za nekoliko dana, te teškoće biti prevaziđene. 

"Sada je vreme da kažemo veliko 'da' ili veliko 'ne' ". Dogovor nije trka od 100 metara, postoje pukotine i padovi i moramo imati strpljenje. Ali, dok nema potpisa za sporazum, ništa nije učinjeno ", rekao je Kocijas. 

Prema njegovim rečima, sporazum je dobar kompromis prema kojem obe strane dobijaju. 

Kocijas nije želeo da komentariše informacije o tome da je dogovoreno ime Severna Makedonija i rekao da će ime koje će se dogovoriti objaviti dva premijera. Rekao je, međutim, da je predlog "Vardarska Makedonija" odbila makedonska vlada jer ih, kako je rekao, podseća na vreme okupacije.

Govoreći o mogućim imenima, Kocijas je rekao da je "Atina predložila Skoplju da predloži nova imena ako ne prihvati bilo koji od predlog posrednika UN u tim pregovorima Metju Nimica".

On je takođe odgovorio na kritike opozicije, rekavši da su prethodne grčke vlade usvojile rešenja, kao što je Republika Makedonija-Skoplje, kao dvostruku formulu, bez potrebe za opštom upotrebom, odnosno erga omnes. "Naš nacionalni interes je rešiti pitanje imena s našim susedima, a to je cilj naše aktivne spoljne politike", kazao je Kocijas, preneli su grčki i makedonski mediji.

(Tanjug)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

ist sa

05.06.2018 22:46

Mozda Republika Srpska Makedonija, to bi bilo i ispravno i Grci bi prihvatili

ODGOVORITE