Најава: Србија - Чиле...

Прва пријатељска утакмица "орлова" на припремама у Аустрији, вечерас против Чилеа у Грацу (20. 00).  Утакмица за Сергеја: Где, како, с ким, због чега? Србија у Грацу против ослабљеног Чилеа са Пријовићем у нападу и вероватно Спајићем у улози штопера (20. 00 , РТС 1).

Фудбал 04.06.2018 | 15:00
Најава: Србија - Чиле...
Међу најзначајније репрезентације које нећемо гледати на Мундијалу у Русији, попут Италије, Холандије, свакако треба додати и Чиле.

Једна од најмоћнијих јужноамеричких земаља (у сваком смислу, па и фудбалском), подбацила је у квалификацијама за Светско првенство, што је у Чилеу доживљено, малтене, као "смак света", а познато је како је на том континенту страст према фудбалу израженија него било где другде на планети.

Алексис Санчез, несумњиво највећа звезда чилеанске репрезентације, гледаће утакмице из Русије, као и милиони његових сународника, посредством ТВ преноса.

Живот иде даље, па ће тако сада Чилеанци Србији бити спаринг партнер пред Мундијал.

На "Меркур арени" у Грацу, вечерас од 20 часова, "орлови" ће тражити победу, која ће бити важна за подизање морала пред старт у групној фази СП.

"Резултат нам је свакако важан, увек је важан, али је много важније да утакмицу искористимо најсврсисходније у склопу припрема за Мундијал", рекао је у недељу помоћник селектора Милан Раставац.

Чиле и Боливија (наредни ривал Србије на припремама у Аустрији) изабрани су наменски, јер ће "орлови" отворити Мундијал у мечу против Костарике, која је у недељу показала да је врло "наоштрена".

КОЛИКО КОШТА АРГЕНТИНА?

Колико је тешко ангажовати неку јачу репрезентацију за спаринг меч показује податак да је, рецимо, за Аргентину неопходно издвојити два милиона евра, али без гаранција да ће у тиму бити Лионел Меси. Ако желите да Аргентинци сигурно дођу са својом највећом звездом, за то је потребно додати "бонус".

Чиле неће играти у најјачем саставу против Србије, а податак значајан за кладиоце је да је у последњих осам мечева победио само два пута. У последњој пријатељској утакмици, против Румуније, Чиле је поражен резултатом 3:2.

Последњи пут Србија и Чиле играли су 2012. године, када је било 3:1 за Србију.

Србија ће, судећи према најава из табора "орлова", такође играти у комбинованом саставу. Сигурно је да у тиму неће бити Бранислава Ивановића ("из превентивних разлога, да се не ризикује").

"Идеја је да проширимо репертоар играча који ће бити на располагању за ту прву утакмицу, а и да испробамо одређени број комбинација унутар наше игре како бисмо што спремнији дочекали прву и остале утакмице на првенству", рекао је помоћник селектора Милан Раставац.

Дакле, може се очекивати већи број "тумбања", измена, рокада...

Занимљиво је да иностране кладионице дају највеће шансе да резултат вечерас буде 0:0!

Новембар је био давно, а Кина и Јужна Кореја не само географски далеко. И време је и место да Сергеј Милинковић Савић подсети нацију због чега је најтраженији српски фудбалер у овом тренутку и у првој утакмици у репрезентативном дресу на европском тлу рашири Орловима крила непосредно пред пут у Русију.

Очи наших спортских занесењака биће у Грацу упрте у везисту Лација. Од њега се с правом очекује да феноменалну клупску сезону оплемени партијом против Чилеа (20.00, РТС 1), подеси координате уочи далеко важнијих мундијалских сусрета и припреми навијаче за оно што следи како у генералној проби са Боливијом (субота), тако и на завршном турниру. Да разигра екипу и да сам својом игром потврди да имамо адута више у односу на квалификације.

Мада је помоћник Младена Крстајића, Милан Раставац, оставио дилему да ли ће, чини се да је већа - где ће СМС да игра? У Риму дејствује као центални везни, међутим, како су те позиције у државној селекцији резервисане за Немању Матића и Луку Миливојевића, а пошто је и сам Сергеј фудбалер офанзивнијих карактеристика, логично је претпоставити да ће бити ближи голу. Само, да ли баш иза нападача или, можда, на левом крилу, одакле је неколико пута и у дресу Лација био учинковит?

Било где да га стави Младен Крстајић, имаће Милинковић Савић прегршт мотива да на стадиону Штурма. Да се позиционира као један од лидера овог тима. Да учинком (не мора то обавезно да буде гол или аситенција) узврати актуелном селектору на поверењу, да бившем, Славољубу Муслину, одговори на изјаве како "ни Французи не зову Бензему", да разгали навијаче жељне потеза, да људима у дијаспори улепша вече, а свима нама понуди довљно разлога да верујемо како ће Србија на овогодишњем Мундијалу изгледати боље него на претходном. Напослетку, да одигра за своје, пошто су тата Никола и мама Милана допутовали у Грац да гледају сина поред чијег презимена одавно стоји седам нула. И за себе: да подигне цену.

Досад су његове једине утакмице за сениоре Србије биле на азијској турнеји, отуда је јавност нестрпљива да види Милинковић Савића у провери са Чилеом и да се увери шта нам конкретно доноси. Која год то позиција била, не би требало да утиче на Адема Љајића ако Крстајић баш Ториновог везисту гурне у прву поставу. Уколико Сергеј буде централни везни иза нападача, везиста Торина ће померити на крило. Друга варијанта је да ће се ротирати. Можда и током саме утакмице у којој и од Љајића очекујемо прецизност у пасу и племениту игру, јер су у ФСС сагласни да му је баш Младен Крстајић "нашао жицу" и избио бубице из главе карактеристичне за нека прошла времена. Наравно, опција је да по крилу дејствује и Филип Костић уместо Љајића, што је по правилу био случај док је Славољуб Муслин био за кормилом репрезентације.

С обзиром да је дуел са двоструким узастопним прваком Јужне Америке (додуше, у крњем саставу, без Видала, Санчеза, Фернандеза...) прва провера после мартовских, остаје отворено и питање формације. Крстајић је Мароку супротставио тим поређан у систему 4-3-3, неколико дана касније са Нијеријом играо 4-2-3-1, у Јужној Кореји пробао и 4-1-4-1, али... С обзиром на карактеристике играча које је позвао и чињеницу да је Мундијал на прагу очекује се да изабере опцију којом смо у Лондону савладали Нигерију, а то подразумева Душана Тадића на десном крилу, у линији са Милинковић Савићем и Љајићем.

Најавио је и неколико рокада. Што због последица лакших повреда (неће играти Бранислав Ивановић), што због умора услед касног завршетка сезоне (односи се на Александра Митровића). А како му близина завршног турнира у Русији сужава простор за велике експерименте, очекује се да шансу добију нови штопер Краснодара Урош Спајић (можда и дебитант Никола Миленковић) и први стрелац грчког првенства, Александар Пријовић. Да нам и они ставе до знања шта могу на Мундијалу.

Србија против Чилеа могла да заигра у следећем саставу: Стојковић - Рукавина, Спајић, Тошић, Коларов - Миливојевић, Матић - Тадић, Љајић, Милинковић Савић - Пријовић.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар