Najava: Srbija - Čile...

Prva prijateljska utakmica "orlova" na pripremama u Austriji, večeras protiv Čilea u Gracu (20. 00).  Utakmica za Sergeja: Gde, kako, s kim, zbog čega? Srbija u Gracu protiv oslabljenog Čilea sa Prijovićem u napadu i verovatno Spajićem u ulozi štopera (20. 00 , RTS 1).

Fudbal 04.06.2018 | 15:00
Najava: Srbija - Čile...
Među najznačajnije reprezentacije koje nećemo gledati na Mundijalu u Rusiji, poput Italije, Holandije, svakako treba dodati i Čile.

Jedna od najmoćnijih južnoameričkih zemalja (u svakom smislu, pa i fudbalskom), podbacila je u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo, što je u Čileu doživljeno, maltene, kao "smak sveta", a poznato je kako je na tom kontinentu strast prema fudbalu izraženija nego bilo gde drugde na planeti.

Aleksis Sančez, nesumnjivo najveća zvezda čileanske reprezentacije, gledaće utakmice iz Rusije, kao i milioni njegovih sunarodnika, posredstvom TV prenosa.

Život ide dalje, pa će tako sada Čileanci Srbiji biti sparing partner pred Mundijal.

Na "Merkur areni" u Gracu, večeras od 20 časova, "orlovi" će tražiti pobedu, koja će biti važna za podizanje morala pred start u grupnoj fazi SP.

"Rezultat nam je svakako važan, uvek je važan, ali je mnogo važnije da utakmicu iskoristimo najsvrsishodnije u sklopu priprema za Mundijal", rekao je u nedelju pomoćnik selektora Milan Rastavac.

Čile i Bolivija (naredni rival Srbije na pripremama u Austriji) izabrani su namenski, jer će "orlovi" otvoriti Mundijal u meču protiv Kostarike, koja je u nedelju pokazala da je vrlo "naoštrena".

KOLIKO KOŠTA ARGENTINA?

Koliko je teško angažovati neku jaču reprezentaciju za sparing meč pokazuje podatak da je, recimo, za Argentinu neophodno izdvojiti dva miliona evra, ali bez garancija da će u timu biti Lionel Mesi. Ako želite da Argentinci sigurno dođu sa svojom najvećom zvezdom, za to je potrebno dodati "bonus".

Čile neće igrati u najjačem sastavu protiv Srbije, a podatak značajan za kladioce je da je u poslednjih osam mečeva pobedio samo dva puta. U poslednjoj prijateljskoj utakmici, protiv Rumunije, Čile je poražen rezultatom 3:2.

Poslednji put Srbija i Čile igrali su 2012. godine, kada je bilo 3:1 za Srbiju.

Srbija će, sudeći prema najava iz tabora "orlova", takođe igrati u kombinovanom sastavu. Sigurno je da u timu neće biti Branislava Ivanovića ("iz preventivnih razloga, da se ne rizikuje").

"Ideja je da proširimo repertoar igrača koji će biti na raspolaganju za tu prvu utakmicu, a i da isprobamo određeni broj kombinacija unutar naše igre kako bismo što spremniji dočekali prvu i ostale utakmice na prvenstvu", rekao je pomoćnik selektora Milan Rastavac.

Dakle, može se očekivati veći broj "tumbanja", izmena, rokada...

Zanimljivo je da inostrane kladionice daju najveće šanse da rezultat večeras bude 0:0!

Novembar je bio davno, a Kina i Južna Koreja ne samo geografski daleko. I vreme je i mesto da Sergej Milinković Savić podseti naciju zbog čega je najtraženiji srpski fudbaler u ovom trenutku i u prvoj utakmici u reprezentativnom dresu na evropskom tlu raširi Orlovima krila neposredno pred put u Rusiju.

Oči naših sportskih zanesenjaka biće u Gracu uprte u vezistu Lacija. Od njega se s pravom očekuje da fenomenalnu klupsku sezonu oplemeni partijom protiv Čilea (20.00, RTS 1), podesi koordinate uoči daleko važnijih mundijalskih susreta i pripremi navijače za ono što sledi kako u generalnoj probi sa Bolivijom (subota), tako i na završnom turniru. Da razigra ekipu i da sam svojom igrom potvrdi da imamo aduta više u odnosu na kvalifikacije.

Mada je pomoćnik Mladena Krstajića, Milan Rastavac, ostavio dilemu da li će, čini se da je veća - gde će SMS da igra? U Rimu dejstvuje kao centalni vezni, međutim, kako su te pozicije u državnoj selekciji rezervisane za Nemanju Matića i Luku Milivojevića, a pošto je i sam Sergej fudbaler ofanzivnijih karakteristika, logično je pretpostaviti da će biti bliži golu. Samo, da li baš iza napadača ili, možda, na levom krilu, odakle je nekoliko puta i u dresu Lacija bio učinkovit?

Bilo gde da ga stavi Mladen Krstajić, imaće Milinković Savić pregršt motiva da na stadionu Šturma. Da se pozicionira kao jedan od lidera ovog tima. Da učinkom (ne mora to obavezno da bude gol ili asitencija) uzvrati aktuelnom selektoru na poverenju, da bivšem, Slavoljubu Muslinu, odgovori na izjave kako "ni Francuzi ne zovu Benzemu", da razgali navijače željne poteza, da ljudima u dijaspori ulepša veče, a svima nama ponudi dovljno razloga da verujemo kako će Srbija na ovogodišnjem Mundijalu izgledati bolje nego na prethodnom. Naposletku, da odigra za svoje, pošto su tata Nikola i mama Milana doputovali u Grac da gledaju sina pored čijeg prezimena odavno stoji sedam nula. I za sebe: da podigne cenu.

Dosad su njegove jedine utakmice za seniore Srbije bile na azijskoj turneji, otuda je javnost nestrpljiva da vidi Milinković Savića u proveri sa Čileom i da se uveri šta nam konkretno donosi. Koja god to pozicija bila, ne bi trebalo da utiče na Adema Ljajića ako Krstajić baš Torinovog vezistu gurne u prvu postavu. Ukoliko Sergej bude centralni vezni iza napadača, vezista Torina će pomeriti na krilo. Druga varijanta je da će se rotirati. Možda i tokom same utakmice u kojoj i od Ljajića očekujemo preciznost u pasu i plemenitu igru, jer su u FSS saglasni da mu je baš Mladen Krstajić "našao žicu" i izbio bubice iz glave karakteristične za neka prošla vremena. Naravno, opcija je da po krilu dejstvuje i Filip Kostić umesto Ljajića, što je po pravilu bio slučaj dok je Slavoljub Muslin bio za kormilom reprezentacije.

S obzirom da je duel sa dvostrukim uzastopnim prvakom Južne Amerike (doduše, u krnjem sastavu, bez Vidala, Sančeza, Fernandeza...) prva provera posle martovskih, ostaje otvoreno i pitanje formacije. Krstajić je Maroku suprotstavio tim poređan u sistemu 4-3-3, nekoliko dana kasnije sa Nijerijom igrao 4-2-3-1, u Južnoj Koreji probao i 4-1-4-1, ali... S obzirom na karakteristike igrača koje je pozvao i činjenicu da je Mundijal na pragu očekuje se da izabere opciju kojom smo u Londonu savladali Nigeriju, a to podrazumeva Dušana Tadića na desnom krilu, u liniji sa Milinković Savićem i Ljajićem.

Najavio je i nekoliko rokada. Što zbog posledica lakših povreda (neće igrati Branislav Ivanović), što zbog umora usled kasnog završetka sezone (odnosi se na Aleksandra Mitrovića). A kako mu blizina završnog turnira u Rusiji sužava prostor za velike eksperimente, očekuje se da šansu dobiju novi štoper Krasnodara Uroš Spajić (možda i debitant Nikola Milenković) i prvi strelac grčkog prvenstva, Aleksandar Prijović. Da nam i oni stave do znanja šta mogu na Mundijalu.

Srbija protiv Čilea mogla da zaigra u sledećem sastavu: Stojković - Rukavina, Spajić, Tošić, Kolarov - Milivojević, Matić - Tadić, Ljajić, Milinković Savić - Prijović.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar