Јагоде за имунитет и боље памћење

Ово воће доприноси спречавању озбиљних обољења као што су дијабетес и кардиовскуларне болести, али такође утиче на изглед коже, ноктију и зуба.

Здравље 04.06.2018 | 10:02
Јагоде за имунитет и боље памћење
ПОЧЕТКОМ јуна почиње права сезона укусних, домаћих јагода. Многима омиљено, ово бобичасто воће котира се високо на листи најздравијих намирница и можемо да га једемо свеже само у ово доба године. Осим што су укусне и мирисне, позитиван утицај јагода на организам је вишеструк. Доприносе спречавању озбиљних обољења као што су дијабетес и кардиовскуларне болести, али такође доприносе лепшем изгледу коже, ноктију и зуба.

Успоравају старење

Витамин Ц који се налази у јагодама неопходан је за производњу колагена, који кожи даје еластичност и успорава појаву бора. Елагична киселина из овог воћа спречава уништавање колагена и појаву упале коже, на тај начин чувајући свежину лица.

Јачају имунитет

Јагоде се убрајају међу пет воћки најбогатијих антиоксидансима. Садрже већи број витамина од поморанџе и лимуна, али и одређене количине омега - 3 масних киселина.

Регулишу шећер

Имају антиупално и седативно дејство, а истраживања показују да смањују ниво упалног маркера Ц реактивног протеина (ЦРП). Влакна у јагодама могу да спрече настанак дијабетеса типа 2, јер успоравају апсорпцију глукозе у крв.

Подстичу мршављење

У 100 грама јагода налазе се само 33 калорије и чак 58 мг витамина Ц, што је 98 одсто дневних потреба. Препуне су влакана, а спој нитрата потиче проток крви и кисеоника у телу, што ће убрзати метаболизам и помоћи му у мршављењу.

Штите од зрачења

Резултати истраживања показали су да екстракт јагоде може да допринесе заштити од ултраљубичастог зрачења, повећавајући отпорност коже.

Избељују зубе

Свеже јагоде отклањају нежељену обојеност наших зуба, једноставно, жвакањем неколико минута. Захваљујући својим састојцима, чине зубе бељим и отклањају мрље на зубима.

Јачају меморију

Истраживања показују да антоцијанини, који се налазе у овом воћу, јачају краткорочну меморију и побољшавају памћење уколико се уносе неколико недеља.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар