Барса ријешила највећи проблем, Умтити не иде!

Ово је бринуло навијаче Барселоне. . .  Вест дана у Барселони, нека плаче Мурињо: Потписао Умтити! Французу цена скочила скоро десет пута.

Фудбал 04.06.2018 | 11:15
Барса ријешила највећи проблем, Умтити не иде!
Жереми Матје 15 милиона фунти, Томас Вермален 14.25, Хавијер Маскерано 15, Дмитри Чигрински 18.75, Мартин Касерес 13, Енрике 6, Ђерар Пике 3.75, Габи Милито 15, Лилијан Тирам 3.75.

То су све штопери, или фудбалери који су играли на позицији штопера (Маскерано), које је Барселона довела у клуб у претходних десет година. Огроман новац је потрошен, а не може се рећи да се ни половина ових играча "прославила" у бордо-плавом дресу. Штавише, може се рећи да је новац погрешно потрошен, те да се испоставља да су они "мање вредни" боље пролазили.

Димитри Чигрински је држао "неславно" прво место када је у питању откупна цена штопера, све док у "Блауграну" 2016. године није стигао Самуел Умтити (24) из Лиона за 25 милиона евра.

Левоноги штопер је заузео место у срцу одбране поред Ђерара Пикеа и "решио" проблем који је Барселону мучио од пензионисања легендарног Карлеса Пујола.

А данас је Барса, потписом новог, петогодишњег, уговора са Умтитијем "решила" још један проблем.

Наиме, он је у уговору који му је важио за наредне две године имао излазну клаузулу од 60 милиона евра, што је данас, за таквог играча, "ситница".

Ту клаузулу су желели да искористе Сити и Јунајтед, али је одлични дефанзивац прихватио понуду Барселоне са којом је до сада освојио једну титулу шампиона Шпаније и два Купа краља.

Барселона је добила једно од највећих појачања, пао је потпис који се тако нестпрљиво чекао на Камп Ноу претходних месеци.

Није дошао нови играч, али је зато нови уговор потписао стиб одбране Самуел Умтити. Француз је парафирао верност Барселони до 2023. године и његова цена је сада скочила скоро десет пута.

Уместо откупне клаузуле кпоја је износила 60.000.000 евра, Умтитијева слобода од данас кошта пола милијарде евра. Толико ће заинтересовани клуб морати да плати ако жели да одведе Умтитија. Барса је на тај начин блиндирала сјајног штопера и истовремено оставила Жозеа Муриња кратких рукава.

Португалац је жарко желео да доведе Умтитија на Олд Трафорд и радо би платио 60.000.000 евра за трансфер, али су Барса и њен дефанзивац на крају постигли споразум око наставка сарадње.

Умтити је у Барси имао уговор до 2021. године са платом од 3.000.000 евра по сезони што је у рангу најмањих примања на Камп Ноу. Мурињо му је на Острву нудио 9.000.000 евра годишње и Француз је то искористио да изврши притисак на Барселону и добије повишицу.

У јавност још није процурила информација колико повећање плате је добио Умтити, али се спекулише да је то мање од онога што му је нудио Манчестер Јунајтед. Неки извори јављају о уговору вредном 7.000.000 евра по сезони.

Блиндирањем Умтитија, Барселона је завршила један од највећих послова у прелазном року. Француз остаје у тандему са Пикеом, а неизвесна је судбина резервних штопера Мине и Вермалена. Неко од њих, а можда и обојица, сигурно одлазе овог лета и у зависности од тога ће Барса одлучити да ли ће купити једног или двојицу штопера.

Умтити је у Барселону стигао пре две године из Лиона за 25.000.000 евра и врло брзо се профилисао у једног од најбољих играча каталонског великана. Са њим у тиму је Барса претходне сезоне победила на 83 одсто утакмица, док је без њега остварила само 57 одсто победа.

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар