Barsa riješila najveći problem, Umtiti ne ide!

Ovo je brinulo navijače Barselone. . .  Vest dana u Barseloni, neka plače Murinjo: Potpisao Umtiti! Francuzu cena skočila skoro deset puta.

Fudbal 04.06.2018 | 11:15
Barsa riješila najveći problem, Umtiti ne ide!
Žeremi Matje 15 miliona funti, Tomas Vermalen 14.25, Havijer Maskerano 15, Dmitri Čigrinski 18.75, Martin Kaseres 13, Enrike 6, Đerar Pike 3.75, Gabi Milito 15, Lilijan Tiram 3.75.

To su sve štoperi, ili fudbaleri koji su igrali na poziciji štopera (Maskerano), koje je Barselona dovela u klub u prethodnih deset godina. Ogroman novac je potrošen, a ne može se reći da se ni polovina ovih igrača "proslavila" u bordo-plavom dresu. Štaviše, može se reći da je novac pogrešno potrošen, te da se ispostavlja da su oni "manje vredni" bolje prolazili.

Dimitri Čigrinski je držao "neslavno" prvo mesto kada je u pitanju otkupna cena štopera, sve dok u "Blaugranu" 2016. godine nije stigao Samuel Umtiti (24) iz Liona za 25 miliona evra.

Levonogi štoper je zauzeo mesto u srcu odbrane pored Đerara Pikea i "rešio" problem koji je Barselonu mučio od penzionisanja legendarnog Karlesa Pujola.

A danas je Barsa, potpisom novog, petogodišnjeg, ugovora sa Umtitijem "rešila" još jedan problem.

Naime, on je u ugovoru koji mu je važio za naredne dve godine imao izlaznu klauzulu od 60 miliona evra, što je danas, za takvog igrača, "sitnica".

Tu klauzulu su želeli da iskoriste Siti i Junajted, ali je odlični defanzivac prihvatio ponudu Barselone sa kojom je do sada osvojio jednu titulu šampiona Španije i dva Kupa kralja.

Barselona je dobila jedno od najvećih pojačanja, pao je potpis koji se tako nestprljivo čekao na Kamp Nou prethodnih meseci.

Nije došao novi igrač, ali je zato novi ugovor potpisao stib odbrane Samuel Umtiti. Francuz je parafirao vernost Barseloni do 2023. godine i njegova cena je sada skočila skoro deset puta.

Umesto otkupne klauzule kpoja je iznosila 60.000.000 evra, Umtitijeva sloboda od danas košta pola milijarde evra. Toliko će zainteresovani klub morati da plati ako želi da odvede Umtitija. Barsa je na taj način blindirala sjajnog štopera i istovremeno ostavila Žozea Murinja kratkih rukava.

Portugalac je žarko želeo da dovede Umtitija na Old Traford i rado bi platio 60.000.000 evra za transfer, ali su Barsa i njen defanzivac na kraju postigli sporazum oko nastavka saradnje.

Umtiti je u Barsi imao ugovor do 2021. godine sa platom od 3.000.000 evra po sezoni što je u rangu najmanjih primanja na Kamp Nou. Murinjo mu je na Ostrvu nudio 9.000.000 evra godišnje i Francuz je to iskoristio da izvrši pritisak na Barselonu i dobije povišicu.

U javnost još nije procurila informacija koliko povećanje plate je dobio Umtiti, ali se spekuliše da je to manje od onoga što mu je nudio Mančester Junajted. Neki izvori javljaju o ugovoru vrednom 7.000.000 evra po sezoni.

Blindiranjem Umtitija, Barselona je završila jedan od najvećih poslova u prelaznom roku. Francuz ostaje u tandemu sa Pikeom, a neizvesna je sudbina rezervnih štopera Mine i Vermalena. Neko od njih, a možda i obojica, sigurno odlaze ovog leta i u zavisnosti od toga će Barsa odlučiti da li će kupiti jednog ili dvojicu štopera.

Umtiti je u Barselonu stigao pre dve godine iz Liona za 25.000.000 evra i vrlo brzo se profilisao u jednog od najboljih igrača katalonskog velikana. Sa njim u timu je Barsa prethodne sezone pobedila na 83 odsto utakmica, dok je bez njega ostvarila samo 57 odsto pobeda.

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar