Дебљи људи мање уживају у храни

Ако су тачне тврдње изнете у студији коју су спровели научници Универзитета Бангор из Велса, људи са прекомерном телесном тежином у храни уживају знатно мање од оних чија се тежина може сматрати здравом.

Здравље 02.06.2018 | 13:19
Дебљи људи мање уживају у храни
Људи здраве тежине углавном једу када су гладни и често говоре да уживају у јелу. Дебљи људи у храни не налазе ужитак. Уместо тога, они једу када осете потребу за одређеном храном, али нису нужно гладни. Након тога изјављују да у храни нису уживали толико колико људи примерене тежине.

Научници теоретишу да би разлог могао да буде то што дебели људи са сваким оброком једу више хране, покушавајући да компензују осећај незадовољства.

Учесници студије су путем апликације на телефону, на скали од 1 до 10, бележили када осећају глад и колико су задовољни након јела. Научнике је изненадило то што су гојазни учесници студије потребу за храном осећали отприлике исто као и они са здравом тежином.

И група здравих испитаника и група оних са прекомерном тежином имале су врло сличне потребе за јелом, три пута дневно. И дужина оброка је трајала слично, 18 минута.

Људи прекомерне тежине нису били гладнији од људи нормалне тежине. Ипак, уочено је да гојазни и здрави људи имају другачије навике узимања хране и другачији однос према храни. Људи здраве тежине једу када огладне и после оброка су јако задовољни.

Гојазни не једу нужно када их на то тера глад. Једу када осете жудњу за неком храном, а после јела не осећају задовољство. Један од аутора студије доктор Ханс Петер Кубис каже да је наша жеља да нешто поједемо често базирана на томе да себе наградимо, а не због реалног осећаја глади, преноси Телеграм.

Недостатак задовољства може допринети преједању, а може и да се деси да се узима већа количина хране како би се компензовао недостатак уживања у храни.

Због тога, да би се људима помогло да смршају, већу пажњу би требало усмерити на осећај задовољства после поједеног оброка.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар