Пут помирења нема алтернативу

Пут помирења нема алтернативу уколико желимо будућност другачију од прошлости, речено је у емисији Глобално БН ТВ. Наглашено је да власти диктирају амбијент у којем живимо и да је на грађанима да одлучују.

Република Српска 30.05.2018 | 23:01
Пут помирења нема алтернативу
"Проблеми између Срба и Бошњака увијек су ескалирали под кровом одређених програма и планова који су базирани на томе да је постојање другога опасност", истакао је предсједник Странке правде и помирења Муамер Зукорлић.

Он је рекао да пут помирења нема алтернативу уколико желимо будућност другачију од прошлости.

"Сада је на нама да почетком 21. вијека одлучимо да наставимо са таквом праксом, да чекамо да нешто проври, да опет неки рат избије па да се опет ухватимо за вратове како се то дешавало у прошлости или да се коначно дозовемо памети и кажемо - не ми смо цивилизовани људи и прије свега људи“, истакао је Зукорлић.

Душањ Јањић из Форума за етничке односе наглашава да вријеђа то што поједини Републику Српску квалификују као геноцидну творевину.

„ Да вас подсјетим да је Радован Караџић кренуо са концептом етничке кантонизације, да би се уз интервенцију Слободана Милошевића и Фрања Туђмана претворило у потпуно разграничење да би на крају имали и злочине и геноциде и да би та творенина која је сада међународно призната у Дејтону. Зар вјерујете да би Алија Изетбеговић и његов син и Радончић разговарао са геноцидном државом и територијом, пита Јањић.

"Будућност БиХ се не може градити на лошој и тешкој прошлости", истиче социолог проф. др Драго Вуковић и додаје да мржњу међу народима стимулишу политичке и вјерске елите.

„Оно што је лоше за БиХ јесте политизација геноцида. Сребреница у БиХ служи као фактор лоше будућности. Манипулације са несрећама и злочинима не служе будућности. Ја с залажем да се сазна истина, дајте да Сребреницу препустимо правницима и историчарима, а не политици", каже Вуковић.

Зукорилић је истакао да је један од његових договора са предсједником Србије Александром Вучићем био и подршка, како истиче, цјеловитој БиХ.

„Нема никаквог смисла дати подршку политици која би разбијала БиХ јер би то значило рат и хаос, слиједом те логике једна од тачака договора је и то".

А да бисмо ријешили несугласице: 

„По принципу правде морамо имати вагу која једнако мјери и вама и мени ми то сада немамо", рекао је Зукорлић.

„Шта је принцип око којег хоћемо даље да градимо, је ли то територија или људски животи. Ако ћемо ми наше националне интересе градити на територијама, сад говорим под дебелим утиском српско-косовског проблема ми нећемо изаћи из драме. Време је за обрт“, каже Јањић.

„Овдје одговорна политика спречава да се догоде несреће и сукоби, а не да на бази стимулисања сукоба сада поентирамо политички ко је више крив. А како живе обични грађани тиме се нико озбиљно не бави“, каже Вуковић.

Представници власти диктирају амбијент у којем живимо и на грађанима је ипак да одлучују – а те одлуке су најодговорније јер од њих зависи будућност народа на овим просторима, констатовано је у емисији Глобално БН ТВ.



БН ТВ

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

www.независникандидат.инфо

30.05.2018 21:38

Зар требају бити дилеме: ИЛИ ПРОШЛОСТ У САДАШЊОСТИ ИЛИ БУДУЦНОСТ; ИЛИ СВИЈЕСТ У ВРЕМЕНУ ИЛИ НЕСТАНАК ВРЕМЕНОМ; ИЛИ ЋЕМО И ДАЉЕ ИМАТИ НА ДЈЕЛУ КУПОВАЊЕ ПОВЈЕРЕЊА И СИЈАЊЕ СТРАХА ИЛИ НОРМАЛАН ЖИВОТ ИТД. За поштене дилеме не би требало бити! Но, упитно је колико има постених?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин

31.05.2018 08:01

За самосталну СРБСКУ