Put pomirenja nema alternativu

Put pomirenja nema alternativu ukoliko želimo budućnost drugačiju od prošlosti, rečeno je u emisiji Globalno BN TV. Naglašeno je da vlasti diktiraju ambijent u kojem živimo i da je na građanima da odlučuju.

Republika Srpska 30.05.2018 | 23:01
Put pomirenja nema alternativu
"Problemi između Srba i Bošnjaka uvijek su eskalirali pod krovom određenih programa i planova koji su bazirani na tome da je postojanje drugoga opasnost", istakao je predsjednik Stranke pravde i pomirenja Muamer Zukorlić.

On je rekao da put pomirenja nema alternativu ukoliko želimo budućnost drugačiju od prošlosti.

"Sada je na nama da početkom 21. vijeka odlučimo da nastavimo sa takvom praksom, da čekamo da nešto provri, da opet neki rat izbije pa da se opet uhvatimo za vratove kako se to dešavalo u prošlosti ili da se konačno dozovemo pameti i kažemo - ne mi smo civilizovani ljudi i prije svega ljudi“, istakao je Zukorlić.

Dušanj Janjić iz Foruma za etničke odnose naglašava da vrijeđa to što pojedini Republiku Srpsku kvalifikuju kao genocidnu tvorevinu.

„ Da vas podsjetim da je Radovan Karadžić krenuo sa konceptom etničke kantonizacije, da bi se uz intervenciju Slobodana Miloševića i Franja Tuđmana pretvorilo u potpuno razgraničenje da bi na kraju imali i zločine i genocide i da bi ta tvorenina koja je sada međunarodno priznata u Dejtonu. Zar vjerujete da bi Alija Izetbegović i njegov sin i Radončić razgovarao sa genocidnom državom i teritorijom, pita Janjić.

"Budućnost BiH se ne može graditi na lošoj i teškoj prošlosti", ističe sociolog prof. dr Drago Vuković i dodaje da mržnju među narodima stimulišu političke i vjerske elite.

„Ono što je loše za BiH jeste politizacija genocida. Srebrenica u BiH služi kao faktor loše budućnosti. Manipulacije sa nesrećama i zločinima ne služe budućnosti. Ja s zalažem da se sazna istina, dajte da Srebrenicu prepustimo pravnicima i istoričarima, a ne politici", kaže Vuković.

Zukorilić je istakao da je jedan od njegovih dogovora sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio i podrška, kako ističe, cjelovitoj BiH.

„Nema nikakvog smisla dati podršku politici koja bi razbijala BiH jer bi to značilo rat i haos, slijedom te logike jedna od tačaka dogovora je i to".

A da bismo riješili nesuglasice: 

„Po principu pravde moramo imati vagu koja jednako mjeri i vama i meni mi to sada nemamo", rekao je Zukorlić.

„Šta je princip oko kojeg hoćemo dalje da gradimo, je li to teritorija ili ljudski životi. Ako ćemo mi naše nacionalne interese graditi na teritorijama, sad govorim pod debelim utiskom srpsko-kosovskog problema mi nećemo izaći iz drame. Vreme je za obrt“, kaže Janjić.

„Ovdje odgovorna politika sprečava da se dogode nesreće i sukobi, a ne da na bazi stimulisanja sukoba sada poentiramo politički ko je više kriv. A kako žive obični građani time se niko ozbiljno ne bavi“, kaže Vuković.

Predstavnici vlasti diktiraju ambijent u kojem živimo i na građanima je ipak da odlučuju – a te odluke su najodgovornije jer od njih zavisi budućnost naroda na ovim prostorima, konstatovano je u emisiji Globalno BN TV.



BN TV

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

www.nezavisnikandidat.info

30.05.2018 21:38

Zar trebaju biti dileme: ILI PROŠLOST U SADAŠNJOSTI ILI BUDUCNOST; ILI SVIJEST U VREMENU ILI NESTANAK VREMENOM; ILI ĆEMO I DALJE IMATI NA DJELU KUPOVANJE POVJERENJA I SIJANJE STRAHA ILI NORMALAN ŽIVOT ITD. Za poštene dileme ne bi trebalo biti! No, upitno je koliko ima postenih?

ODGOVORITE
Name

Srbin

31.05.2018 08:01

Za samostalnu SRBSKU