Милион пушача мање за годину дана

У Француској је забележено милион пушача мање за годину дана, саопштило је француско министарство здравља које оцењује да је цена дувана један од фактора одвраћања од пушења.

Здравље 29.05.2018 | 12:26
Милион пушача мање за годину дана
У 2017. години 26,9 одсто особа старих између 18 и 75 година пушило је сваког дана, у односу на 29,4 одсто пре годину дана, показују подаци министарства.

"Ти резултати су охрабрујући, означавају промену", рекла је министарка Ањес Бизин и додала да се нада да ће са повећањем пореза ти резултати да се одрже.

Једна од уочљивих тенденција јесте пад броја оних који пуше међу сиромашнијим пушачима, први пут од 2000. године, навело је министарство у саопштењу.

Један од главних циљева министарке је борба против пушења. Њен план је да се цена пакета цигарета подигне на 10 евра до новембра 2020. године кроз више сукцесивних подизања цене.

У првом тромесечју 2018. године, продаја дувана је пала за 9,1 одсто на годишњем нивоу. У марту, непосредно пошто је цена пакета цигарета подигнута за један евро, продаја је пала за готово 20 одсто, показују подаци минстарства.

Министарка је рекла да поред тога што се ради на подизању пореза на националном нивоу, што је већ уродило плодом, да се ради и на европском пореском систему.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар