Milion pušača manje za godinu dana

U Francuskoj je zabeleženo milion pušača manje za godinu dana, saopštilo je francusko ministarstvo zdravlja koje ocenjuje da je cena duvana jedan od faktora odvraćanja od pušenja.

Zdravlje 29.05.2018 | 12:26
Milion pušača manje za godinu dana
U 2017. godini 26,9 odsto osoba starih između 18 i 75 godina pušilo je svakog dana, u odnosu na 29,4 odsto pre godinu dana, pokazuju podaci ministarstva.

"Ti rezultati su ohrabrujući, označavaju promenu", rekla je ministarka Anjes Bizin i dodala da se nada da će sa povećanjem poreza ti rezultati da se održe.

Jedna od uočljivih tendencija jeste pad broja onih koji puše među siromašnijim pušačima, prvi put od 2000. godine, navelo je ministarstvo u saopštenju.

Jedan od glavnih ciljeva ministarke je borba protiv pušenja. Njen plan je da se cena paketa cigareta podigne na 10 evra do novembra 2020. godine kroz više sukcesivnih podizanja cene.

U prvom tromesečju 2018. godine, prodaja duvana je pala za 9,1 odsto na godišnjem nivou. U martu, neposredno pošto je cena paketa cigareta podignuta za jedan evro, prodaja je pala za gotovo 20 odsto, pokazuju podaci minstarstva.

Ministarka je rekla da pored toga što se radi na podizanju poreza na nacionalnom nivou, što je već urodilo plodom, da se radi i na evropskom poreskom sistemu.

B 92
foto:internet

Komentari / 0

Ostavite komentar