Десет начина да смањите свакодневни стрес

Стрес чини људе напетима и депресивнима. Ако сте под константним стресом подложнији сте ризику од разних болести и смањена вам је способност учења и памћења. Стрес често прате главобоље и пробавне сметње, а може утицати и на имунолошки систем.

Здравље 28.05.2018 | 11:01
Десет начина да смањите свакодневни стрес
Ако сте под сталним стресом због пословних или приватних проблема, покушајте с неком од ових антистрес активности. 

1. Физичка активност 

Било која физичка активност може снизити ниво стреса и помоћи вам да се опустите. Покрените се, стрес можете смањити било каквом активношћу, од кратке шетње до тренинга у теретани, пливања или вожње бициклом, одаберите шта год вам највише одговара, саветује психотерапеуткиња Ханса Панканиа, ауторка књиге "Од стреса до успеха". 

2. Проведите време у природи 

Истраживање Универзитета у Илиноису је потврдило да гледање у дрвеће помаже у борби против стреса. 

3. Отворите се 

Причајте с неким коме верујете и ко ће ваше бриге задржати за себе. То је један од најједноставнијих начина за решавање стреса, тврди Панканиа. "Вербализација негативних мисли и осећаја помаже вам да оне напусте ваше тело. Због тога саветовање помаже и због тога је важно имати добру базу пријатеља на које се можете ослонити", додаје она. 

4. Причајте са собом 

Ако немате с ким да причате, то не треба да вас спречи да избаците све негативности из свог система, тврди Панканиа и додаје да је у том случају најбоље причати сам са собом. "Колико год ово лудо звучало, верујте ми, делује. Зове се техника - празне столице, истражите", додаје. 

5. Пишите 

"Стрес је састављен од негативних емоција и негативних мисли које гомиламо у телу и које утичу на нормално функционирање тела", објаснила је Панканиа. Саветује да напишете у писму све што вас мучи. Једноставно је, јефтино и не морате ништа цензурисати јер писмо ионако нећете никоме послати.

6. Опуштање и медитација 

Одвојите мало времена само за себе. Научите како правилно дисати и посветите се медитацији, саветује Џулија Монтагу, нутриционисткиња и инструкторка јоге. 

"Истраживања су показала да требате издисати дуже него што удишете, тако ћете утицати на ваш централни нервни систем, разбистрити мисли, стабилизовати емоције и смањити стрес", каже Монтагу. 

7. Искључите телефон 

"Искључите сву технологију барем на пола сата. Одвојите се од свих извора информација које вам претерано замарају мозак. Окрените се стварима које су заиста битне. Приметићете колико заиста проводите времена с компјутерима и мобилним телефонима", каже Монтагу. 

8. Позитивна афирмација 

"Подсетите се на све добро у вашем животу. Пре него што одете у кревет, напишите листу ствари на којима сте захвални. И присетите се људи који вам највише значе у животу", саветује Монтагу. 

9. Пронађите хоби 

Радите оно што волите и пронађите времена за хобије, то ће значити пуно за ваше ментално здравље. 

10. Наспавајте се 

"Требало би да спавате 7-8 сати сваке вечери. Ако имате проблема са спавањем, покушајте с маском за спавање или бољим замрачивањем собе. Јако је битно да спавате квалитетно јер то утиче на вашу способност идућег дана", каже Монтагу, преноси Индеx.хр.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар