Кад здрава исхрана постане опсесија

Све већи број људи прелази границу бриге за здравље. Синдром карактеришу оптерећеност избором намирница и страх од нездраве хране.

Здравље 28.05.2018 | 10:51
Кад здрава исхрана постане опсесија
ЕКСТРЕМНА посвећеност здравој исхрани све чешће доводи до проблема који психолози и нутриционисти означавају као орторексија. С једне стране, заговорници здраве исхране тврде да не постоји разлог да се брига о здрављу сврста у поремећај, док је пракса нутрициониста и психолога показала да опсесија избором намирница може да доведе до нарушавања здравља, изнурености организма, појаве ирационалних страхова и проблема у свакодневном животу.

Балансирана исхрана има велики утицај на здравље и лекари свих области то свакодневно истичу. У почетку, свака жеља за правилним избором намирница потиче из доброг мотива, објашњава за "Новости" психолог Милена Костић из психијатријске ординације Јазз. Први знак да се ипак појавио проблем јесте потупно искључивање из исхране великог броја намирница, као што су одређене врсте поврћа, млечни производи, јаја, без претходне лекарске препоруке, уз оправдање да, одједном, нису довољно здраве.

- Најчешће су у питању конструктивни мотиви, јер особа жели да буде здрава и да јој буде боље. Када се изгуби мера, иначе здрава особа може да сматра да јој одговара искључиво једна врста хране, не може да функционише уколико јој одређена намирница није доступна и због тога ствара проблем себи и својој околини - каже психолог Милена Костић.

Стручњаци наглашавају да није спорна потреба, ни жеља да уносимо одређену врсту воћа и поврћа, већ начин на који се та потреба задовољава. Све је мање ситуација у којима особа може да функционише, због чега долази до честих проблема, понекад и сукоба са околином, породицом и пријатељима.

- Уколико нам је храна коју бирамо доступна, одлука да се хранимо здраво је за похвалу. Али уколико нисмо у прилици да бирамо, не треба правити панику и уносити нервозу - каже др Костић. - Понекад је неопходно бити флексибилан и не захтевати да се, по сваку цену, мора појести тачно одређена намирница у ситуацијама кад то и није могуће, рецимо током путовања.

Стручњаци сматрају да орторексију, ипак, није потребно одмах "етикетирати" као поремећај.

- Много људи има лоша искуства, због чега су постали опсесивно посвећени избору намирница, из најразличитијих разлога. Многи од њих су се суочили са болешћу или погрешним лечењем, због чега желе да преузму ствари у своје руке. То је у реду, али како не би дошло до проблема, потребно је узети у обзир чињеницу да је штетно све у чему се изгуби мера, па макар то била и здрава исхрана - каже др Костић.

ДЕЦИ ШТО РАЗНОВРСНИЈЕ

ОСИМ што због орторексије имају проблем да функционишу у свакдоневном животу, често се дешава да родитељи, из добре намере, намећу деци сопствена убеђења о здравој исхрани.

- Није реткост да особа која се придржава одређеног режима исхране, покушава да убеди своју околину да уради исто. Када су у питању деца, свакако не треба инсистирати на строгим режимама која потпуно искључују различите намирнице, нити их кажњавати ако "прекораче правила" - каже психолог Милена Костић.
 
Новости
фото:интернет
 

Коментари / 0

Оставите коментар