Ветеринари љути: Најављене тужбе

Ветеринарској станици Бијељина, која је покренула управни спор против Министарства пољопривреде Републике Српске, све више се прикључује ветеринарских организација које су, такође, незадовољне расподјелом терена у Семберији. Да појединци из ресорног министарства крше правилник и дијеле на основу личне користи, тврде и у Ветеринарској станици Зворник.

Република Српска 26.05.2018 | 22:00
Ветеринари љути: Најављене тужбе
Новом подјелом, Ветеринарска станица Бијељина, која је највећа у Семберији, губи значајан терен - села Балатун, Средњи Магнојевић и Драгаљевац, Љељенчу - 850 грла крупне стоке. Добијају већи дио села која имају мању производњу или је уопште немају.

"Ми смо добили села која нису квалитетна, у којима ми не можемо да опстанемо. Ви не можете зарадити плате за 20 радника ове станице у граду Бијељини, гдје је забрањено држање стоке, у Новом Селу, Гојсовцу, у Обријежи. Бојим се да ћу морати или отпуштати раднике или затворити фирму", каже директор Ветеринарске станице Бијељина Сандро Мађарац.

Из Министарства пољопривреде РС одговор - све је урађено по правилнику:

„`Ветеринарска станица` Бијељина добила је овлашћење над 11 насељених мјеста, што је у складу са освојеним процентима и бодовима“.

"Којег то бодовања? Ако организација коју ја заступам има 1000 бодова више од друге организације која добија наш најбољи терен. Која је ту сврха бодовања и правилника, ако се преко кољена даје или како коме се хоће", каже Мађарац.

Незадовољство се шири и на друге ветеринарске станице у Семберији.

"Помоћник министра ми каже, шта хоћеш Милинковићу теби је доста, ти си радио и одузме ми терен и даје лошије рангираном од моје станице", каже Милан Милинковић власник Ветеринарске станице "МИЛВЕТ" из Вршана.

Лоша расподјела узбуркала и пољопривреднике, чак су слали и петиције.

"Имамо сада ситуацију да фармери који су удаљени од амбуланте 100 или 200 метара, припали су по тој новој расподјели терена, станици која је удаљена чак и 15 км и како не би био незадовољан", објашњава Милинковић.

"Да се нама узима Средњи Драгаљевац гдје имамо амбуланту, да се колеги узима Нови и даје се нама који је удаљен 10 км од наше амбуланте, а да се трећој организацији даје наш Средњи Драгаљевац да би се она намирила. Тако да смо на губитку", каже Мађарац.

"Сви су изразили незадовољство и то је страшно. Али плаше се да кажу јавно, кажу убиће ме, убиће ми дијете, добићу санкције, ово ако изгубим, шта ћу, остадох без хљеба", поручује Милинковић.

Џаба договарати са Министарством, када се договор не поштује, поручују и из Ветеринарске станице Зворник.

"Ветеринари из Зворника су постигли договор са министарством, али када су дошла рјешења она су потпуно супротна од оног што је договорено у Бањалуци", тврди Слободан Јокић, директор Ветеринарске станице, Зворник.

Незадовољни ветеринари тврде да су појединици из Министарства пољопривреде РС у класичном дилу са власницима појединих ветеринарских станица.

"Власници плаћају одређене мјере, а одређени дио финансира Агенција за аграрна плаћања и када неком дају одређени дио села, оно што им не припада, онда у класичном дилу им враћају дио новца, поступак је јасан", тврди Јокић.

"Толике су шпекулације. Ја сам осјетио лично, зато што нисам се корумпирао, нисам ником дао новац, нисам страначки дјеловао", додаје Милинковић.

Најављују нове тужбе.

"Са правним тимом сам већ договорио, ми ћемо покренути тужбу, парнички поступак за надокнаду штете", каже Јокић.

Незадовољни ветеринари захтијевају разговор са министром, премијером , траже фер договор, у супротном, кажу, немају шта више тражити у овој земљи - одлазе.



БН ТВ

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Мигрант

26.05.2018 20:07

Одговр на ваше проблеме тражите на релацији СТЕФАН МИТРОВИЋ - ЗОРАН МАЛЕТИЋ, а потписник је САВО МИНИЋ. Па не могу они голфа возити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОТ

26.05.2018 20:09

Правда за ветеринаре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Д

26.05.2018 20:34

Ова власт је идиотска власт само завађа народ у семберији незнају више на који начин да преузму себерију већ завади па владај

ОДГОВОРИТЕ
Name

Весо

27.05.2018 03:17

Млађи неморају радити да зараде. боље и паметније да раде лијечење то се не дикели већ фармери траже способније Хоће доктор живи од подстицаја.

Name

Јој

27.05.2018 07:07

Назалост касно смо схватили да је синтагма ове власти завади па владај, укради сто ти је на дохват руке и задузи РС сто висе мозос, да они који доду иза њих немају темеља да направе било какав позитиван помак.Мрзња је једини адут ове власти.

Name

Вјетропир

26.05.2018 20:53

Каква подјела терена? О чему ветеринари причају, дијелите терене и пљачкате сељаке по свом нахођењу како хоћете. Зашто не изађете са концесионим захтјевом према Министарству да тражите терен и понудите услуге фармерима , па да вас фаармери бирају ( најповољнија понуда) а не да узимате по 15-30 КМ само за долазак на фарму, и на то још наплатите услугу. Будите мало коректни па се погледајте у очи, а да су лопови учествовали у подјеели терена...јесу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Вјетропир

27.05.2018 12:25

А ови доктори по домовима здравља и болницама све људине поштене.

Name

Ветеринар

27.05.2018 14:41

Вјетропире мој добри и постени. Наплатити свој долазак у неку вукојебину гдје ти отпадну крајница и амортизер с аута није никаква пљацка. Наплатити свој рад сходно силним годинама сколовања и одрицања од свега, није никаква пљацка. Наплатити своје вријеме и струцност је несто најнормалније. Због таквих као ти, и због колега који не постују прво себе па онда професију, и имамо ситуацију какву имамо. Имај то на уму сљедеци пут кад казес да те ветеринар пљацка, или кад будес покусавао да му увалис врецу кртоле умјесто пара.

Name

Никола

27.05.2018 17:17

А сељаци би 100% добит себи. Да се они питају, они не би ни регистровали и маркирали зивотиње, неби ни вакцинисали против куге свиња, ни вадили крв кравама, нит би прегледали на трихинелу (би само кад њихова деца треба да једу, а и то је питање) Они би сверцовали стоку преко Дрине, лецили сами себи стоку антибиитицима. Е па не мозе тако. Мора неког реда бити. У питању је јавно здравље. Истина да дрзава треба да да олаксице на све те анализе, испитивања као у свим нормалним земљама, бар попут Мадјарске, Хрватске, Србије, али неце им то ветеринар дзаба радити.

Name

Романија

27.05.2018 08:05

Све мафијска посла.

ОДГОВОРИТЕ
Name

др вет мед

03.06.2018 08:57

Вјетропире каква најповољнија понуда!!! Знаш колико смо ми школе гулили да завршимо факултете. Колико је времена и труда требало за све то. Фармери нас зову без обзира на вријем дан, ноћ ... У пола ноћи се будимо да идемо на интервенције... Ни дана одмора, ни празника, ни Божића, ни Васкрса, ни Нове године, ни 1. маја... На услузи смо вам 24 сата. Колико платиш мајстора за кола, трактор комабајн. Ајде пробај њега да зовеш недејељом, празником или не дај Боже у 2 сата ноћу!!! Ми ветеринари треба да поштујемо наш цјеновник који смо донијели, а наше услуге су у укупној сточарској производњи најјефтиније. Израчунај колико изадју интервенције ветеринара по једном прасету за једно легло, не могу да изађу више од 10 КМ по прасету, то је 2 кг живе ваге... Спашавамо животе вашим кравама по некој минималној цијени... Мјере које држава расписује су везане за заштиту здравља животиња од нарочито опасних болести, које могу да униште велике популације домаћих животиња, а многе су опасне и по здравље људи. Не дај боже да избије свињска куга, бјеснило, бруцелоза, па да видиш онда проблема. Што се тиче подјеле терена, ми ветеринари треба да тежимо, да се што мање ослањамо на те превентивне мјере, а да се више посвјетимо квалитетној куративи, тј лијечењу животиња и другим изворима прихода, а не да се искључиво ослањамо на мјере, јер ћемо сви доћи у ситуацију у којој је сада ВС Бијељина АД. Пристижу нови ветеринари, отварају се нове станице, амбуланте. Треба да има простора за све нас да радимо, а не само поједине велике системе, који су до сада били доминанти и имали монополе на многе послове и зарадили велике новце.

Name

Саса

27.05.2018 11:29

Колико дате пара Цојо Радмили толики терен добијете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Млади долазе

27.05.2018 17:05

Хвала Богу па и нама младим ветеринарима додјелише терен, шта је ви стари, напунили џепове, хоћемо ми сад мало, Додјите ви сад код нас па радите на проценат или за 200 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Младен

30.05.2018 20:02

Дозволити фармерима да бирају ветеринарску организацију која це обављати мјере па да видимо ко је способнији,ово не води нигдје,један ветеринар ми ради све,а другог којег не могу оцима да видим морам да зовем да ми повади крв кравама и одере ми козу са ледја,јос се буни сто га не зовем за лецење и осјемењавање а све сто пипне крепа,само зна стројити керове.

Name

Ми пресрецни

27.05.2018 17:25

Гле наслова -ветеринари љути, стари напунили се па би још, нека и млађи раде, то је ФЕР ПЛАY, још циркуса да дођете код њих радити за 200 км или на проценат ЦООЛ

ОДГОВОРИТЕ