Veterinari ljuti: Najavljene tužbe

Veterinarskoj stanici Bijeljina, koja je pokrenula upravni spor protiv Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske, sve više se priključuje veterinarskih organizacija koje su, takođe, nezadovoljne raspodjelom terena u Semberiji. Da pojedinci iz resornog ministarstva krše pravilnik i dijele na osnovu lične koristi, tvrde i u Veterinarskoj stanici Zvornik.

Republika Srpska 26.05.2018 | 22:00
Veterinari ljuti: Najavljene tužbe
Novom podjelom, Veterinarska stanica Bijeljina, koja je najveća u Semberiji, gubi značajan teren - sela Balatun, Srednji Magnojević i Dragaljevac, Ljeljenču - 850 grla krupne stoke. Dobijaju veći dio sela koja imaju manju proizvodnju ili je uopšte nemaju.

"Mi smo dobili sela koja nisu kvalitetna, u kojima mi ne možemo da opstanemo. Vi ne možete zaraditi plate za 20 radnika ove stanice u gradu Bijeljini, gdje je zabranjeno držanje stoke, u Novom Selu, Gojsovcu, u Obriježi. Bojim se da ću morati ili otpuštati radnike ili zatvoriti firmu", kaže direktor Veterinarske stanice Bijeljina Sandro Mađarac.

Iz Ministarstva poljoprivrede RS odgovor - sve je urađeno po pravilniku:

„`Veterinarska stanica` Bijeljina dobila je ovlašćenje nad 11 naseljenih mjesta, što je u skladu sa osvojenim procentima i bodovima“.

"Kojeg to bodovanja? Ako organizacija koju ja zastupam ima 1000 bodova više od druge organizacije koja dobija naš najbolji teren. Koja je tu svrha bodovanja i pravilnika, ako se preko koljena daje ili kako kome se hoće", kaže Mađarac.

Nezadovoljstvo se širi i na druge veterinarske stanice u Semberiji.

"Pomoćnik ministra mi kaže, šta hoćeš Milinkoviću tebi je dosta, ti si radio i oduzme mi teren i daje lošije rangiranom od moje stanice", kaže Milan Milinković vlasnik Veterinarske stanice "MILVET" iz Vršana.

Loša raspodjela uzburkala i poljoprivrednike, čak su slali i peticije.

"Imamo sada situaciju da farmeri koji su udaljeni od ambulante 100 ili 200 metara, pripali su po toj novoj raspodjeli terena, stanici koja je udaljena čak i 15 km i kako ne bi bio nezadovoljan", objašnjava Milinković.

"Da se nama uzima Srednji Dragaljevac gdje imamo ambulantu, da se kolegi uzima Novi i daje se nama koji je udaljen 10 km od naše ambulante, a da se trećoj organizaciji daje naš Srednji Dragaljevac da bi se ona namirila. Tako da smo na gubitku", kaže Mađarac.

"Svi su izrazili nezadovoljstvo i to je strašno. Ali plaše se da kažu javno, kažu ubiće me, ubiće mi dijete, dobiću sankcije, ovo ako izgubim, šta ću, ostadoh bez hljeba", poručuje Milinković.

Džaba dogovarati sa Ministarstvom, kada se dogovor ne poštuje, poručuju i iz Veterinarske stanice Zvornik.

"Veterinari iz Zvornika su postigli dogovor sa ministarstvom, ali kada su došla rješenja ona su potpuno suprotna od onog što je dogovoreno u Banjaluci", tvrdi Slobodan Jokić, direktor Veterinarske stanice, Zvornik.

Nezadovoljni veterinari tvrde da su pojedinici iz Ministarstva poljoprivrede RS u klasičnom dilu sa vlasnicima pojedinih veterinarskih stanica.

"Vlasnici plaćaju određene mjere, a određeni dio finansira Agencija za agrarna plaćanja i kada nekom daju određeni dio sela, ono što im ne pripada, onda u klasičnom dilu im vraćaju dio novca, postupak je jasan", tvrdi Jokić.

"Tolike su špekulacije. Ja sam osjetio lično, zato što nisam se korumpirao, nisam nikom dao novac, nisam stranački djelovao", dodaje Milinković.

Najavljuju nove tužbe.

"Sa pravnim timom sam već dogovorio, mi ćemo pokrenuti tužbu, parnički postupak za nadoknadu štete", kaže Jokić.

Nezadovoljni veterinari zahtijevaju razgovor sa ministrom, premijerom , traže fer dogovor, u suprotnom, kažu, nemaju šta više tražiti u ovoj zemlji - odlaze.



BN TV

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Migrant

26.05.2018 20:07

Odgovr na vaše probleme tražite na relaciji STEFAN MITROVIĆ - ZORAN MALETIĆ, a potpisnik je SAVO MINIĆ. Pa ne mogu oni golfa voziti.

ODGOVORITE
Name

BOT

26.05.2018 20:09

Pravda za veterinare

ODGOVORITE
Name

Д

26.05.2018 20:34

Ова власт је идиотска власт само завађа народ у семберији незнају више на који начин да преузму себерију већ завади па владај

ODGOVORITE
Name

Veso

27.05.2018 03:17

Mlađi nemoraju raditi da zarade. bolje i pametnije da rade liječenje to se ne dikeli već farmeri traže sposobnije Hoće doktor živi od podsticaja.

Name

Joj

27.05.2018 07:07

Nazalost kasno smo shvatili da je sintagma ove vlasti zavadi pa vladaj, ukradi sto ti je na dohvat ruke i zaduzi RS sto vise mozos, da oni koji dodu iza njih nemaju temelja da naprave bilo kakav pozitivan pomak.Mrznja je jedini adut ove vlasti.

Name

Vjetropir

26.05.2018 20:53

Каква подјела терена? О чему ветеринари причају, дијелите терене и пљачкате сељаке по свом нахођењу како хоћете. Зашто не изађете са концесионим захтјевом према Министарству да тражите терен и понудите услуге фармерима , па да вас фаармери бирају ( најповољнија понуда) а не да узимате по 15-30 КМ само за долазак на фарму, и на то још наплатите услугу. Будите мало коректни па се погледајте у очи, а да су лопови учествовали у подјеели терена...јесу.

ODGOVORITE
Name

Re Vjetropir

27.05.2018 12:25

A ovi doktori po domovima zdravlja i bolnicama sve ljudine poštene.

Name

Veterinar

27.05.2018 14:41

Vjetropire moj dobri i posteni. Naplatiti svoj dolazak u neku vukojebinu gdje ti otpadnu krajnica i amortizer s auta nije nikakva pljacka. Naplatiti svoj rad shodno silnim godinama skolovanja i odricanja od svega, nije nikakva pljacka. Naplatiti svoje vrijeme i strucnost je nesto najnormalnije. Zbog takvih kao ti, i zbog kolega koji ne postuju prvo sebe pa onda profesiju, i imamo situaciju kakvu imamo. Imaj to na umu sljedeci put kad kazes da te veterinar pljacka, ili kad budes pokusavao da mu uvalis vrecu krtole umjesto para.

Name

Nikola

27.05.2018 17:17

A seljaci bi 100% dobit sebi. Da se oni pitaju, oni ne bi ni registrovali i markirali zivotinje, nebi ni vakcinisali protiv kuge svinja, ni vadili krv kravama, nit bi pregledali na trihinelu (bi samo kad njihova deca treba da jedu, a i to je pitanje) Oni bi svercovali stoku preko Drine, lecili sami sebi stoku antibiiticima. E pa ne moze tako. Mora nekog reda biti. U pitanju je javno zdravlje. Istina da drzava treba da da olaksice na sve te analize, ispitivanja kao u svim normalnim zemljama, bar poput Madjarske, Hrvatske, Srbije, ali nece im to veterinar dzaba raditi.

Name

Romanija

27.05.2018 08:05

Sve mafijska posla.

ODGOVORITE
Name

dr vet med

03.06.2018 08:57

Vjetropire kakva najpovoljnija ponuda!!! Znaš koliko smo mi škole gulili da završimo fakultete. Koliko je vremena i truda trebalo za sve to. Farmeri nas zovu bez obzira na vrijem dan, noć ... U pola noći se budimo da idemo na intervencije... Ni dana odmora, ni praznika, ni Božića, ni Vaskrsa, ni Nove godine, ni 1. maja... Na usluzi smo vam 24 sata. Koliko platiš majstora za kola, traktor komabajn. Ajde probaj njega da zoveš nedejeljom, praznikom ili ne daj Bože u 2 sata noću!!! Mi veterinari treba da poštujemo naš cjenovnik koji smo donijeli, a naše usluge su u ukupnoj stočarskoj proizvodnji najjeftinije. Izračunaj koliko izadju intervencije veterinara po jednom prasetu za jedno leglo, ne mogu da izađu više od 10 KM po prasetu, to je 2 kg žive vage... Spašavamo živote vašim kravama po nekoj minimalnoj cijeni... Mjere koje država raspisuje su vezane za zaštitu zdravlja životinja od naročito opasnih bolesti, koje mogu da unište velike populacije domaćih životinja, a mnoge su opasne i po zdravlje ljudi. Ne daj bože da izbije svinjska kuga, bjesnilo, bruceloza, pa da vidiš onda problema. Što se tiče podjele terena, mi veterinari treba da težimo, da se što manje oslanjamo na te preventivne mjere, a da se više posvjetimo kvalitetnoj kurativi, tj liječenju životinja i drugim izvorima prihoda, a ne da se isključivo oslanjamo na mjere, jer ćemo svi doći u situaciju u kojoj je sada VS Bijeljina AD. Pristižu novi veterinari, otvaraju se nove stanice, ambulante. Treba da ima prostora za sve nas da radimo, a ne samo pojedine velike sisteme, koji su do sada bili dominanti i imali monopole na mnoge poslove i zaradili velike novce.

Name

Sasa

27.05.2018 11:29

Koliko date para Cojo Radmili toliki teren dobijete.

ODGOVORITE
Name

Mladi dolaze

27.05.2018 17:05

Hvala Bogu pa i nama mladim veterinarima dodjeliše teren, šta je vi stari, napunili džepove, hoćemo mi sad malo, Dodjite vi sad kod nas pa radite na procenat ili za 200 km.

ODGOVORITE
Name

Mladen

30.05.2018 20:02

Dozvoliti farmerima da biraju veterinarsku organizaciju koja ce obavljati mjere pa da vidimo ko je sposobniji,ovo ne vodi nigdje,jedan veterinar mi radi sve,a drugog kojeg ne mogu ocima da vidim moram da zovem da mi povadi krv kravama i odere mi kozu sa ledja,jos se buni sto ga ne zovem za lecenje i osjemenjavanje a sve sto pipne krepa,samo zna strojiti kerove.

Name

Mi presrecni

27.05.2018 17:25

Gle naslova -veterinari ljuti, stari napunili se pa bi još, neka i mlađi rade, to je FER PLAY, još cirkusa da dođete kod njih raditi za 200 km ili na procenat COOL

ODGOVORITE