СТОП за Леброна, Бостон на побједу до финала!

Селтикси одбранили Бостон од уморног Џејмса – на корак од финала! Бостон Селтикси победили су Кливленд Кавалирсе 96:83 и повели 3-2 у серији у финалу Истока НБА плеј-офа.  Селтикси поново воде и у петак би могли да уђу у своје прво велико НБА финале од 2010. године! Тејтум надиграо Кавсе! Откривена „велика тајна“ - и Леброн је само човек! Селтикси повели са 3-2 у финалној серији Истока, али се после утакмице највише причало о здравственом стању најбољег кошаркаша данашњице. . .

Кошарка 24.05.2018 | 11:15
СТОП за Леброна, Бостон на побједу до финала!
Селтикси су одбранили предност домаћег терена па ће имати у најгорем случају две прилике да се пласирају у финале.

Бостон је стекао двоцифрену предност у првој четвртини и постепено ју је увећао до +21 почетком последњег квартала. Кавси су серијом 9:0 смањили на 83:71, али Розијер и Хорфорд алеј-упом прекидају тај низ и стављају тачку на меч.

Домаћи тим је пету победу изградио из одбране искористивши умор Леброна Џејмса који је од својих 26 поена у последњем кварталу постигао само два. 

Шутирао је 11/22 из игре, 1/6 тројке, те имао десет скокова и пет асистенција, те шест изгубљених лопти. 

Селтиксе је предводио руки Џејсон Тејтум са 24 поена (7ск, 4ас, 4ук, 2бл), што му је девета утакмица са најмање 20 поена у плеј-офу. Недостаје му још једна да изједначи рекорд Карим Абдул-Џабара.

Десети пут у низу Селтикси су салвили у Бостону, задржали су перфектан учинак код куће ове сезоне па су на једну победу од првог НБА финала од 2010.

Први меч лопту имаће у петак у Кливленду, а уколико изгубе, нову шансу имаће опет код куће у недељу.

Тејтума су пратили Џејлен Браун са 17, те Ал Хорфорд са 15 поена и 12 скокова, док су по 13 додали Маркус Морис и Маркус Смарт.

Једина подршка Џејмсу био је Кевин Лав са 14 поена уз седам скокова, ниједан други играч Кавалирса није имао двоцифрен учинак.

Кавалирси се боре за четврто узастопно финале плеј-офа, Џејмс за осмо у низу, а за то су им потребне две узастопне победе, једна у Бостону.



Бостон је на прагу одласка у велико финале НБА лиге! Мало ко могао је да претпостави да би повредама осакаћени Келти могли да буду већа претња за Леброна Џејмса и друштво, али војска сјајног тренера Бреда Стивенса показала је велико срце, али и још важније - жељу да се бори и победи!

Селтикси су протекле ноћи савладали Кливленд на свом терену резултатом 96:83 (32:19, 21:23, 23:18, 20:23) и тако дошли у позицију да у наредној утакмици играју за прву шампионску круну после десет година чекања, односно да буду део великог финала после 2010. године.



Ни најмање дилеме нема - Келте је повратак кући запалио и натерао да поново из себе извуку једну врхунску партију. Тај ужитак пружили су себи, али и својим верним навијачима. А коловођа целе параде био је одлични Џејсон Тејтум! Момак који је недавно изабран у прву петорку НБА дебитаната одиграо је једну од најбољих утакмица досадашње каријере, а исту је завршио с 24 поена (7/15 из игре), те седам ухваћених лопти и по четири асистенције и украдене лопте, уз две блокаде!



И док су присталице Зелених највише гледале ка младој звезди у успону, током и после саме утакмице највећу пажњу привукао је на себе - Леброн Џејмс. Наиме, критичари, новинари, аналитичари, ужа и шира кошаркашка јавност коментарисали су понашање најбољег кошаркаша данашњице, али и његово здравствено стање.

Догодило се оно чега су се многи плашили - Леброн Џејмс се по први пут у својој каријери суочио са страшним умором који је само оголио истину. Леброн је, као и сви ми, само човек. И то треба разумети, понајвише јер је досадашњи ток плеј-офа одиграо изнад свих досад виђених граница. Заправо, чињеница да је Леброн Џејмс на моменте изгледао јако уморно, да је тешко долазио до даха и да су његови уздаси на клупи за резерве током четврте деонице привукли највише пажње свих телевизијских станица, коментатора, новинара и публике највише говори о остатку екипе, а посебно онима који су се бавили трансферима и склапању ростера. Леброн, просто, није заслужио овакав тим и саиграче, а ни управу, јер их на својим леђима носи и много пре него што је плеј-оф почео.



Ипак, ни сама чињеница да је постао жртва умора није спречила критички увек добро подмазану јавност да се на Леброна сручи попут гладног лешинара. Један од најбољих играча свих времена засут је бројним критикама јер је на овој утакмици недостајала његова „варница“ да се Кливленд порекне. Али, мало ко је уопште обратио пажњу на то да Кавси нису имали ниједно добро нападачко решење изузев Леброна, који је на крају имао 26 поена (11/22 из игре), 10 скокова и пет асистенција, и Кевина Лава са свега 14 поена (6/13 из игре). Довољно је само напоменути да су најближи двоцифреној граници били Џеф Грин и Џордан Кларксон са по осам кошева.



И тренер Кавса Тајрон Лу признао је после утакмице да је Џејмс осетио умор и да треба разумети ситуацију, али мало ко је на то обратио пажњу. Медији су Леброново понашање виђено против Келта окарактерисали као јасну жељу да напусти Кливленд на лето и тако први оде са „брода који тоне“. Фокус камера био је углавном на Леброновом лицу, односно његовим болним гримасама и експресијама које су јасно показивале колико је стање умора. Чак је и сам касније признао да је уморан, али да исти не може да буде изговор за тимски неуспех.

Утакмицу је обележила и кавга на релацији Маркус Морис - Лери Ненс Џуниор почетком другог квартала. Кавси су имали напад, Леброн је покушао да проигра Ненса Џуниора алеј-уп додавањем, али је Морис оштрим фаулом бацио свог противника на земљу. Уследио је прекорни поглед, а онда и реакција Кливлендовог крилног центра, после чега је настала гужва.



Код Бостона поново је одличну ролу имао Ал Хорфорд са 15 поена и 12 скокова, а ни овог пута није имао достојног чувара.

Да ли ћемо први пут после три узастопне године видети серију за титулу у којој не играју Голден Стејт и Кливленд?

Бостон Селтикси вратили су вођство у финалу Истока, стекли предност 3:2 и пришли на тријумф од повратка у НБА финале - своје прво од 2010. године.

Бостон - Кливленд 96:83 (32:19, 21:23, 23:18, 20:23)

Гарден је скандирао "Бостон у шест (утакмица)" и тако испратио екипу Бреда Стивенса у Охајо, где ће бити одигран следећи меч. Селтикси лете за Кливленд са меч лоптом, коју су им обезбедили лидер екипе, Џејсон Тејтум (24 поена) и чврста одбрана.

Други пут у овом плеј-офу шампиони из 2016. године прибијени су уз зид и мораће да реагују ако желе да се врате у Гарден, у којем Бостон од краја лигашког дела има скор 10-0.

Нема сумње, Леброн Џејмс ће имати спреман брз и снажан одговор на пораз и утакмицу у којој јесте постигао 26 поена, али је за скоро сваки морао да се жестоко намучи. Бред Стивенс је често мењао његове чуваре, на челу са Маркусом Морисом, а и он је после меча неколико пута поновио "Уморан сам".

Феноменални руки Тејтум поново је стао на чело Селтикса и приближио их надомак финалу, које је током Бостонове сезоне прожете повредама носилаца (Хејворд, Ирвинг) више било бујна машта навијача него реалност. Ипак, састав чији лидер и творац седи на клупи дошао је веома близу подвига, гурнувши Леброна уз зид.

Најдоминантнији играч новије НБА историје девети пут у каријери губи 2:3 у плеј-оф серији. Његов тренутни скор у тим мечевима је 4:4, а не би требало заборавити шта се догодило последњи пут, у финалу 2016.

А, Голден Стејт је тада водио и 3:1...

Следећи меч, у Кливленду, биће одигран у ноћи између петка и суботе.

НБА - ФИНАЛЕ ИСТОКА

Бостон - Кливленд 96:83
/Тејтум 24 - Џејмс 26/

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар