STOP za Lebrona, Boston na pobjedu do finala!

Seltiksi odbranili Boston od umornog Džejmsa – na korak od finala! Boston Seltiksi pobedili su Klivlend Kavalirse 96:83 i poveli 3-2 u seriji u finalu Istoka NBA plej-ofa.  Seltiksi ponovo vode i u petak bi mogli da uđu u svoje prvo veliko NBA finale od 2010. godine! Tejtum nadigrao Kavse! Otkrivena „velika tajna“ - i Lebron je samo čovek! Seltiksi poveli sa 3-2 u finalnoj seriji Istoka, ali se posle utakmice najviše pričalo o zdravstvenom stanju najboljeg košarkaša današnjice. . .

Košarka 24.05.2018 | 11:15
STOP za Lebrona, Boston na pobjedu do finala!
Seltiksi su odbranili prednost domaćeg terena pa će imati u najgorem slučaju dve prilike da se plasiraju u finale.

Boston je stekao dvocifrenu prednost u prvoj četvrtini i postepeno ju je uvećao do +21 početkom poslednjeg kvartala. Kavsi su serijom 9:0 smanjili na 83:71, ali Rozijer i Horford alej-upom prekidaju taj niz i stavljaju tačku na meč.

Domaći tim je petu pobedu izgradio iz odbrane iskoristivši umor Lebrona Džejmsa koji je od svojih 26 poena u poslednjem kvartalu postigao samo dva. 

Šutirao je 11/22 iz igre, 1/6 trojke, te imao deset skokova i pet asistencija, te šest izgubljenih lopti. 

Seltikse je predvodio ruki Džejson Tejtum sa 24 poena (7sk, 4as, 4uk, 2bl), što mu je deveta utakmica sa najmanje 20 poena u plej-ofu. Nedostaje mu još jedna da izjednači rekord Karim Abdul-Džabara.

Deseti put u nizu Seltiksi su salvili u Bostonu, zadržali su perfektan učinak kod kuće ove sezone pa su na jednu pobedu od prvog NBA finala od 2010.

Prvi meč loptu imaće u petak u Klivlendu, a ukoliko izgube, novu šansu imaće opet kod kuće u nedelju.

Tejtuma su pratili Džejlen Braun sa 17, te Al Horford sa 15 poena i 12 skokova, dok su po 13 dodali Markus Moris i Markus Smart.

Jedina podrška Džejmsu bio je Kevin Lav sa 14 poena uz sedam skokova, nijedan drugi igrač Kavalirsa nije imao dvocifren učinak.

Kavalirsi se bore za četvrto uzastopno finale plej-ofa, Džejms za osmo u nizu, a za to su im potrebne dve uzastopne pobede, jedna u Bostonu.



Boston je na pragu odlaska u veliko finale NBA lige! Malo ko mogao je da pretpostavi da bi povredama osakaćeni Kelti mogli da budu veća pretnja za Lebrona Džejmsa i društvo, ali vojska sjajnog trenera Breda Stivensa pokazala je veliko srce, ali i još važnije - želju da se bori i pobedi!

Seltiksi su protekle noći savladali Klivlend na svom terenu rezultatom 96:83 (32:19, 21:23, 23:18, 20:23) i tako došli u poziciju da u narednoj utakmici igraju za prvu šampionsku krunu posle deset godina čekanja, odnosno da budu deo velikog finala posle 2010. godine.



Ni najmanje dileme nema - Kelte je povratak kući zapalio i naterao da ponovo iz sebe izvuku jednu vrhunsku partiju. Taj užitak pružili su sebi, ali i svojim vernim navijačima. A kolovođa cele parade bio je odlični Džejson Tejtum! Momak koji je nedavno izabran u prvu petorku NBA debitanata odigrao je jednu od najboljih utakmica dosadašnje karijere, a istu je završio s 24 poena (7/15 iz igre), te sedam uhvaćenih lopti i po četiri asistencije i ukradene lopte, uz dve blokade!



I dok su pristalice Zelenih najviše gledale ka mladoj zvezdi u usponu, tokom i posle same utakmice najveću pažnju privukao je na sebe - Lebron Džejms. Naime, kritičari, novinari, analitičari, uža i šira košarkaška javnost komentarisali su ponašanje najboljeg košarkaša današnjice, ali i njegovo zdravstveno stanje.

Dogodilo se ono čega su se mnogi plašili - Lebron Džejms se po prvi put u svojoj karijeri suočio sa strašnim umorom koji je samo ogolio istinu. Lebron je, kao i svi mi, samo čovek. I to treba razumeti, ponajviše jer je dosadašnji tok plej-ofa odigrao iznad svih dosad viđenih granica. Zapravo, činjenica da je Lebron Džejms na momente izgledao jako umorno, da je teško dolazio do daha i da su njegovi uzdasi na klupi za rezerve tokom četvrte deonice privukli najviše pažnje svih televizijskih stanica, komentatora, novinara i publike najviše govori o ostatku ekipe, a posebno onima koji su se bavili transferima i sklapanju rostera. Lebron, prosto, nije zaslužio ovakav tim i saigrače, a ni upravu, jer ih na svojim leđima nosi i mnogo pre nego što je plej-of počeo.



Ipak, ni sama činjenica da je postao žrtva umora nije sprečila kritički uvek dobro podmazanu javnost da se na Lebrona sruči poput gladnog lešinara. Jedan od najboljih igrača svih vremena zasut je brojnim kritikama jer je na ovoj utakmici nedostajala njegova „varnica“ da se Klivlend porekne. Ali, malo ko je uopšte obratio pažnju na to da Kavsi nisu imali nijedno dobro napadačko rešenje izuzev Lebrona, koji je na kraju imao 26 poena (11/22 iz igre), 10 skokova i pet asistencija, i Kevina Lava sa svega 14 poena (6/13 iz igre). Dovoljno je samo napomenuti da su najbliži dvocifrenoj granici bili Džef Grin i Džordan Klarkson sa po osam koševa.



I trener Kavsa Tajron Lu priznao je posle utakmice da je Džejms osetio umor i da treba razumeti situaciju, ali malo ko je na to obratio pažnju. Mediji su Lebronovo ponašanje viđeno protiv Kelta okarakterisali kao jasnu želju da napusti Klivlend na leto i tako prvi ode sa „broda koji tone“. Fokus kamera bio je uglavnom na Lebronovom licu, odnosno njegovim bolnim grimasama i ekspresijama koje su jasno pokazivale koliko je stanje umora. Čak je i sam kasnije priznao da je umoran, ali da isti ne može da bude izgovor za timski neuspeh.

Utakmicu je obeležila i kavga na relaciji Markus Moris - Leri Nens Džunior početkom drugog kvartala. Kavsi su imali napad, Lebron je pokušao da proigra Nensa Džuniora alej-up dodavanjem, ali je Moris oštrim faulom bacio svog protivnika na zemlju. Usledio je prekorni pogled, a onda i reakcija Klivlendovog krilnog centra, posle čega je nastala gužva.



Kod Bostona ponovo je odličnu rolu imao Al Horford sa 15 poena i 12 skokova, a ni ovog puta nije imao dostojnog čuvara.

Da li ćemo prvi put posle tri uzastopne godine videti seriju za titulu u kojoj ne igraju Golden Stejt i Klivlend?

Boston Seltiksi vratili su vođstvo u finalu Istoka, stekli prednost 3:2 i prišli na trijumf od povratka u NBA finale - svoje prvo od 2010. godine.

Boston - Klivlend 96:83 (32:19, 21:23, 23:18, 20:23)

Garden je skandirao "Boston u šest (utakmica)" i tako ispratio ekipu Breda Stivensa u Ohajo, gde će biti odigran sledeći meč. Seltiksi lete za Klivlend sa meč loptom, koju su im obezbedili lider ekipe, Džejson Tejtum (24 poena) i čvrsta odbrana.

Drugi put u ovom plej-ofu šampioni iz 2016. godine pribijeni su uz zid i moraće da reaguju ako žele da se vrate u Garden, u kojem Boston od kraja ligaškog dela ima skor 10-0.

Nema sumnje, Lebron Džejms će imati spreman brz i snažan odgovor na poraz i utakmicu u kojoj jeste postigao 26 poena, ali je za skoro svaki morao da se žestoko namuči. Bred Stivens je često menjao njegove čuvare, na čelu sa Markusom Morisom, a i on je posle meča nekoliko puta ponovio "Umoran sam".

Fenomenalni ruki Tejtum ponovo je stao na čelo Seltiksa i približio ih nadomak finalu, koje je tokom Bostonove sezone prožete povredama nosilaca (Hejvord, Irving) više bilo bujna mašta navijača nego realnost. Ipak, sastav čiji lider i tvorac sedi na klupi došao je veoma blizu podviga, gurnuvši Lebrona uz zid.

Najdominantniji igrač novije NBA istorije deveti put u karijeri gubi 2:3 u plej-of seriji. Njegov trenutni skor u tim mečevima je 4:4, a ne bi trebalo zaboraviti šta se dogodilo poslednji put, u finalu 2016.

A, Golden Stejt je tada vodio i 3:1...

Sledeći meč, u Klivlendu, biće odigran u noći između petka i subote.

NBA - FINALE ISTOKA

Boston - Klivlend 96:83
/Tejtum 24 - Džejms 26/

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar