Посљедње коло ПЛ - Ливерпул и Челси у борби за ЛШ!

У недељу је на програму последње коло сезоне у енглеској Премијер лиги које ће решити преостала два питања.  Лабудова песма на Либертију.  Свонси се узда у пуку теорију.  Арсене, хвала за све! Хадерсфилд ће угостити Арсенал у последњем мечу Арсена Венгера на клупи Тобџија (16. 00).

Фудбал 13.05.2018 | 14:15
Посљедње коло ПЛ - Ливерпул и Челси у борби за ЛШ!
У центру пажње је борба Ливерпула и Челсија за последње од четири места која воде у Лигу шампиона.

"Црвени", овосезонски финалисти елитног такмичења, имају "пол" позицију јер су на два бода испред "Плаваца".

Осим тога и распоред им иде на руку јер на "Енфилд" стиже Брајтон, који је пребринуо бриге о опстанку у највишем рангу енглеског фудбала. 

С друге стране, Челси гостује Њукаслу који је такође растерећен, али ретко препушта бодове на свом Сент Џејмс Парку без жестоке борбе.

Друго питања је скоро решено, само је остало да се званично потврди – да ли ће у Чемпионшип испасти Свонси или Саутемптон.

Једном ногом у другој лиги су "Лабудови" јер имају три бода мање од "Светаца" уз девет голова слабију гол разлику.

Међутим, у фудбалу је све могуће, а ривали ова два тима показују да ништа још није готово, јер Свонси дочекује одавно отписани Стоук сити, док Саутемптон чека шампиона Манчестер сити.

Лабудова песма на Либертију. Свонси се узда у пуку теорију.

Пораз од Саутемптона у уторак (0:1) највероватније је послао екипу Свонсија у Чемпионшип. Тамо ће му друштво правити Стоук, који се од елите дефинитивно опростио прошле суботе када је као домаћин изгубио од Кристал Паласа (2:1), али и Вест Бромвич Албион који је током априла играо толико добро да је његов (засад привремени) менаџер Дарен Мур проглашен за тренера месеца на чијем почетку је преузео клупу.

Дакле, Лабудови на свом Либертију вероватно певају последњу премијерлигашку песму, али у теорији још имају наду. За Саутемптоном и позицијом која значи спас заостају три бода, а Свецима на Сент Мериз долази Манчестер Сити. Но, Свонсијева гол разлика је -27, а екипе коју води Марк Хјуз -18. Значи, домаћи, који су везали четири пораза, односно осам кола без победе и који од почетка марта имају проблема са ефикасношћу, морали би да се распуцају. Истина, није да нису способни да то ураде – Вест Хему су дали четири, а Арсеналу три гола – но, чак и да одвале ривала морају да се уздају у срећу и повољне вести.

Када се све сабере, јасно је зашто је менаџер Велшана Карлос Карваљал констатовао да је његовој екипи неопходно чудо. 

"Грађани" су одавно освојили круну, али имају шансу да победом постану први тим у историји Премијер лиге који је сезону завршио са 100 бодова.

Преостали мечеви немају резултатски, већ искључиво финансијски значај, јер свака позиција на табели доноси другачију новчану награду.

Тако ће Сити као шампион добити 44 милиона евра, а последњепласирани клуб, што је тренутно Стоук, око 2,1 милиона. Разлика између сваке позиције је око 2,2 милиона евра.

Арсене, хвала за све! Хадерсфилд ће угостити Арсенал у последњем мечу Арсена Венгера на клупи Тобџија (16.00).

Чинило се да ће Хадерсфилду бити неопходан макар нерешен резултат против Арсенала да би изборио опстанак, али Теријери су ремијем са Челсијем већ осигурали место у елити, што је свакако велики успех за Давида Вагнера и велику већину његових фудбалера. Наду у хепиенд пре свега им је улио пре свега реми без голова на гостовању новом прваку, незаинтересованом Манчестер Ситију до којег су дошли фанатичном упорношћу и беспоштедном борбом на сваком центиметру терена.

Вагнер је поручио да је срећан што може да угости Професора без резултатског императива.

"Драго ми је што ћемо га баш ми угостити у његовој последњој утакмици у Премијер лиги. Пружићемо му сву пажњу која заслужује. Лакнуло нам је након ремија са Челсијем. Сви у клубу га много поштују због онога што је урадио, а спремили смо му и поклон", рекао је немачки стручњак. 

Арсенал ће и наредне сезоне наступати у Лиги Европе, у чијем га је полуфиналу недавно елиминисао Атлетико из Мадрида, што је двоструко разочарање како за екипу из британске престонице, тако и за армију њених навијача и, што уопште није занемариво, финансијере. Али гости имају два огромна мотива: први је доказивање пред светом и самим собом, други је жеља да се победи у част легендарног менаџера Арсена Венгера, којем ће ово бити последња утакмица на клупи црвено-белих.

Венгер је пун речи хвале за своје пулене упркос поразу на гостовању Лестеру у среду.

"Момци су били сјајни. Верујем у овај тим и верујем да ће тек следеће сезоне показати право лице. Наравно да сам тужан што одлазим, али сама чињеница да сам седео на клупи 22 године тера ме да кажем 'Хвала вам, била је то велика привилегија'. Тако гледам на то", рекао је Венгер. 

Извесно је да ће Тобџије диктирати темпо, док ће Вагнерови изабраници да паркирати аутобус испред свог шеснаестерца и потражити шансу из контранапада јер нити имају квалитет за надигравање, нити им пада на памет да беспотребно срљају.

ПЛ, 38. коло (16х):

Барнсли – Борнмут
К. Палас – ВБА
Хадерсфилд – Арсенал
Ливерпул – Брајтон
М. Јунајтед – Вотфорд
Њукасл – Челси
Саутемптон – М. Сити
Свонси – Стоук
Тотенхем – Лестер
Вест Хем – Евертон

Извор: Б92/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар