Posljednje kolo PL - Liverpul i Čelsi u borbi za LŠ!

U nedelju je na programu poslednje kolo sezone u engleskoj Premijer ligi koje će rešiti preostala dva pitanja.  Labudova pesma na Libertiju.  Svonsi se uzda u puku teoriju.  Arsene, hvala za sve! Hadersfild će ugostiti Arsenal u poslednjem meču Arsena Vengera na klupi Tobdžija (16. 00).

Fudbal 13.05.2018 | 14:15
Posljednje kolo PL - Liverpul i Čelsi u borbi za LŠ!
U centru pažnje je borba Liverpula i Čelsija za poslednje od četiri mesta koja vode u Ligu šampiona.

"Crveni", ovosezonski finalisti elitnog takmičenja, imaju "pol" poziciju jer su na dva boda ispred "Plavaca".

Osim toga i raspored im ide na ruku jer na "Enfild" stiže Brajton, koji je prebrinuo brige o opstanku u najvišem rangu engleskog fudbala. 

S druge strane, Čelsi gostuje Njukaslu koji je takođe rasterećen, ali retko prepušta bodove na svom Sent Džejms Parku bez žestoke borbe.

Drugo pitanja je skoro rešeno, samo je ostalo da se zvanično potvrdi – da li će u Čempionšip ispasti Svonsi ili Sautempton.

Jednom nogom u drugoj ligi su "Labudovi" jer imaju tri boda manje od "Svetaca" uz devet golova slabiju gol razliku.

Međutim, u fudbalu je sve moguće, a rivali ova dva tima pokazuju da ništa još nije gotovo, jer Svonsi dočekuje odavno otpisani Stouk siti, dok Sautempton čeka šampiona Mančester siti.

Labudova pesma na Libertiju. Svonsi se uzda u puku teoriju.

Poraz od Sautemptona u utorak (0:1) najverovatnije je poslao ekipu Svonsija u Čempionšip. Tamo će mu društvo praviti Stouk, koji se od elite definitivno oprostio prošle subote kada je kao domaćin izgubio od Kristal Palasa (2:1), ali i Vest Bromvič Albion koji je tokom aprila igrao toliko dobro da je njegov (zasad privremeni) menadžer Daren Mur proglašen za trenera meseca na čijem početku je preuzeo klupu.

Dakle, Labudovi na svom Libertiju verovatno pevaju poslednju premijerligašku pesmu, ali u teoriji još imaju nadu. Za Sautemptonom i pozicijom koja znači spas zaostaju tri boda, a Svecima na Sent Meriz dolazi Mančester Siti. No, Svonsijeva gol razlika je -27, a ekipe koju vodi Mark Hjuz -18. Znači, domaći, koji su vezali četiri poraza, odnosno osam kola bez pobede i koji od početka marta imaju problema sa efikasnošću, morali bi da se raspucaju. Istina, nije da nisu sposobni da to urade – Vest Hemu su dali četiri, a Arsenalu tri gola – no, čak i da odvale rivala moraju da se uzdaju u sreću i povoljne vesti.

Kada se sve sabere, jasno je zašto je menadžer Velšana Karlos Karvaljal konstatovao da je njegovoj ekipi neophodno čudo. 

"Građani" su odavno osvojili krunu, ali imaju šansu da pobedom postanu prvi tim u istoriji Premijer lige koji je sezonu završio sa 100 bodova.

Preostali mečevi nemaju rezultatski, već isključivo finansijski značaj, jer svaka pozicija na tabeli donosi drugačiju novčanu nagradu.

Tako će Siti kao šampion dobiti 44 miliona evra, a poslednjeplasirani klub, što je trenutno Stouk, oko 2,1 miliona. Razlika između svake pozicije je oko 2,2 miliona evra.

Arsene, hvala za sve! Hadersfild će ugostiti Arsenal u poslednjem meču Arsena Vengera na klupi Tobdžija (16.00).

Činilo se da će Hadersfildu biti neophodan makar nerešen rezultat protiv Arsenala da bi izborio opstanak, ali Terijeri su remijem sa Čelsijem već osigurali mesto u eliti, što je svakako veliki uspeh za Davida Vagnera i veliku većinu njegovih fudbalera. Nadu u hepiend pre svega im je ulio pre svega remi bez golova na gostovanju novom prvaku, nezainteresovanom Mančester Sitiju do kojeg su došli fanatičnom upornošću i bespoštednom borbom na svakom centimetru terena.

Vagner je poručio da je srećan što može da ugosti Profesora bez rezultatskog imperativa.

"Drago mi je što ćemo ga baš mi ugostiti u njegovoj poslednjoj utakmici u Premijer ligi. Pružićemo mu svu pažnju koja zaslužuje. Laknulo nam je nakon remija sa Čelsijem. Svi u klubu ga mnogo poštuju zbog onoga što je uradio, a spremili smo mu i poklon", rekao je nemački stručnjak. 

Arsenal će i naredne sezone nastupati u Ligi Evrope, u čijem ga je polufinalu nedavno eliminisao Atletiko iz Madrida, što je dvostruko razočaranje kako za ekipu iz britanske prestonice, tako i za armiju njenih navijača i, što uopšte nije zanemarivo, finansijere. Ali gosti imaju dva ogromna motiva: prvi je dokazivanje pred svetom i samim sobom, drugi je želja da se pobedi u čast legendarnog menadžera Arsena Vengera, kojem će ovo biti poslednja utakmica na klupi crveno-belih.

Venger je pun reči hvale za svoje pulene uprkos porazu na gostovanju Lesteru u sredu.

"Momci su bili sjajni. Verujem u ovaj tim i verujem da će tek sledeće sezone pokazati pravo lice. Naravno da sam tužan što odlazim, ali sama činjenica da sam sedeo na klupi 22 godine tera me da kažem 'Hvala vam, bila je to velika privilegija'. Tako gledam na to", rekao je Venger. 

Izvesno je da će Tobdžije diktirati tempo, dok će Vagnerovi izabranici da parkirati autobus ispred svog šesnaesterca i potražiti šansu iz kontranapada jer niti imaju kvalitet za nadigravanje, niti im pada na pamet da bespotrebno srljaju.

PL, 38. kolo (16h):

Barnsli – Bornmut
K. Palas – VBA
Hadersfild – Arsenal
Liverpul – Brajton
M. Junajted – Votford
Njukasl – Čelsi
Sautempton – M. Siti
Svonsi – Stouk
Totenhem – Lester
Vest Hem – Everton

Izvor: B92/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar