Прича: Мундијал 2014. године - Бразил...

Европа покорила Америку!

Фудбал 01.06.2018 | 23:00
Прича: Мундијал 2014. године - Бразил...
Седам пута је Светско првенство пре овога одржано на америчком континенту и свих седам титула освојиле су јужноамеричке земље (Бразил три, Уругвај и Аргентина по две).

Европљани су коначно тријумфовали из осмог пута, и то након што је Немачка у завршници турнира победила две највеће фудбалске силе тог дела планете - Бразил сензационалним резултатом 7:1 и Аргентину 1:0 у продужецима.

Први пут у историји, а био је ово 20. Мундијал, шампион је трећи пут заредом постала репрезентација са истог континента, пошто су Немци наставили низ који је 2006. започела Италија, а 2010. наставила Шпанија.

Финале је поново одлучено једним голом, постигнутим између 110. и 120. минута, као на утакмици Шпанија - Холандија 2010. у Јоханесбургу.

У Бразилу се окупило свих осам земаља које су од 1930. наовамо биле прваци света - Уругвај, Италија, Немачка, Бразил, Енглеска, Аргентина, Италија и Шпанија.

Бранилац титуле, Шпанија, елиминисана је у групној фази, коју је почела шок-поразом од Холандије (1:5). Исту судбину доживеле су Енглеска и Италија, па је Европа у осмини финала била заступљена са (само) шест селекција, као у Јужној Африци 2010.

За разлику од тог турнира, када су сви Европљани у осмини финала ишли једни на друге, па "стари континент" није могао да има ни више ни мање од три четвртфиналиста, у Бразилу су сви ишли на ривале са других континената и извукли четири победе, уз два пораза.

У четвртфинале се први пут у историји пласирало свих осам победника групне фазе, али далеко од тога да није било узбуђења. Пет утакмица је у регуларном току завршено нерешеним резултатом, а једна је решена у судијској надокнади времена.

"Јунак" овог СП била је Костарика. Противник репрезентације Србије на предстојећем Мундијалу, освојио је седам од девет бодова у групи са Уругвајом, Италијом и Енглеском и прошао даље са првог места. У осмини финала је пеналима елиминисана Грчка, али се "коло среће" окренуло у следећој утакмици и шутевима са 11 метара је славила Холандија.

Чиле је четврти пут ушао у "нокаут" фазу и четврти пут испао од Бразила. Мексико је преокретом у последњим минутима поражен од Холандије, што је значило да шести пут заредом (1994-2014) није успео да преброди рунду 16 најбољих.

Поред Костарике, даље него икад раније стигле су Колумбија, Грчка и Алжир.



Немци, предвођени селектором Јоакимом Левом, постали су прва репрезентација са четири узастопна наступа у полуфиналу, где су против Бразила поставили неколико рекорда. Остварили су најубедљивију победу свих времена у тој фази СП, нанели Бразилу најубедљивији пораз на првенствима света, а био је то и најубедљивији пораз било ког домаћина.

Мирослав Клосе у том мечу је са пуних 36 година дао 16. гол на завршним турнирима и тиме престигао Бразилца Роналда, са којим је до тада делио звање укупно најбољег стрелца СП.

Аргентина је покварила скор у финалним утакмицама на 2-3, а други пут јој се као последња препрека на путу ка титули испречила Немачка. У Италији 1990. је тадашња Западна Немачка славила резултатом 1:0 и реванширала се "гаучосима" за пораз 2:3 из финала у Мексику 1986.

Мундијал у Бразилу је са 171 поготком један од најефикаснијих у историји, заједно са Француском 1998. Само у групној фази виђено је 136 голова, девет мање него на читавом такмичењу 2010. Играло се нападачки и први реми забележен је тек у 13. утакмици турнира (Иран - Нигерија 0:0).

Први пут је ФИФА употребила "гоал-лине" технологију, како се не би десило да опет не буду признати регуларни голови. Судије су користиле и спреј који нестаје да би означиле даљину на којој треба да буде постављен "живи зид", а такође је први пут било дозвољено да се због великих врућина и влажности ваздуха узме "тајм-аут".

РЕЗУЛТАТИ

ОСМИНА ФИНАЛА

Бразил - Чиле 3:2 пеналима (1:1 после продужетака)
Колумбија - Уругвај 2:0
Холандија - Мексико 2:1
Костарика - Грчка 5:3 пеналима (1:1 после продужетака)
Француска - Нигерија 2:0
Немачка - Алжир 2:1 (0:0 у регуларном току)
Аргентина - Швајцарска 1:0 (0:0 у регуларном току)
Белгија - САД 2:1 (0:0 у регуларном току)

ЧЕТВРТФИНАЛЕ

Француска - Немачка 0:1
Бразил - Колумбија 2:1
Аргентина - Белгија 1:0
Холандија - Костарика 4:3 пеналима (0:0 после продужетака)

ПОЛУФИНАЛЕ

Бразил - Немачка 1:7
Холандија - Аргентина 2:4 пеналима (0:0 после продужетака)

ЗА ТРЕЋЕ МЕСТО

Бразил - Холандија 0:3

ФИНАЛЕ

Немачка - Аргентина 1:0 (0:0 у регуларном току)

КОНАЧАН ПЛАСМАН

1. Немачка, 2. Аргентина, 3. Холандија, 4. Бразил

Утакмица са највише голова: Бразил - Немачка 1:7
Укупно голова на турниру: 171
Просек голова по утакмици: 2,67

Најбољи стрелац: Хамес Родригез (Колумбија) - 6

Највише голова на утакмици: Томас Милер (Немачка, против Португала), Ђердан Шаћири (Швајцарска, против Хондураса) - 3

Највећа посета: 74.738 (Аргентина - Босна и Херцеговина, прво коло и Немачка - Аргентина, финале)
Укупна посета: 3.429.873
Просечна посета: 53.591

Дебитовала: Босна и Херцеговина

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар