Priča: Mundijal 2014. godine - Brazil...

Evropa pokorila Ameriku!

Fudbal 01.06.2018 | 23:00
Priča: Mundijal 2014. godine - Brazil...
Sedam puta je Svetsko prvenstvo pre ovoga održano na američkom kontinentu i svih sedam titula osvojile su južnoameričke zemlje (Brazil tri, Urugvaj i Argentina po dve).

Evropljani su konačno trijumfovali iz osmog puta, i to nakon što je Nemačka u završnici turnira pobedila dve najveće fudbalske sile tog dela planete - Brazil senzacionalnim rezultatom 7:1 i Argentinu 1:0 u produžecima.

Prvi put u istoriji, a bio je ovo 20. Mundijal, šampion je treći put zaredom postala reprezentacija sa istog kontinenta, pošto su Nemci nastavili niz koji je 2006. započela Italija, a 2010. nastavila Španija.

Finale je ponovo odlučeno jednim golom, postignutim između 110. i 120. minuta, kao na utakmici Španija - Holandija 2010. u Johanesburgu.

U Brazilu se okupilo svih osam zemalja koje su od 1930. naovamo bile prvaci sveta - Urugvaj, Italija, Nemačka, Brazil, Engleska, Argentina, Italija i Španija.

Branilac titule, Španija, eliminisana je u grupnoj fazi, koju je počela šok-porazom od Holandije (1:5). Istu sudbinu doživele su Engleska i Italija, pa je Evropa u osmini finala bila zastupljena sa (samo) šest selekcija, kao u Južnoj Africi 2010.

Za razliku od tog turnira, kada su svi Evropljani u osmini finala išli jedni na druge, pa "stari kontinent" nije mogao da ima ni više ni manje od tri četvrtfinalista, u Brazilu su svi išli na rivale sa drugih kontinenata i izvukli četiri pobede, uz dva poraza.

U četvrtfinale se prvi put u istoriji plasiralo svih osam pobednika grupne faze, ali daleko od toga da nije bilo uzbuđenja. Pet utakmica je u regularnom toku završeno nerešenim rezultatom, a jedna je rešena u sudijskoj nadoknadi vremena.

"Junak" ovog SP bila je Kostarika. Protivnik reprezentacije Srbije na predstojećem Mundijalu, osvojio je sedam od devet bodova u grupi sa Urugvajom, Italijom i Engleskom i prošao dalje sa prvog mesta. U osmini finala je penalima eliminisana Grčka, ali se "kolo sreće" okrenulo u sledećoj utakmici i šutevima sa 11 metara je slavila Holandija.

Čile je četvrti put ušao u "nokaut" fazu i četvrti put ispao od Brazila. Meksiko je preokretom u poslednjim minutima poražen od Holandije, što je značilo da šesti put zaredom (1994-2014) nije uspeo da prebrodi rundu 16 najboljih.

Pored Kostarike, dalje nego ikad ranije stigle su Kolumbija, Grčka i Alžir.



Nemci, predvođeni selektorom Joakimom Levom, postali su prva reprezentacija sa četiri uzastopna nastupa u polufinalu, gde su protiv Brazila postavili nekoliko rekorda. Ostvarili su najubedljiviju pobedu svih vremena u toj fazi SP, naneli Brazilu najubedljiviji poraz na prvenstvima sveta, a bio je to i najubedljiviji poraz bilo kog domaćina.

Miroslav Klose u tom meču je sa punih 36 godina dao 16. gol na završnim turnirima i time prestigao Brazilca Ronalda, sa kojim je do tada delio zvanje ukupno najboljeg strelca SP.

Argentina je pokvarila skor u finalnim utakmicama na 2-3, a drugi put joj se kao poslednja prepreka na putu ka tituli isprečila Nemačka. U Italiji 1990. je tadašnja Zapadna Nemačka slavila rezultatom 1:0 i revanširala se "gaučosima" za poraz 2:3 iz finala u Meksiku 1986.

Mundijal u Brazilu je sa 171 pogotkom jedan od najefikasnijih u istoriji, zajedno sa Francuskom 1998. Samo u grupnoj fazi viđeno je 136 golova, devet manje nego na čitavom takmičenju 2010. Igralo se napadački i prvi remi zabeležen je tek u 13. utakmici turnira (Iran - Nigerija 0:0).

Prvi put je FIFA upotrebila "goal-line" tehnologiju, kako se ne bi desilo da opet ne budu priznati regularni golovi. Sudije su koristile i sprej koji nestaje da bi označile daljinu na kojoj treba da bude postavljen "živi zid", a takođe je prvi put bilo dozvoljeno da se zbog velikih vrućina i vlažnosti vazduha uzme "tajm-aut".

REZULTATI

OSMINA FINALA

Brazil - Čile 3:2 penalima (1:1 posle produžetaka)
Kolumbija - Urugvaj 2:0
Holandija - Meksiko 2:1
Kostarika - Grčka 5:3 penalima (1:1 posle produžetaka)
Francuska - Nigerija 2:0
Nemačka - Alžir 2:1 (0:0 u regularnom toku)
Argentina - Švajcarska 1:0 (0:0 u regularnom toku)
Belgija - SAD 2:1 (0:0 u regularnom toku)

ČETVRTFINALE

Francuska - Nemačka 0:1
Brazil - Kolumbija 2:1
Argentina - Belgija 1:0
Holandija - Kostarika 4:3 penalima (0:0 posle produžetaka)

POLUFINALE

Brazil - Nemačka 1:7
Holandija - Argentina 2:4 penalima (0:0 posle produžetaka)

ZA TREĆE MESTO

Brazil - Holandija 0:3

FINALE

Nemačka - Argentina 1:0 (0:0 u regularnom toku)

KONAČAN PLASMAN

1. Nemačka, 2. Argentina, 3. Holandija, 4. Brazil

Utakmica sa najviše golova: Brazil - Nemačka 1:7
Ukupno golova na turniru: 171
Prosek golova po utakmici: 2,67

Najbolji strelac: Hames Rodrigez (Kolumbija) - 6

Najviše golova na utakmici: Tomas Miler (Nemačka, protiv Portugala), Đerdan Šaćiri (Švajcarska, protiv Hondurasa) - 3

Najveća poseta: 74.738 (Argentina - Bosna i Hercegovina, prvo kolo i Nemačka - Argentina, finale)
Ukupna poseta: 3.429.873
Prosečna poseta: 53.591

Debitovala: Bosna i Hercegovina

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar