Трампова одлука, озбиљна грешка

Француска, Немачка и Велика Британија жале због одлуке предсдника САД Доналда Трампа о изласку из међународног нуклеарног споразума са Ираном.

Свијет 09.05.2018 | 07:27
Трампова одлука, озбиљна грешка
Ове земље желе да заједно раде на "ширем споразуму".

То је на Твитеру објавио председник Француске Емануел Макрон одмах после изјаве председника Доналда Трампа.

"Радићемо заједно на ширем оквиру, који ће покрити нуклеарне активности после 2025. године, балистичке ракете и стабилност на Блиском истоку, посебно у Сирији, Јемену и Ираку", навео је Макрон. 

Француски председник је додао да је "у игри режим међународне борбе против ширења нуклеарног оружја". 

У заједничком саопштењу, објављеном након што је амерички председник Доналд Трамп саопштио да ће се Вашингтон повући из споразума, британска премијерка Тереза Меј, немачка канцеларка Ангела Меркел и француски председник Емануел Макрон позвали су Иран да покаже уздржаност и настави са испуњавањем својим обавеза, као што је сарадња са инспекцијским захтевима. 

Они су позвали Вашингтон да "осигура да структуре (споразума) могу да остану нетакнуте, и да избегне предузимање акције, која омета све остале стране у договору да га у потпуности спроведу". 

Трамп изјавио је вечерас да се САД повлаче из међународног споразума са Ираном о његовом нуклеарном програму из 2015. године, и најавио "највиши ниво" економских санкција против Техерана.

Споразумом Ирана и шест великих сила - САД, Русије, Кине, Велике Британије, Француске и Немачке, Техерану су укинуте оштре економске санкције које су га претходно изоловале од међународног банкарског система и светске трговине нафтом.

Иран је заузврат ограничио програм обогаћивања уранијума, променио структуру нуклеарног реактора како не би више могао да производи плутонијум и смањио залихе уранијума.

Шефица ЕУ дипломатије Федерика Могерини каже да ће ЕУ наставити да подржава пуну имплементацију нуклеарног споразума са Ираном.

"Споразум је функционан и и испуњава свој циљ који гарантује да Иран не развија нуклеарно оружје. ЕУ је одлучна да га сачува", поручила је Могерини.

Федерика Могерини је непосредно после одлуке амречког председника Доналда Трампа да повуче САД из нуклеарног споразума са Ираном у свом ванредном обраћању медијима поручила да ће докле год се Иран буде придржавао својих обавеза, као што то сада чини, ЕУ наставити с пуном применом тог споразума. 

"Нуклеарни споразум са Ираном је кулминација 12 година дипломатских активности. Он припада целој међународној заједници. Функционалан и испуњва свој циљ који грантује да Иран не развија нуклерано оружје. ЕУ је одлучна у намери да га сачува", изјавила је Могерини. 

Оценила је да је ирански нуклеарни споразум "кључан за безбедност региона, Европе и света" и позвала остатак међународне заједнице да настави да испуњава свој део обавеза и обезбеди пуну имплементацију споразума у циљу заједничке безбедности. 

"У потпуности верујемо раду, надлежности и аутономији међународне Агенције за нукларну енергију која је објавила 10 извештаја који потврђују да се Иран у потпуности придржава својих обавеза", додала је Федерика Могерини.

Шефица ЕУ дипломатије је изразила посебну забринутост због најаве америчког председника о подизању нових санкција против Ирана. Могерини је оценила да је укидање санкција повезаних са нуклераним програмом значајан део нуклеарног споразума са Ираном и додала да ЕУ сматра да је укидање санкција имало позитиван ефекат не само на трговину и економске односе са Ираном већ је, на првом месту, донело добробит иранском народу.

"ЕУ жели да осигура да се то настави. Консултоваћемо се са својим партнерима у наредним сатима и данима. ЕУ је одлучна да постума у складу са својим безбедносним интересима и заштити своје економске интересе", рекла је Могериниу. 

Федерика Могери је у свом обраћању иранском народу и властима Ирана поручила да не дозволе рушење споразума о нуклераном програму за који је поновила да је "једано од највећих достигунућа дипломатије".

Она је оценила да је споразум о иранском нуклеарном програму доказ да се до решења у коме сви добијају могуће доћи кроз дијалог, ангажовање и истрајност, као и да се заједнички став може наћи иако се позиције и интереси разликују.

"Овај споразум припада свакоме од нас. Ви се придржавајте ваших обавеза као што ћемо и ми наших и заједно са остаком међународне заједнице ми ћемо очувати овај споразум", поручила је Могерини.

Она је нагласила да и поред одлуке америчког председника о повлачењу из иранског нуклеарног споразума ЕУ наставља да буде најближи партнер и пријатељ са САД и да настављају да раде заједно на многим другим програмима.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

РедБулл

09.05.2018 06:10

Ционисти и њихов лоби је ипак одрадио своје а ционистичком Израелу једини је проблем Иран у њиховој намјери стварања Израела од Нила до Еуфрата, Иранци су перзијанци и никад неце себи дозволити да буду слуге ционистима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

09.05.2018 07:09

Иран је сила,велика земља око 80 милиона становника познати су по највисем патриотизму на свијету.Израел је мала земља и мало становника,без Америке су О.Новац није битан, у овом слуцају.Израел против Ирана нема никакве сансе.

Name

Последњи кинески цар

09.05.2018 07:10

И сада ти договори нешто и са неким потпиши споразум, па онда чекај да видиш хоће ли се то поштовати или неће?! Одавно је јасно да је Иран остао још једини трн у оку на путу "демократије и поштивања људских права". Када узмете Сирију и видите у шта се претворила једна од најстабилнијих држава, када се сјетите како је некад' изгледао Бејрут, кога су називали драгуљем, када помислите како је живио и какве бенефиције имао народ Либије /само студенти који су студирали у иностранству/, онда је јасно да је неком' стало да то све уништи и направи хаос. Љубомора, интереси, завист ,а онда демонстрација силе и моћи.

Name

УСтА ја УСташе сви у ***

09.05.2018 06:47

Каква будала засједе на кормило најјаче свјетске силе то свијет није запамтио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

075

09.05.2018 07:19

И шта онда? Ко му шта може? Нико ништа! Сви му трче да му се додворавају! Смијешно ми је да се све помијешало и да су Турци и Иранци Србима савезници уз Русе, Бошњацима "велики брат" а Хрватима и даље Нијемци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са стране

09.05.2018 07:22

Обзиром на уважену господу коју нам је Иран слао деведесетих, не бих имао ништа против тога да им Амери и Јеше мало сврате на гајбу.

ОДГОВОРИТЕ