Trampova odluka, ozbiljna greška

Francuska, Nemačka i Velika Britanija žale zbog odluke predsdnika SAD Donalda Trampa o izlasku iz međunarodnog nuklearnog sporazuma sa Iranom.

Svijet 09.05.2018 | 07:27
Trampova odluka, ozbiljna greška
Ove zemlje žele da zajedno rade na "širem sporazumu".

To je na Tviteru objavio predsednik Francuske Emanuel Makron odmah posle izjave predsednika Donalda Trampa.

"Radićemo zajedno na širem okviru, koji će pokriti nuklearne aktivnosti posle 2025. godine, balističke rakete i stabilnost na Bliskom istoku, posebno u Siriji, Jemenu i Iraku", naveo je Makron. 

Francuski predsednik je dodao da je "u igri režim međunarodne borbe protiv širenja nuklearnog oružja". 

U zajedničkom saopštenju, objavljenom nakon što je američki predsednik Donald Tramp saopštio da će se Vašington povući iz sporazuma, britanska premijerka Tereza Mej, nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron pozvali su Iran da pokaže uzdržanost i nastavi sa ispunjavanjem svojim obaveza, kao što je saradnja sa inspekcijskim zahtevima. 

Oni su pozvali Vašington da "osigura da strukture (sporazuma) mogu da ostanu netaknute, i da izbegne preduzimanje akcije, koja ometa sve ostale strane u dogovoru da ga u potpunosti sprovedu". 

Tramp izjavio je večeras da se SAD povlače iz međunarodnog sporazuma sa Iranom o njegovom nuklearnom programu iz 2015. godine, i najavio "najviši nivo" ekonomskih sankcija protiv Teherana.

Sporazumom Irana i šest velikih sila - SAD, Rusije, Kine, Velike Britanije, Francuske i Nemačke, Teheranu su ukinute oštre ekonomske sankcije koje su ga prethodno izolovale od međunarodnog bankarskog sistema i svetske trgovine naftom.

Iran je zauzvrat ograničio program obogaćivanja uranijuma, promenio strukturu nuklearnog reaktora kako ne bi više mogao da proizvodi plutonijum i smanjio zalihe uranijuma.

Šefica EU diplomatije Federika Mogerini kaže da će EU nastaviti da podržava punu implementaciju nuklearnog sporazuma sa Iranom.

"Sporazum je funkcionan i i ispunjava svoj cilj koji garantuje da Iran ne razvija nuklearno oružje. EU je odlučna da ga sačuva", poručila je Mogerini.

Federika Mogerini je neposredno posle odluke amrečkog predsednika Donalda Trampa da povuče SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom u svom vanrednom obraćanju medijima poručila da će dokle god se Iran bude pridržavao svojih obaveza, kao što to sada čini, EU nastaviti s punom primenom tog sporazuma. 

"Nuklearni sporazum sa Iranom je kulminacija 12 godina diplomatskih aktivnosti. On pripada celoj međunarodnoj zajednici. Funkcionalan i ispunjva svoj cilj koji grantuje da Iran ne razvija nuklerano oružje. EU je odlučna u nameri da ga sačuva", izjavila je Mogerini. 

Ocenila je da je iranski nuklearni sporazum "ključan za bezbednost regiona, Evrope i sveta" i pozvala ostatak međunarodne zajednice da nastavi da ispunjava svoj deo obaveza i obezbedi punu implementaciju sporazuma u cilju zajedničke bezbednosti. 

"U potpunosti verujemo radu, nadležnosti i autonomiji međunarodne Agencije za nuklarnu energiju koja je objavila 10 izveštaja koji potvrđuju da se Iran u potpunosti pridržava svojih obaveza", dodala je Federika Mogerini.

Šefica EU diplomatije je izrazila posebnu zabrinutost zbog najave američkog predsednika o podizanju novih sankcija protiv Irana. Mogerini je ocenila da je ukidanje sankcija povezanih sa nukleranim programom značajan deo nuklearnog sporazuma sa Iranom i dodala da EU smatra da je ukidanje sankcija imalo pozitivan efekat ne samo na trgovinu i ekonomske odnose sa Iranom već je, na prvom mestu, donelo dobrobit iranskom narodu.

"EU želi da osigura da se to nastavi. Konsultovaćemo se sa svojim partnerima u narednim satima i danima. EU je odlučna da postuma u skladu sa svojim bezbednosnim interesima i zaštiti svoje ekonomske interese", rekla je Mogeriniu. 

Federika Mogeri je u svom obraćanju iranskom narodu i vlastima Irana poručila da ne dozvole rušenje sporazuma o nukleranom programu za koji je ponovila da je "jedano od najvećih dostigunuća diplomatije".

Ona je ocenila da je sporazum o iranskom nuklearnom programu dokaz da se do rešenja u kome svi dobijaju moguće doći kroz dijalog, angažovanje i istrajnost, kao i da se zajednički stav može naći iako se pozicije i interesi razlikuju.

"Ovaj sporazum pripada svakome od nas. Vi se pridržavajte vaših obaveza kao što ćemo i mi naših i zajedno sa ostakom međunarodne zajednice mi ćemo očuvati ovaj sporazum", poručila je Mogerini.

Ona je naglasila da i pored odluke američkog predsednika o povlačenju iz iranskog nuklearnog sporazuma EU nastavlja da bude najbliži partner i prijatelj sa SAD i da nastavljaju da rade zajedno na mnogim drugim programima.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

RedBull

09.05.2018 06:10

Cionisti i njihov lobi je ipak odradio svoje a cionističkom Izraelu jedini je problem Iran u njihovoj namjeri stvaranja Izraela od Nila do Eufrata, Iranci su perzijanci i nikad nece sebi dozvoliti da budu sluge cionistima.

ODGOVORITE
Name

Re

09.05.2018 07:09

Iran je sila,velika zemlja oko 80 miliona stanovnika poznati su po najvisem patriotizmu na svijetu.Izrael je mala zemlja i malo stanovnika,bez Amerike su O.Novac nije bitan, u ovom slucaju.Izrael protiv Irana nema nikakve sanse.

Name

Poslednji kineski car

09.05.2018 07:10

I sada ti dogovori nešto i sa nekim potpiši sporazum, pa onda čekaj da vidiš hoće li se to poštovati ili neće?! Odavno je jasno da je Iran ostao još jedini trn u oku na putu "demokratije i poštivanja ljudskih prava". Kada uzmete Siriju i vidite u šta se pretvorila jedna od najstabilnijih država, kada se sjetite kako je nekad' izgledao Bejrut, koga su nazivali draguljem, kada pomislite kako je živio i kakve beneficije imao narod Libije /samo studenti koji su studirali u inostranstvu/, onda je jasno da je nekom' stalo da to sve uništi i napravi haos. Ljubomora, interesi, zavist ,a onda demonstracija sile i moći.

Name

UStA ja UStaše svi u ***

09.05.2018 06:47

Kakva budala zasjede na kormilo najjače svjetske sile to svijet nije zapamtio.

ODGOVORITE
Name

075

09.05.2018 07:19

I šta onda? Ko mu šta može? Niko ništa! Svi mu trče da mu se dodvoravaju! Smiješno mi je da se sve pomiješalo i da su Turci i Iranci Srbima saveznici uz Ruse, Bošnjacima "veliki brat" a Hrvatima i dalje Nijemci!

ODGOVORITE
Name

Sa strane

09.05.2018 07:22

Obzirom na uvaženu gospodu koju nam je Iran slao devedesetih, ne bih imao ništa protiv toga da im Ameri i Ješe malo svrate na gajbu.

ODGOVORITE