Трамп објавио: Повлачимо се!

Амерички предсједник Доналд Трамп саопштио је данас да се САД повлаче из нуклеарног споразума са Ираном и да ће поново увести санкције Ирану, и то "највишег степена".

Свијет 08.05.2018 | 22:08
Трамп објавио: Повлачимо се!
Трамп је упозорио да би и друге земље могле бити санкционисане.

"Јасно је да САД не могу да спријече иранску нуклеарну бомбу са садашњим споразумом", рекао је Трамп, преноси Ројтерс.

Предсједник САД је данас потписао предсједнички меморандум о повлачењу из међународног споразума постигнутог 2015, а у телевизијском обраћању нацији из Бијеле куће након тога саопштио је да ће увести највиши ниво санкција Ирану и упозорио све земље да не помажу иранској влади, преноси АП.

Америка, истакао је, неће бити "талац нуклеарне уцене" и неће дозволити да се режим који узвикује "Смрт Америци" домогне нуклеарног оружја.

Одлуку о повлачењу из споразума је, напоменуо је, донио након консултација са савезницима САД.

Амерички предсједник је споразум о ограничавању нуклеарних активности Ирана, који је шест свјетских сила с Техераном постигло 2015, назвао "суштински мањкавим", и "ужасним, једностраним споразумом" заснованим на лажима, преноси АП.

Како је навео, "када би се дозволило да споразум са Ираном остане на снази, ускоро би почела трка у нуклеарном наоружању на Блиском истоку".

Конструктивни споразум је, додао је, лако могао бити постигнут у то вријеме, али - није.

Нуклеарни споразум са Ираном је, рекао је предсједник САД, требало да штити САД и савезнике, али је омогућио Ирану да настави да обогаћује уранијум.

"Ниједна акција коју је Иран предузео није била опаснија него тежња те земље да се опскрби нуклеарним оружјем", истакао је Трамп.

Рекао је и да споразум са Ираном нема адекватне механизме за спречавање варања.

Према његовим ријечима, нуклеарни споразум са Ираном не ограничава иранске дестабилизујуће активности, укључујући подршку тероризму.

Трамп је, такође, у обраћању из Бијеле куће, Иран назвао "режимом великог терора".

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар