Tramp objavio: Povlačimo se!

Američki predsjednik Donald Tramp saopštio je danas da se SAD povlače iz nuklearnog sporazuma sa Iranom i da će ponovo uvesti sankcije Iranu, i to "najvišeg stepena".

Svijet 08.05.2018 | 22:08
Tramp objavio: Povlačimo se!
Tramp je upozorio da bi i druge zemlje mogle biti sankcionisane.

"Jasno je da SAD ne mogu da spriječe iransku nuklearnu bombu sa sadašnjim sporazumom", rekao je Tramp, prenosi Rojters.

Predsjednik SAD je danas potpisao predsjednički memorandum o povlačenju iz međunarodnog sporazuma postignutog 2015, a u televizijskom obraćanju naciji iz Bijele kuće nakon toga saopštio je da će uvesti najviši nivo sankcija Iranu i upozorio sve zemlje da ne pomažu iranskoj vladi, prenosi AP.

Amerika, istakao je, neće biti "talac nuklearne ucene" i neće dozvoliti da se režim koji uzvikuje "Smrt Americi" domogne nuklearnog oružja.

Odluku o povlačenju iz sporazuma je, napomenuo je, donio nakon konsultacija sa saveznicima SAD.

Američki predsjednik je sporazum o ograničavanju nuklearnih aktivnosti Irana, koji je šest svjetskih sila s Teheranom postiglo 2015, nazvao "suštinski manjkavim", i "užasnim, jednostranim sporazumom" zasnovanim na lažima, prenosi AP.

Kako je naveo, "kada bi se dozvolilo da sporazum sa Iranom ostane na snazi, uskoro bi počela trka u nuklearnom naoružanju na Bliskom istoku".

Konstruktivni sporazum je, dodao je, lako mogao biti postignut u to vrijeme, ali - nije.

Nuklearni sporazum sa Iranom je, rekao je predsjednik SAD, trebalo da štiti SAD i saveznike, ali je omogućio Iranu da nastavi da obogaćuje uranijum.

"Nijedna akcija koju je Iran preduzeo nije bila opasnija nego težnja te zemlje da se opskrbi nuklearnim oružjem", istakao je Tramp.

Rekao je i da sporazum sa Iranom nema adekvatne mehanizme za sprečavanje varanja.

Prema njegovim riječima, nuklearni sporazum sa Iranom ne ograničava iranske destabilizujuće aktivnosti, uključujući podršku terorizmu.

Tramp je, takođe, u obraćanju iz Bijele kuće, Iran nazvao "režimom velikog terora".

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar