Потврда доласка Ердогана у БиХ

Турски предсједник Реџеп Тајип Ердоган најавио је долазак у радну посјету Босни и Херцеговини 20. маја. То је и званично потврђено из Министарства иностраних послова БиХ, које је добило дипломатску ноту о службеној посјети.

Босна и Херцеговина 08.05.2018 | 20:01
Потврда доласка Ердогана у БиХ
Без обзира на тврдње да је ријеч о радној посјети, планирано је да Ердоган присуствује 6. генералној скупштини Уније европских демократа Турске.

Оно што је дан раније била недоумица, данас је разријешено - турски предсједник планира доћи у Сарајево 20. маја. Јасно је то након службене потврде Министарства инсотраних послова да је добило дипломатску ноту из турске Амбасаде. Нота је прослијеђена Предсједништву БиХ, а тамо без више информација о посјети Реџепа Тајипа Ердогана.

Турски амбасадор тврди да је ријеч о радној посјети, али признаје да ће шеф турске државе искористити да присуствује 6. генералној скупштини Уније европских демократа Турске, у Зетри 20. маја.

"Ми ову посјету оцјењујемо као радну посјету, која треба да има кључни фокус на економским темама, инвестирања, и развоја односа двије земље. Мислим да из те перспективе треба посматрати предстојећу посјету", изјавио је Халдун Коц, амбасадор Турске у БиХ.

Међутим, шеф бх. дипломатије био је нешто прецизнији образложући садржај ноте о доласку Ердогана.

"Рећи ћу вам. Најављена је посјета предсједника Ердогана са првенственим циљем учествовања на генералној скупштини једне невладине организације, која ће бити организована у Сарајеву. Дакле, не спомиње се изборна кампања, нити предизбони скуп странке господина Ердогана", поручио је Игор Црнадак, министар иностраних послова БиХ.

А поменута невладина организације је Унија европских демократа Турске. На својој страници најављују скуп у Зетри 20. маја, са фотографијом предсједника Турске, пише Н1. Такође се може видјети да је сједиште ове непрофитне организације у њемачком граду Келну. На упит о томе ко је још позван у Зетру још нема одговора. У МУП Кантона Сарајево није стигла пријава за одржавање јавног скупа у Олимпијској дворани.

У предузећу ЗОИ 84' раније су потврдили да је једна турска агенција тражила закуп дворане Зетра и да они немају ништа против скупа. Претходно су неке западне земље, попут Њемачке, гдје је и сједиште Уније европских демократа Турске, Холандије и Аустрије отказале гостопримство за предизборни скуп.

У том контексту су поједини медији и пренијели ријечи турског предсједника да су “неке европске земље почеле да дискутују да ли ће нам дати дворану да одржимо митинг или не, и ми смо одлучили да се у Босни и Херцеговини нађемо са нашим држављанима" - порука је Реџепа Тајипа Ердогана.

Извор: Н1

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Бале Баки

09.05.2018 08:43

несто гледам ову моду на Ердогану и некако ми се цини да га један нас господин копира. Да ли се Миле и Редзо облаце у истој радњи не знам,ал се сјецам просле посјете Вуцица кад је Додоглу био главни цлан делегације. Несто ми се цини да це да буде поцасни гост на конвенцији у Зетри. Да је среце и памети да се ти Турци доцекају како ваља па да оставе ста пара ал код нас је све политика,док це кроз БиХ да продје пар десетака хиљада турских бизнисмена из Европе највецим дијелом милионера ми умјесто да им ста продамо или неки пројекат понудимо цекамо да се они разидју па да плацемо за изгубљеним сансама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

11.05.2018 10:40

Насикирај СЕ ти Саровиц пеце бика за доцек

Name

Ре

11.05.2018 10:42

Јој да је како овима из сзп да коју прозборе СА њима ма зајебали БИ ГА сигурно за који милион

Name

Фик

09.05.2018 18:20

Диктатор многи то не препознају а такав је свјет ни хитлера нису на време препознали.

ОДГОВОРИТЕ