Potvrda dolaska Erdogana u BiH

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan najavio je dolazak u radnu posjetu Bosni i Hercegovini 20. maja. To je i zvanično potvrđeno iz Ministarstva inostranih poslova BiH, koje je dobilo diplomatsku notu o službenoj posjeti.

Bosna i Hercegovina 08.05.2018 | 20:01
Potvrda dolaska Erdogana u BiH
Bez obzira na tvrdnje da je riječ o radnoj posjeti, planirano je da Erdogan prisustvuje 6. generalnoj skupštini Unije evropskih demokrata Turske.

Ono što je dan ranije bila nedoumica, danas je razriješeno - turski predsjednik planira doći u Sarajevo 20. maja. Jasno je to nakon službene potvrde Ministarstva insotranih poslova da je dobilo diplomatsku notu iz turske Ambasade. Nota je proslijeđena Predsjedništvu BiH, a tamo bez više informacija o posjeti Redžepa Tajipa Erdogana.

Turski ambasador tvrdi da je riječ o radnoj posjeti, ali priznaje da će šef turske države iskoristiti da prisustvuje 6. generalnoj skupštini Unije evropskih demokrata Turske, u Zetri 20. maja.

"Mi ovu posjetu ocjenjujemo kao radnu posjetu, koja treba da ima ključni fokus na ekonomskim temama, investiranja, i razvoja odnosa dvije zemlje. Mislim da iz te perspektive treba posmatrati predstojeću posjetu", izjavio je Haldun Koc, ambasador Turske u BiH.

Međutim, šef bh. diplomatije bio je nešto precizniji obrazložući sadržaj note o dolasku Erdogana.

"Reći ću vam. Najavljena je posjeta predsjednika Erdogana sa prvenstvenim ciljem učestvovanja na generalnoj skupštini jedne nevladine organizacije, koja će biti organizovana u Sarajevu. Dakle, ne spominje se izborna kampanja, niti predizboni skup stranke gospodina Erdogana", poručio je Igor Crnadak, ministar inostranih poslova BiH.

A pomenuta nevladina organizacije je Unija evropskih demokrata Turske. Na svojoj stranici najavljuju skup u Zetri 20. maja, sa fotografijom predsjednika Turske, piše N1. Takođe se može vidjeti da je sjedište ove neprofitne organizacije u njemačkom gradu Kelnu. Na upit o tome ko je još pozvan u Zetru još nema odgovora. U MUP Kantona Sarajevo nije stigla prijava za održavanje javnog skupa u Olimpijskoj dvorani.

U preduzeću ZOI 84' ranije su potvrdili da je jedna turska agencija tražila zakup dvorane Zetra i da oni nemaju ništa protiv skupa. Prethodno su neke zapadne zemlje, poput Njemačke, gdje je i sjedište Unije evropskih demokrata Turske, Holandije i Austrije otkazale gostoprimstvo za predizborni skup.

U tom kontekstu su pojedini mediji i prenijeli riječi turskog predsjednika da su “neke evropske zemlje počele da diskutuju da li će nam dati dvoranu da održimo miting ili ne, i mi smo odlučili da se u Bosni i Hercegovini nađemo sa našim državljanima" - poruka je Redžepa Tajipa Erdogana.

Izvor: N1

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bale Baki

09.05.2018 08:43

nesto gledam ovu modu na Erdoganu i nekako mi se cini da ga jedan nas gospodin kopira. Da li se Mile i Redzo oblace u istoj radnji ne znam,al se sjecam prosle posjete Vucica kad je Dodoglu bio glavni clan delegacije. Nesto mi se cini da ce da bude pocasni gost na konvenciji u Zetri. Da je srece i pameti da se ti Turci docekaju kako valja pa da ostave sta para al kod nas je sve politika,dok ce kroz BiH da prodje par desetaka hiljada turskih biznismena iz Evrope najvecim dijelom milionera mi umjesto da im sta prodamo ili neki projekat ponudimo cekamo da se oni razidju pa da placemo za izgubljenim sansama

ODGOVORITE
Name

Re

11.05.2018 10:40

Nasikiraj SE ti Sarovic pece bika za docek

Name

Re

11.05.2018 10:42

Joj da je kako ovima iz szp da koju prozbore SA njima ma zajebali BI GA sigurno za koji milion

Name

Fik

09.05.2018 18:20

Diktator mnogi to ne prepoznaju a takav je svjet ni hitlera nisu na vreme prepoznali.

ODGOVORITE