Споразум: Слиједи повлачење САД?

Амерички предсједник Доналд Трамп разговарао је данас телефоном са француским предсједником Емануелом Макром и обавијестио га да ће објавити повлачење САД из нуклеарног споразума с Ираном, пише "Неw Yорк Тимес" позивајући се неименовани извор за који се тврди да је упознат са садржајем тог разговора.

Свијет 08.05.2018 | 19:01
Споразум: Слиједи повлачење САД?
"САД се спремају да врате све санкције од којих су одустале у оквиру нуклеарног споразума - и уз то наметну додатне економске казне", рекао је тај извор.

Лист наводи да је друга особа упозната са преговорима о опстанску споразума с Ираном из 2015, потписаног у вријеме администрације Барака Обаме, казала да су преговори пропали због Трамповог инсистирања на оштрим ограничењима иранске производње нуклеарног горива након 2030. године и појаснила да актуелни споразум предвиђа укидање тох ограничења.

Наводи се да Трамп планира да одлуку формално саопшти у Бијелој кући у 20 часова по средњеевропском времену.

Кабинет француског предсједника саопштио је данас да амерички предсједник није наговијестио одлуку по питању Ирана у телефонском разговору са Макроном.

На питање Ројтерса, кабинет Макрона одбацио је писање "Неw Yорк Тимеса" да је Трамп рекао Макрону да се САД повлаче из иранског нуклеарног споразума.

Агенција је раније пренијела изјаву неименованог њемачког званичника да су изасланици Француске, Велике Британије, Њемачке и Европске уније и Ирана разговарали данас у Бриселу о нуклеарном споразуму.

Ројтерс наводи да је састанак одржан уочи очекиваног обраћања председника САД Доналда Трампа у којем он треба да објави да ли ће повући своју земљу из међународног споразума с Ираном.

"Ми смо недељама у најближем контакту, посебно са партнерима из Е-3 (Француска и Британија), од радног нивоа до министара спољних послова. Наредних дана ће такође бити важно да се остане у разговорима са свим странама како би се избјегла неконтролисана ескалација", рекао је овај званичник.

Иран не би прихватио било какве захтјеве ван оних који су договорени нуклеарним споразумом са свјетским силама, изјавио је претходно за Ројтерс неименовани високи ирански званичник.

"Европски потписници покушавају да убиједе Трампа да остане у споразуму, али треба да знају да Иран никада неће прихватити било какав захтјев ван споразума", казао је званичник који је инсистирао на анонимности због осјетљивости теме.

Ирански званичник је поручио да "Трамп треба да зна да је он одговоран за све посљедице у случају пропасти споразума".

"Иран је увијек био посвећен међународним обавезама", рекао је овај званичник.

Извор: Тањуг

Коментари / 0

Оставите коментар