Sporazum: Slijedi povlačenje SAD?

Američki predsjednik Donald Tramp razgovarao je danas telefonom sa francuskim predsjednikom Emanuelom Makrom i obavijestio ga da će objaviti povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma s Iranom, piše "New York Times" pozivajući se neimenovani izvor za koji se tvrdi da je upoznat sa sadržajem tog razgovora.

Svijet 08.05.2018 | 19:01
Sporazum: Slijedi povlačenje SAD?
"SAD se spremaju da vrate sve sankcije od kojih su odustale u okviru nuklearnog sporazuma - i uz to nametnu dodatne ekonomske kazne", rekao je taj izvor.

List navodi da je druga osoba upoznata sa pregovorima o opstansku sporazuma s Iranom iz 2015, potpisanog u vrijeme administracije Baraka Obame, kazala da su pregovori propali zbog Trampovog insistiranja na oštrim ograničenjima iranske proizvodnje nuklearnog goriva nakon 2030. godine i pojasnila da aktuelni sporazum predviđa ukidanje toh ograničenja.

Navodi se da Tramp planira da odluku formalno saopšti u Bijeloj kući u 20 časova po srednjeevropskom vremenu.

Kabinet francuskog predsjednika saopštio je danas da američki predsjednik nije nagovijestio odluku po pitanju Irana u telefonskom razgovoru sa Makronom.

Na pitanje Rojtersa, kabinet Makrona odbacio je pisanje "New York Timesa" da je Tramp rekao Makronu da se SAD povlače iz iranskog nuklearnog sporazuma.

Agencija je ranije prenijela izjavu neimenovanog njemačkog zvaničnika da su izaslanici Francuske, Velike Britanije, Njemačke i Evropske unije i Irana razgovarali danas u Briselu o nuklearnom sporazumu.

Rojters navodi da je sastanak održan uoči očekivanog obraćanja predsednika SAD Donalda Trampa u kojem on treba da objavi da li će povući svoju zemlju iz međunarodnog sporazuma s Iranom.

"Mi smo nedeljama u najbližem kontaktu, posebno sa partnerima iz E-3 (Francuska i Britanija), od radnog nivoa do ministara spoljnih poslova. Narednih dana će takođe biti važno da se ostane u razgovorima sa svim stranama kako bi se izbjegla nekontrolisana eskalacija", rekao je ovaj zvaničnik.

Iran ne bi prihvatio bilo kakve zahtjeve van onih koji su dogovoreni nuklearnim sporazumom sa svjetskim silama, izjavio je prethodno za Rojters neimenovani visoki iranski zvaničnik.

"Evropski potpisnici pokušavaju da ubijede Trampa da ostane u sporazumu, ali treba da znaju da Iran nikada neće prihvatiti bilo kakav zahtjev van sporazuma", kazao je zvaničnik koji je insistirao na anonimnosti zbog osjetljivosti teme.

Iranski zvaničnik je poručio da "Tramp treba da zna da je on odgovoran za sve posljedice u slučaju propasti sporazuma".

"Iran je uvijek bio posvećen međunarodnim obavezama", rekao je ovaj zvaničnik.

Izvor: Tanjug

Komentari / 0

Ostavite komentar