Црнадак: Рад за напредак у БиХ

Министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак рекао је да је на данашњем састанку са амбасадорима земаља чланица ЕУ у БиХ потврђена опредијељеност Уније да БиХ и западни Балкан остају приоритет на плану евроинтеграција.

Босна и Херцеговина 08.05.2018 | 17:40
Црнадак: Рад за напредак у БиХ
"Остаје увјерење да је потребно да се са нама ради да бисмо што брже ишли напријед. Потврђено је и да је највећи дио посла на европском путу управо код нас", рекао је новинарима у Бањалуци Црнадак који је, поводом Дана Европе, био домаћин састанка са амбасадорима земаља чланица ЕУ у БиХ и амбасадорима земаља чланица ЕУ који нерезидентно покривају БиХ из других земаља.

Он је истакао да је важно да у БиХ коначно свако ради свој посао, те да је механизам координације један од главних стубова напретка БиХ ка ЕУ.

"Значај свих нивоа власти је важан, а посебно ентитета јер се око 70 одсто реформске агенде заснива на стварима које на европском путу треба да изврше Република Српска и Федерација БиХ", рекао је Црнадак.

Он је додао да у ишчекивању мишљења Европске комисије о чланству БиХ и статусу кандидата за ЕУ треба обавити многе ствари у бројним областима, а све с циљем квалитетнијег живота људи у БиХ и поштенијег друштва.

Црнадак је додао да ће од данас и чланови комисија за евроинтеграције Народне скупштине Српске и Парламента Федерације БиХ имати дипломатски пасош као подстрек напорима ентитета на европском путу.

"БиХ мора пронаћи капацитет да се, упркос изборној години и бројним дешавањима у земљи, концентрише на европски пут и обезбиједи добар наступ и на предстојећем Самиту ЕУ-западни Балкан који ће бити одржан 17. маја у Софији", рекао је Црнадак.

Шеф Делегације ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је да је данас разговарано о активностима у вези са недавно објављеном стратегијом Европске комисије за проширење, као и питањима владавине права и граничних спорова БиХ са Хрватском и Србијом.

Он је додао да је разговарано и о проблемима илегалних миграција и кријумчарења људи, као и о процедурама у парламенту БиХ у вези са измјенама Закона о кривичном поступку БиХ.

"Изнијели смо забринутост да би овакав приједлог могао угрозити постојећу борбу са тероризмом и организованим криминалом. Усвајање таквих измјена и допуна овог закона било би назадак и у процесу евроинтеграција", упозорио је Вигемарк.

Он је рекао да је предстојећи самит у Софији важан за БиХ, јер је фокус ЕУ поново усмјерен на земље западног Балкана.

"Механизам координације је важан за усаглашавање свих ставова у БиХ, а поготово питања евроинтеграција", навео је Вигемарк.

Амбасадор Бугарске у БиХ Августина Цветкова Карабашева је у својству амбасадора земље предсједавајуће Савјетом ЕУ рекла да ће предстојећи самит у Софији бити нова могућност да се потврди пут земаља западног Балкана ка чланству ЕУ, као и стратешка важност овог региона.

"Свака земља треба да одабере начин и брзину остваривања конкретних резултата у смислу реформи на европском путу", рекла је Карабашева након састанка.

Извор: Срна

Коментари / 0

Оставите коментар