Crnadak: Rad za napredak u BiH

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak rekao je da je na današnjem sastanku sa ambasadorima zemalja članica EU u BiH potvrđena opredijeljenost Unije da BiH i zapadni Balkan ostaju prioritet na planu evrointegracija.

Bosna i Hercegovina 08.05.2018 | 17:40
Crnadak: Rad za napredak u BiH
"Ostaje uvjerenje da je potrebno da se sa nama radi da bismo što brže išli naprijed. Potvrđeno je i da je najveći dio posla na evropskom putu upravo kod nas", rekao je novinarima u Banjaluci Crnadak koji je, povodom Dana Evrope, bio domaćin sastanka sa ambasadorima zemalja članica EU u BiH i ambasadorima zemalja članica EU koji nerezidentno pokrivaju BiH iz drugih zemalja.

On je istakao da je važno da u BiH konačno svako radi svoj posao, te da je mehanizam koordinacije jedan od glavnih stubova napretka BiH ka EU.

"Značaj svih nivoa vlasti je važan, a posebno entiteta jer se oko 70 odsto reformske agende zasniva na stvarima koje na evropskom putu treba da izvrše Republika Srpska i Federacija BiH", rekao je Crnadak.

On je dodao da u iščekivanju mišljenja Evropske komisije o članstvu BiH i statusu kandidata za EU treba obaviti mnoge stvari u brojnim oblastima, a sve s ciljem kvalitetnijeg života ljudi u BiH i poštenijeg društva.

Crnadak je dodao da će od danas i članovi komisija za evrointegracije Narodne skupštine Srpske i Parlamenta Federacije BiH imati diplomatski pasoš kao podstrek naporima entiteta na evropskom putu.

"BiH mora pronaći kapacitet da se, uprkos izbornoj godini i brojnim dešavanjima u zemlji, koncentriše na evropski put i obezbijedi dobar nastup i na predstojećem Samitu EU-zapadni Balkan koji će biti održan 17. maja u Sofiji", rekao je Crnadak.

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark rekao je da je danas razgovarano o aktivnostima u vezi sa nedavno objavljenom strategijom Evropske komisije za proširenje, kao i pitanjima vladavine prava i graničnih sporova BiH sa Hrvatskom i Srbijom.

On je dodao da je razgovarano i o problemima ilegalnih migracija i krijumčarenja ljudi, kao i o procedurama u parlamentu BiH u vezi sa izmjenama Zakona o krivičnom postupku BiH.

"Iznijeli smo zabrinutost da bi ovakav prijedlog mogao ugroziti postojeću borbu sa terorizmom i organizovanim kriminalom. Usvajanje takvih izmjena i dopuna ovog zakona bilo bi nazadak i u procesu evrointegracija", upozorio je Vigemark.

On je rekao da je predstojeći samit u Sofiji važan za BiH, jer je fokus EU ponovo usmjeren na zemlje zapadnog Balkana.

"Mehanizam koordinacije je važan za usaglašavanje svih stavova u BiH, a pogotovo pitanja evrointegracija", naveo je Vigemark.

Ambasador Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova Karabaševa je u svojstvu ambasadora zemlje predsjedavajuće Savjetom EU rekla da će predstojeći samit u Sofiji biti nova mogućnost da se potvrdi put zemalja zapadnog Balkana ka članstvu EU, kao i strateška važnost ovog regiona.

"Svaka zemlja treba da odabere način i brzinu ostvarivanja konkretnih rezultata u smislu reformi na evropskom putu", rekla je Karabaševa nakon sastanka.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar