Редовни одлазак у сауну смањује ризик од можданог удара

Редовни одлазак у сауну могао би да смањи ризик од можданог удара за више од 60 одсто код мушкараца и жена средњих и старијих година, резултати су нове студије објављене у часопису „Неурологy“.

Здравље 08.05.2018 | 16:14
Редовни одлазак у сауну смањује ризик од можданог удара
Истраживање је спроведено на 1.628 мушкараца и жена од 53 до 74 године, а кардиоваскуларно здравље и учесталост појаве можданих удара код те групе праћено је 15 година.

Већина Финаца одлази у сауну барем једном недељно, а учесници истраживања били су подељени у три групе - једни су ишли у сауну једном седмично, други два до три пута, а трећи четири до седам пута.

Управо је последња група, са највећим бројем одлазака у сауну, имала 60 одсто мањи ризик од можданог удара у поређењу са онима који су сауну користили једном недељно. Средња група имала је 12 одсто мањи ризик у поређењу са првом групом.

Научници објашњавају да је ово само посматрачка студија, па не могу да тврде да је одлазак у сауну директно узроковао мању учесталост можданих удара.

Ипак, имајући у виду да је доказано да сауна има бројне здравствене предности, попут смањивања крвног притиска, побољшавању функције плућа, као и смањивањем ризика од срчаног удара, стручњаци објашњавају да се може закључити и да одлазак у сауну помаже код умањивања ризика од можданог удара, преноси Бизнис инсајдер.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар