Тражи се ново суђење Орићу

Тужилац Тужилаштва БиХ Мирослав Јањић затражио је данас да Апелационо вијеће Суда БиХ укине првостепену ослобађајућу пресуду и одреди ново суђење пред овим вијећем команданту такозване Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу и припаднику те војске Сабахудину Мухићу за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године.

Босна и Херцеговина 08.05.2018 | 13:07
Тражи се ново суђење Орићу
Током данашњег изношења жалбе на првостепену пресуду пред Судом БиХ, Јањић је указао на битне повреде одредбе кривичног поступка и погрешно и непотпуно утврђено чињенично стање.

Тужилац сматра да је ријеч о јединственој пресуди, јер се она ослања на непостојећи доказ који није изведен на главном претресу.

"Првостепено судско вијеће изрекло је противрјечну и неразумљиву пресуду јер су објава и писани отправак пресуде различити", навео је Јањић.

Јањић је рекао да је првостепено судско вијеће занемарило исказ заштићеног свједока "О1", те исказ Ибрана Мустафића о дешавањима у Сребреници 1992. године и о убиству Слободана Илића, које је, како је Мустафић рекао, извршио Насер Орић.

Према Јањићевим ријечима, Мустафићев исказ пред судом у потпуности је идентичан наводима у његовој књизи.

Тужилац је навео да је суд занемарио и више подударних исказа свједока о дешавањима у селу Залазје код Сребренице.

Браниоци Орића и Мухића, Лејла Човић и Сабина Мехић затражили су да жалба тужилаштва буде одбијена, а ослобађајућа пресуда потврђена.

Човићева је рекла да остаје код писаног одговора на писану жалбу тужиоца, која је, како је навела, нејасна и конфузна.

"Концепт жалбе заснива се на непостојећем доказу, а то је у ствари службена забиљешка заштићеног свједока коју је суд прихватио. Тада тужилац није приговарао, а данас истиче приговор аутентичности", додала је Човићева.

Она је навела да је цијела оптужница заснована на исказу заштићеног свједока, да су свједоци током главног претреса говорили супротно, те да у спису нема ниједан доказ да је Насер Орић убио Слободана Илића.

Апелационо вијеће Суда БиХ ће у законском року од 15 дана писаним отправком обавијестити стране о донесеној одлуци.

Подршку Орићу и Мухићу данас је у и испред Суда БиХ исказало око стотину њихових сабораца и представника удружења жртава рата.

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. године у мјестима Залазје, Лолићи и Куњерац убили тројицу заробљених Срба - Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

(Срна)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

АР

08.05.2018 12:04

Само треба тразити поновно судјење па макар то било без икакве везе Цовјека ослободили сви судови а ми опет пробамо немогуце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свашта

08.05.2018 12:37

Имају ли Илић, Савић и Милошевић породицу, иког да је претек'о? Неби њему требао суд да је недај Боже убио неког мог у мишијој рупи би га нашао.

Name

судија

08.05.2018 14:04

Хаг га ослободио.Беч прочешљо наводне доказе и пустио га на слободу БИХ суд га ослободио.нема доказа ???па шта хочете више ако бога знатеПа не суди се због тога што је носио пушку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

08.05.2018 15:15

Па на задњем судјењу је Вуциц имао неког крунског свједока који је се јавио видео линком из БГ...и испоставило се да тај непознаје терен и прица небулозе,адвокати му поставе питања гдје,када,прецизно..а он лупето..ет сад је на основу таквих свједока слободан.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ветерани

08.05.2018 18:55

Дукић лажни патриота је финансирао одбрану Орића.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Љубиша

09.05.2018 07:43

Можда ће Орића данас у Милиће на отварање Дукићеве зграде Дрина осигурања и ул, 9 Јануар.

Name

Шиш

08.05.2018 20:32

Сотона је побио свједоке. Нико није преживио. Зато нема доказа.

ОДГОВОРИТЕ