Traži se novo suđenje Oriću

Tužilac Tužilaštva BiH Miroslav Janjić zatražio je danas da Apelaciono vijeće Suda BiH ukine prvostepenu oslobađajuću presudu i odredi novo suđenje pred ovim vijećem komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i pripadniku te vojske Sabahudinu Muhiću za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Bosna i Hercegovina 08.05.2018 | 13:07
Traži se novo suđenje Oriću
Tokom današnjeg iznošenja žalbe na prvostepenu presudu pred Sudom BiH, Janjić je ukazao na bitne povrede odredbe krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

Tužilac smatra da je riječ o jedinstvenoj presudi, jer se ona oslanja na nepostojeći dokaz koji nije izveden na glavnom pretresu.

"Prvostepeno sudsko vijeće izreklo je protivrječnu i nerazumljivu presudu jer su objava i pisani otpravak presude različiti", naveo je Janjić.

Janjić je rekao da je prvostepeno sudsko vijeće zanemarilo iskaz zaštićenog svjedoka "O1", te iskaz Ibrana Mustafića o dešavanjima u Srebrenici 1992. godine i o ubistvu Slobodana Ilića, koje je, kako je Mustafić rekao, izvršio Naser Orić.

Prema Janjićevim riječima, Mustafićev iskaz pred sudom u potpunosti je identičan navodima u njegovoj knjizi.

Tužilac je naveo da je sud zanemario i više podudarnih iskaza svjedoka o dešavanjima u selu Zalazje kod Srebrenice.

Branioci Orića i Muhića, Lejla Čović i Sabina Mehić zatražili su da žalba tužilaštva bude odbijena, a oslobađajuća presuda potvrđena.

Čovićeva je rekla da ostaje kod pisanog odgovora na pisanu žalbu tužioca, koja je, kako je navela, nejasna i konfuzna.

"Koncept žalbe zasniva se na nepostojećem dokazu, a to je u stvari službena zabilješka zaštićenog svjedoka koju je sud prihvatio. Tada tužilac nije prigovarao, a danas ističe prigovor autentičnosti", dodala je Čovićeva.

Ona je navela da je cijela optužnica zasnovana na iskazu zaštićenog svjedoka, da su svjedoci tokom glavnog pretresa govorili suprotno, te da u spisu nema nijedan dokaz da je Naser Orić ubio Slobodana Ilića.

Apelaciono vijeće Suda BiH će u zakonskom roku od 15 dana pisanim otpravkom obavijestiti strane o donesenoj odluci.

Podršku Oriću i Muhiću danas je u i ispred Suda BiH iskazalo oko stotinu njihovih saboraca i predstavnika udruženja žrtava rata.

Orić i Muhić optuženi su da su 1992. godine u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

(Srna)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

AR

08.05.2018 12:04

Samo treba traziti ponovno sudjenje pa makar to bilo bez ikakve veze Covjeka oslobodili svi sudovi a mi opet probamo nemoguce

ODGOVORITE
Name

Svašta

08.05.2018 12:37

Imaju li Ilić, Savić i Milošević porodicu, ikog da je pretek'o? Nebi njemu trebao sud da je nedaj Bože ubio nekog mog u mišijoj rupi bi ga našao.

Name

sudija

08.05.2018 14:04

Hag ga oslobodio.Beč pročešljo navodne dokaze i pustio ga na slobodu BIH sud ga oslobodio.nema dokaza ???pa šta hočete više ako boga znatePa ne sudi se zbog toga što je nosio pušku.

ODGOVORITE
Name

Kiki

08.05.2018 15:15

Pa na zadnjem sudjenju je Vucic imao nekog krunskog svjedoka koji je se javio video linkom iz BG...i ispostavilo se da taj nepoznaje teren i prica nebuloze,advokati mu postave pitanja gdje,kada,precizno..a on lupeto..et sad je na osnovu takvih svjedoka slobodan.

ODGOVORITE
Name

veterani

08.05.2018 18:55

Dukić lažni patriota je finansirao odbranu Orića.

ODGOVORITE
Name

Ljubiša

09.05.2018 07:43

Možda će Orića danas u Miliće na otvaranje Dukićeve zgrade Drina osiguranja i ul, 9 Januar.

Name

Šiš

08.05.2018 20:32

Sotona je pobio svjedoke. Niko nije preživio. Zato nema dokaza.

ODGOVORITE