Бициклистичка трка кроз Италију 2018: Ђиро Д’ Евроазија!

У давној прошлости људи у седлима су из Светог Римског царства кретали у освајање Јерусалима, а од сутра ће јахачи из наше ере возити своје бицикле у контрасмеру, с намером да 27. маја покоре подијум у Вечном граду и позлате педале на својим двоточкашима.

Остали спортови 03.05.2018 | 21:45
Бициклистичка трка кроз Италију 2018: Ђиро Д’ Евроазија!
Иако палестински устанак (интифада) против Израела још траје, у наредне три и по седмице добиће и своју спортску димензију. Бициклистичка трка кроз Италију, популарни Ђиро, почетак свог 101. издања дочекаће у сенци неслагања у вези с местом с ког ће учесници кренути у нову Гренд тур авантуру.

Упркос протестима појединих организација која штите људска права и познатих  личности, овосезонска трка стартоваће индивидуалним хронометром у Јерусалиму, поводом  70. рођендана Државе Израел.

Док се други буду расправљали око спорних детаља, такмичари ће мирис мира с Маслинове горе ширити тачно 3.546 километара, колико ће прећи током 21 етапе, а они набржи ће у Риму бити дочекани као најхрабрији легионари.

Крис Фрум је по рођењу Кенијац, али је и спринтер и дугопругаш, одличан је и хронометаш и брдаш,  па је и на овој трци један од фаворита за победу у генералном пласману. Актуелни шампион Тур де Франса и Вуелте уз очекивану асистенцију колега из Тим Скаја можда ће своје име лансирати у историјску орбиту светског бициклизма, јер би му победа на Ђиру омогућила да уједини круне на три најбитније етапне трке у цикло спорту, чиме би постао седми возач у историји коме би то пошло за педалом, а други у текућем веку, пошто је тај подвиг остварио само још Алберто Контадор!

Витез Британске Империје ће с посебним теретом наступити на Ђиру, јер се према налазу насталом на допинг контроли на Вуелти  2017. послужио невитешким методама, тако да је и учешће на Трци кроз Италију било под знаком питања, али је ауторитет грађен сјајним резултатима јачи, бар за сада, од притисака многих у цикло-каравану и њихових  настојања  да се Британац пресели иза “жуте линије“. Осим четвртог места на Трци кроз Алпе прошлог месеца, ништа више не би могло бити показатељ евентуалних могућности 33 године старог бициклисте,  јер је Ђиру до сада возио катастрофално, иако тренутно држи другу позицију на светској ранг листи.

Мастрихт  је колевка Европске Уније, а Том Димолен (Думолин) је дошао на свет баш у овом холандском граду, а да ли ће победник Ђира прошле године остарити у историји спорта којим се бави - показаће време.

Увертира у предстојеће такмичење није била очаравајућа, аплаузи су на почетку сезоне изостали, а браниоцу титуле и светком шампиону у вожњи на хронометар свакако би пријали. Холанђанин није специјалиста за брдске етапе, мада је то небитно кад се трка заврши на челној позицији, па остаје да се види колико су јака крила Лептира из Мастрихта и може ли  још једном побећи из мрежице својих конкурената. Тренутно је на коти седам на УЦИ ранг листи.

Бициклистички Супермен не долази с Криптона, нити се зове Кларк Кент , а ипак би могао да полети.

Колумбијац Мигел Анхел Лопес букмејкерима улива веће поврење од Тибоа Пиноа и Фабија Аруа, за које би се добри познаваоци прилика можда одлучили.

Возач Астане је на Гренд тур тркама остварио само један пласман у топ 10 (осмо место), било је то на Вуелти минуле сезоне, а од Нове године вози добро, па му треће место са недавно одржаног Алпског тура кроз тиролска брда Италије и Аустрије могу повећати број еритроцита који ће му дати снагу да оствари запажен резултат и на Ђиру.

За разлику од Колумбијаца, Франузима су Алпи живот, зато је јадан од њих - Тибо Пино - мајсторски прошао стазама и богазама Тирола , Ђиро 2017. године је завршио на четвртом месту, остварио и једну етапну победу, па се галски петлић не боји што ће све кључати од Јерусалима до Рима и спреман је да уђе у “лонац“ с конкурентима.

Јак штих бициклистичког тима УАЕ Тим  Емирати  зове се Фабио Ару. Два пласмана на победничком постољу Ђира уназад четири године, најбољи млади возач Трке кроз Италију, шампион Вуелте 2015, поседује предиспозиције које су потребне за висок пласман на његовој родној груди. Ако буде прелазио преко брда као што је други Сардинијац Ђанфранко Зола на фудбалском терену пролазио противничке дефанзивце, рекордери по броју титула на Ђиру (5) - Фаусто Копи и Алфредо Бинда (Белгијанац Еди Меркс затвара трилинг) добиће истинског наследника, а Италија би пришила 70. Ђиро звездицу. Лошији хронометраш, али добар брдаш има право на наду.

Вековна традиција не дозвољава да се нека неписана правила мењају, тако да и ове године пресудан фактор за добар пласман биће вожња током брдских етапа, а оне теже долазе на ред нешто пре средине трке, док ће пред сам крај такмичења од пресудне важности бити алпинистичке способности у пењању на највише тачке међу којима је на првом. месту Коле деле  Финестре, па ко преживи - преживи!

Такође, подршка осталих чланова тима неретко доноси превагу, јер “шлеп-служба“ игра битну улогу , па ће М-Скот, Астана, Скај, ФДЈ имати задатак да вуку своје изабране адуте ка победи.

Бициклистички устанак у Јерусалиму биће завршен миром у Риму. На срећу...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар