Biciklistička trka kroz Italiju 2018: Điro D’ Evroazija!

U davnoj prošlosti ljudi u sedlima su iz Svetog Rimskog carstva kretali u osvajanje Jerusalima, a od sutra će jahači iz naše ere voziti svoje bicikle u kontrasmeru, s namerom da 27. maja pokore podijum u Večnom gradu i pozlate pedale na svojim dvotočkašima.

Ostali sportovi 03.05.2018 | 21:45
Biciklistička trka kroz Italiju 2018: Điro D’ Evroazija!
Iako palestinski ustanak (intifada) protiv Izraela još traje, u naredne tri i po sedmice dobiće i svoju sportsku dimenziju. Biciklistička trka kroz Italiju, popularni Điro, početak svog 101. izdanja dočekaće u senci neslaganja u vezi s mestom s kog će učesnici krenuti u novu Grend tur avanturu.

Uprkos protestima pojedinih organizacija koja štite ljudska prava i poznatih  ličnosti, ovosezonska trka startovaće individualnim hronometrom u Jerusalimu, povodom  70. rođendana Države Izrael.

Dok se drugi budu raspravljali oko spornih detalja, takmičari će miris mira s Maslinove gore širiti tačno 3.546 kilometara, koliko će preći tokom 21 etape, a oni nabrži će u Rimu biti dočekani kao najhrabriji legionari.

Kris Frum je po rođenju Kenijac, ali je i sprinter i dugoprugaš, odličan je i hronometaš i brdaš,  pa je i na ovoj trci jedan od favorita za pobedu u generalnom plasmanu. Aktuelni šampion Tur de Fransa i Vuelte uz očekivanu asistenciju kolega iz Tim Skaja možda će svoje ime lansirati u istorijsku orbitu svetskog biciklizma, jer bi mu pobeda na Điru omogućila da ujedini krune na tri najbitnije etapne trke u ciklo sportu, čime bi postao sedmi vozač u istoriji kome bi to pošlo za pedalom, a drugi u tekućem veku, pošto je taj podvig ostvario samo još Alberto Kontador!

Vitez Britanske Imperije će s posebnim teretom nastupiti na Điru, jer se prema nalazu nastalom na doping kontroli na Vuelti  2017. poslužio neviteškim metodama, tako da je i učešće na Trci kroz Italiju bilo pod znakom pitanja, ali je autoritet građen sjajnim rezultatima jači, bar za sada, od pritisaka mnogih u ciklo-karavanu i njihovih  nastojanja  da se Britanac preseli iza “žute linije“. Osim četvrtog mesta na Trci kroz Alpe prošlog meseca, ništa više ne bi moglo biti pokazatelj eventualnih mogućnosti 33 godine starog bicikliste,  jer je Điru do sada vozio katastrofalno, iako trenutno drži drugu poziciju na svetskoj rang listi.

Mastriht  je kolevka Evropske Unije, a Tom Dimolen (Dumolin) je došao na svet baš u ovom holandskom gradu, a da li će pobednik Đira prošle godine ostariti u istoriji sporta kojim se bavi - pokazaće vreme.

Uvertira u predstojeće takmičenje nije bila očaravajuća, aplauzi su na početku sezone izostali, a braniocu titule i svetkom šampionu u vožnji na hronometar svakako bi prijali. Holanđanin nije specijalista za brdske etape, mada je to nebitno kad se trka završi na čelnoj poziciji, pa ostaje da se vidi koliko su jaka krila Leptira iz Mastrihta i može li  još jednom pobeći iz mrežice svojih konkurenata. Trenutno je na koti sedam na UCI rang listi.

Biciklistički Supermen ne dolazi s Kriptona, niti se zove Klark Kent , a ipak bi mogao da poleti.

Kolumbijac Migel Anhel Lopes bukmejkerima uliva veće povrenje od Tiboa Pinoa i Fabija Arua, za koje bi se dobri poznavaoci prilika možda odlučili.

Vozač Astane je na Grend tur trkama ostvario samo jedan plasman u top 10 (osmo mesto), bilo je to na Vuelti minule sezone, a od Nove godine vozi dobro, pa mu treće mesto sa nedavno održanog Alpskog tura kroz tirolska brda Italije i Austrije mogu povećati broj eritrocita koji će mu dati snagu da ostvari zapažen rezultat i na Điru.

Za razliku od Kolumbijaca, Franuzima su Alpi život, zato je jadan od njih - Tibo Pino - majstorski prošao stazama i bogazama Tirola , Điro 2017. godine je završio na četvrtom mestu, ostvario i jednu etapnu pobedu, pa se galski petlić ne boji što će sve ključati od Jerusalima do Rima i spreman je da uđe u “lonac“ s konkurentima.

Jak štih biciklističkog tima UAE Tim  Emirati  zove se Fabio Aru. Dva plasmana na pobedničkom postolju Đira unazad četiri godine, najbolji mladi vozač Trke kroz Italiju, šampion Vuelte 2015, poseduje predispozicije koje su potrebne za visok plasman na njegovoj rodnoj grudi. Ako bude prelazio preko brda kao što je drugi Sardinijac Đanfranko Zola na fudbalskom terenu prolazio protivničke defanzivce, rekorderi po broju titula na Điru (5) - Fausto Kopi i Alfredo Binda (Belgijanac Edi Merks zatvara triling) dobiće istinskog naslednika, a Italija bi prišila 70. Điro zvezdicu. Lošiji hronometraš, ali dobar brdaš ima pravo na nadu.

Vekovna tradicija ne dozvoljava da se neka nepisana pravila menjaju, tako da i ove godine presudan faktor za dobar plasman biće vožnja tokom brdskih etapa, a one teže dolaze na red nešto pre sredine trke, dok će pred sam kraj takmičenja od presudne važnosti biti alpinističke sposobnosti u penjanju na najviše tačke među kojima je na prvom. mestu Kole dele  Finestre, pa ko preživi - preživi!

Takođe, podrška ostalih članova tima neretko donosi prevagu, jer “šlep-služba“ igra bitnu ulogu , pa će M-Skot, Astana, Skaj, FDJ imati zadatak da vuku svoje izabrane adute ka pobedi.

Biciklistički ustanak u Jerusalimu biće završen mirom u Rimu. Na sreću...

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar