Испловио руски нуклеарни Титаник

Контроверзна руска плутајућа нуклеарна електрана , "нуклеарни Титаник" отпловила је на прво поморско путовање, а циљ је допремање енергије до Арктика.

 

Свијет 29.04.2018 | 18:53
Испловио руски нуклеарни Титаник
Ова електрана требало би да снабдијева са енергијом забачене руске базе на Арктику, међутим, критичари упозоравају да би руска нуклеарка могла да доведе до "Чернобила на леду".

Брод Академик Ломоносов испловио је из бродоградилишта у Санкт Петербургу на прво путовање, а прећи ће преко Балтика и Норвешког мора до руске луке Мурманск. Одатле ће на љето 2019. кренути у Арктичко море како би снадбијевао струјом и топлотом руске базе.

Ова електрана може да покрије потребе за енергијом готово 200.000 људи.

Међутим, критичари и чувари животне средине кажу да би могао да доведе до "Чернобила на леду".

Нуклеарни експерт Гринписа за централну и источну Европу, Јан Хаверкамп, рекао је да иако су првобитни планови за тестирање пловила у Санкт Петербургу пропали, Ломоносов и даље представља претњу за околину.

"Тестирање нуклеарног реактора у густо насељеном подручју као што је Санкт Петербург је најмање речено неодговорно" рекао је он.

Међутим, како је истакао, тестирање "нуклеарног Титаника" далеко од очију јавности неће ништа промијенити.

"Нуклеарни реактори који се боре око Арктичког океана представљају шокантну претњу за крхко окружење које је вец́ под огромним притиском од климатских промјена. Овај опасан подухват није само пријетња за Арктик, вец́ потенцијално и за друге густо насељене или угрожене природне регионе", објашњава он.

Очекује се да ц́е изградња другог плутајуц́ег постројења започети 2019. године.

Званичници скандинавских земаља, укључујуц́и Норвешку и Шведску, изразили су забринутост због опасности да се догоди несрећа на мору, као током његове изградње. Међутим, тврде да су предузете мјере предострожности како би се спријечила нуклеарна катастрофа.



Извор: Агенције

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ово

29.04.2018 18:41

Могу само РУСИ !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ово

29.04.2018 19:11

Е моја несколована стоко,могу само Руси.

ОДГОВОРИТЕ
Name

туга

30.04.2018 06:19

Овде сте једино ви исказали непоштовање и некултуру, поготово некога називати "нешколованом стоком". Ви сте изгледа баш школовани, а највероватније негде на западу.

Name

Копејка

30.04.2018 15:36

Данас имамо бродове на нуклеарни погон,подморнице на нуклеарни погон.И ту ниста није проблематицно!! И њихов погон је у основи нуклеарна електрана.Бла бла бла.

ОДГОВОРИТЕ