Isplovio ruski nuklearni Titanik

Kontroverzna ruska plutajuća nuklearna elektrana , "nuklearni Titanik" otplovila je na prvo pomorsko putovanje, a cilj je dopremanje energije do Arktika.

 

Svijet 29.04.2018 | 18:53
Isplovio ruski nuklearni Titanik
Ova elektrana trebalo bi da snabdijeva sa energijom zabačene ruske baze na Arktiku, međutim, kritičari upozoravaju da bi ruska nuklearka mogla da dovede do "Černobila na ledu".

Brod Akademik Lomonosov isplovio je iz brodogradilišta u Sankt Peterburgu na prvo putovanje, a preći će preko Baltika i Norveškog mora do ruske luke Murmansk. Odatle će na ljeto 2019. krenuti u Arktičko more kako bi snadbijevao strujom i toplotom ruske baze.

Ova elektrana može da pokrije potrebe za energijom gotovo 200.000 ljudi.

Međutim, kritičari i čuvari životne sredine kažu da bi mogao da dovede do "Černobila na ledu".

Nuklearni ekspert Grinpisa za centralnu i istočnu Evropu, Jan Haverkamp, rekao je da iako su prvobitni planovi za testiranje plovila u Sankt Peterburgu propali, Lomonosov i dalje predstavlja pretnju za okolinu.

"Testiranje nuklearnog reaktora u gusto naseljenom području kao što je Sankt Peterburg je najmanje rečeno neodgovorno" rekao je on.

Međutim, kako je istakao, testiranje "nuklearnog Titanika" daleko od očiju javnosti neće ništa promijeniti.

"Nuklearni reaktori koji se bore oko Arktičkog okeana predstavljaju šokantnu pretnju za krhko okruženje koje je već pod ogromnim pritiskom od klimatskih promjena. Ovaj opasan poduhvat nije samo prijetnja za Arktik, već potencijalno i za druge gusto naseljene ili ugrožene prirodne regione", objašnjava on.

Očekuje se da će izgradnja drugog plutajućeg postrojenja započeti 2019. godine.

Zvaničnici skandinavskih zemalja, uključujući Norvešku i Švedsku, izrazili su zabrinutost zbog opasnosti da se dogodi nesreća na moru, kao tokom njegove izgradnje. Međutim, tvrde da su preduzete mjere predostrožnosti kako bi se spriječila nuklearna katastrofa.



Izvor: Agencije

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Ovo

29.04.2018 18:41

Mogu samo RUSI !!!

ODGOVORITE
Name

Re Ovo

29.04.2018 19:11

E moja neskolovana stoko,mogu samo Rusi.

ODGOVORITE
Name

туга

30.04.2018 06:19

Овде сте једино ви исказали непоштовање и некултуру, поготово некога називати "нешколованом стоком". Ви сте изгледа баш школовани, а највероватније негде на западу.

Name

Kopejka

30.04.2018 15:36

Danas imamo brodove na nuklearni pogon,podmornice na nuklearni pogon.I tu nista nije problematicno!! I njihov pogon je u osnovi nuklearna elektrana.Bla bla bla.

ODGOVORITE