Пораст цијена повећање шверца

Босна и Херцеговина је у посљедњих 10 година драстично повећала цијене цигарета, што је довело до низа штетних ефеката, као што је драстично повећање шверца. Поред тога, број продатих кутија цигарета на легалном тржишту је преполовљен, што је некада јаку дуванску индустрију у Босни и Херцеговини бацило на кољена.

Босна и Херцеговина 29.04.2018 | 16:45
Пораст цијена повећање шверца
Дуванска индустрија у Босни и Херцеговини је пред нестанком. Производња у Фабрици дувана Сарајево је десткована, а радници тренутно раде само у једној смјени. Годинама не раде погони ни некада успјешне Фабрике дувана у Мостару. Фабрика дувана Бањалука је пред затварањем, а око 100 радника је од Нове године на чекању.

Економисти упозоравају да је ово посљедица агресивне акцизне политике државе, која је довела до драстичног повећања цијене цигарета, што је погодовало страним произвођачима, а уништило домаћу дуванску индустрију. Од малопродајне цијене кутије цигарета од 5 конвертибилних марака, у касу произвођача оде мање од 70 фенинга и од почетка је било јасно да то домаћа дуванска индустрија неће издржати.

Поред пропасти дуванске индустрије, агресивно подизање акциза на цигарете и дуван, довело је до драстичног повећања цијене дуванских производа на легалном тржишту и пада продаје.

Прије осам година легално је продато десет милијарди цигарета, а 2017. свега 4,9 милијарди. Просјечан годишњи пад продаје цигарета на легалном тржишту износио је 9,8 одсто.

То се директно одразило и на буџетске приходе који су умјесто очекиваног раста усљед већих акциза почели да стагнирају, а прогнозе говоре да ће у идућих пет година и даље падати.

Подаци УИО показују да је од акциза на цигарете у 2015. години убрала 797 милиона марка,, у 2017. 793, а њихова рачуница показује да би у 2021. години по том основу могли да прикупе 77 милиона марака мање.

Оно што не стагнира је црно тржиште, јер шверц цигарета цвјета. Процјењује се да је у прошлој години на црном тржишту продато 166 милиона кутија, односно више од 3 милијарде цигарета. Што и не чуди, када је цијена на на коску, скоро двоструко већа од цијене кутије цигарета код илегалног продавца. То је још једна посљедица потпуно промашене акцизне политике по директивама Европске уније, упозоравају економисти.

У међувремену грађани на легалном тржишту у БиХ цигарете плаћају скупље него у Србији, Црној Гори, Македонији, Албанији. Колико је од новца прикупљеног од акциза уложено у едукацији о штетности употребе цигарета, најбоље говори податак да је по броју пушача, Босна и Херцеговина прва у Европи.



БН телевизија

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Xxxxx

29.04.2018 16:48

Смањите на 1 км кутију па чете видјети пораст прозиводње и више запослених.а преполовите влаxу и остале по општинама одузмите возила нек свако иде својим колима и плате највеце да небуду преко 1000 км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цууујјј

29.04.2018 20:06

Па зар се свеопсти сверц и лоповлук уопсте могу повецавати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

29.04.2018 21:35

Некад сам био мисљења да само кроз сто јаце "ударање по дзепу" мозе доци до реда, а заправо десила се супротност тј. јос лосије стање од оног прије посто "ударање по дзепу" без све јаце економије која би могла да подрзи све веце "идатање оо дзепу", нема ни напретка у сусрини.

ОДГОВОРИТЕ