БиХ пријети нови рат због Руса?

Бивши високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг за Дојче веле каже да Босни пријети нови рат, превасходно због руског утицаја.

Босна и Херцеговина 29.04.2018 | 15:23
БиХ пријети нови рат због Руса?
Други саговорници нису толико драматични и указују на проблеме друштава који не долазе споља.

Посјета руске делегације на челу са предсједницом Савјета Федерације Валентином Матвијенко Сарајеву и Бањалуци подгријала је код многих стари страх од руског утицаја на Балкану. Након отворене подршке Републици Српској, Матвијенко је зачинила посјету осудама Запада што подстиче земље Балкана на учлањење у ЕУ и НАТО, чиме се "подривају безбједности и стабилност".

"Иако је овакав став Кремља одавно познат, у БиХ он посебно добија на значају, јер се ради о земљи у којој су мишљења о учлањењу у НАТО подијељена", каже професор Клаус Бухенау, који предаје историју југоисточне Европе на Универзитету у Регензбургу. Он сматра и да ће то "продубити напетости између Бошњака и Хрвата на једној, и Срба на другој страни". Бухенау за ДW наводи да би форсирање учлањења у НАТО само продубило напетости те да би НАТО "требало да наступи дипломатски и сачека развој ситуације".

Бивши демохришћански министар у немачкој влади и високи представник у БиХ Кристијан Шварц-Шилинг каже да се одлука о уласку у НАТО може донијети само легитимном већином. "А у БиХ већине нема, јер се све стално блокира у Дому народа. Канцеларија Високог представника је практично уништена. Сада би САД и ЕУ морали изнаћи заједничку позицију јер тамо може избити рат", упозорава Шварц-Шилинг у разговору за ДW.

Бухенау сматра да је изјава Валентине Матвијенко да Русија подржава Дејтон, али да тражи затварање Канцеларије Високог представника "указује да Русија Дејтонски споразум види као корак за фактичку сецесију Срба у БиХ, а не као могућност за очување БиХ као заједничке државе".

"Руси годинама раде на јачању своје позиције у РС, чији је коначни циљ отцијепљење", каже и Шварц-Шилинг. "Ми смо међутим стално затварали очи. У извјештајима ЕУ су информације које говоре о томе избјегавање, у посљедњем се спомиње руска реторика али то није реторика већ циљ и то Запад мора коначно да схвати."

Какву игру игра Вучић?

Готово истовремено је у Београду била још једна висока представница руске Думе, Наталија Поклонскаја, која је поновила подршку српској политици око Косова. Шеф дипломатије Ивица Дачић је недавно, током посјете Сергеја Лаврова Београду, изјавио да "нема одбране српских интереса без Русије".

За Кристијана Шварц-Шилинга то су кораци ка новом геополитичком позиционирању Западног Балкана у којем ће пресудну улогу имати предсједник Србије Александар Вучић. Она, каже Шварц-Шилинг, на Западу наступа као паметан и далековид политичар. "Још не знам да ли Вучић игра двоструку игру или заиста настоји да спроведе политику европских интеграција и изборити се за то унутар Србије. А то значи и признавање Косова и искрену подршку европском путу БиХ."

Професор Бухенау сматра да се Србија, као мала земља, држи свог великог брата Русије како би имала више могућности да прогура своје интересе унутар ЕУ и према ЕУ. "Претпоставка за такву логику је да ЕУ Србију неизоставно жели у чланству и да је зато и спремна на компромисе. Али цијена коју би ЕУ могла да плати за овако великодушну политику може бити велика, јер би имала Србију која је додуше у ЕУ, али под руском сфером утицаја."

Шварц-Шилинг: Опасност од рата у БиХ

Историчар Бухенау, за разлику од бившег политичара Шварц-Шилинга, сматра да руске интересе на Балкану не треба прецијењивати, иако је за Путина пораст утицаја на међународном плану приоритет. "Балкан, као и Сирија, спада у подручја која Москва види као полигон за мијешање и демонстрацију силе. Москви на Балкану, за разлику од Украјине, није битно да спречи европске интеграције већ да – преко појединих земаља југоисточне Европе – оствари утицај у ЕУ."

Шварц-Шилинг сматра пак да Руси не желе ни европске интеграције Западног Балкана, али да су у први план ставили отпор према НАТО, јер НАТО много брже доноси одлуке о учлањењу. "Учлањење Црне Горе је додуше мало потрајало али је остварено. Са Украјином се предуго чекало и сада је то ратно подручје. То се дешава када се не дјелује на вријеме. Исто ће се догодити и са БиХ."

С тим у вези Шварц-Шилинг указује на полицијске снаге у Републици Српској које се, како каже, претварају у војну организацију, наоружавају из Русије и изводе вјежбе уз помоћ руских војних стручњака. "То су све факти, које не желимо да сагледамо, а ЕУ има интенцију проширења у овим земљама. То је као када би сада баварска полиција независно од Њемачке сарађивала са другом земљом, а која има сасвим другачије интересе. То ће се схватити тек када поново избије рат", упозорава он.

"У ранијим фазама конфликта", додаје професор Бухенау, "био је неопходан оштрији курс Запада према босанским Србима 1995. или према ОВК и њеној мрежи у љето 1999. или 2004. Сада је за то прекасно, јер су се етнократске структуре учврстиле на власти."

Проблеми не долазе само споља

О етнократским структурама и непостојању грађанског друштва говори и историчар Ненад Стефанов, предавач на Катедри за историју источне и југоисточне Европе Универзитета у Лајпцигу. За њега пријетња не долази споља, већ је у друштву. "Поделе су проблем друштва у БиХ: И Бањалуке и Сарајева и Мостара. Нама не помаже када у Србији кажу Американци су криви за Косово. Треба да се запитају ко је за то одговоран у српском друштву."

"Исто тако", додаје Стефанов, "пријетња Босни не може да буде Исламска држава, Русија или неко други, већ се, ако им се не свиђа стање какво је тамо и ако желе да га промјене, морају запитати: Шта ми сами можемо да урадимо и која је наша перспектива?". Стефанов сматра да је "једина могућност да се јасно кристалише критика етно-предузетника који учвршћују власт на етничким поделама. Без подијела они не би имали никакву перспективу."

Шта ће се десити ако Русија несметано настави са ширењем свог утицаја на Балкану? Професор Бухенау није оптимиста. "Русија ће покушати да придобије своју клијентелу – државе које су јој лојалне. С обзиром да дио земаља југоисточне Европе никада неће постати руски клијенти, на постојеће напетости могли би се надовезати нови конфликти између прозападно и проруски оријентисаних држава. Слични ефекти поларизације могли би се појавити и у друштвима какво је оно у Црној Гори. За стабилност региона то не би били добри изгледи."

Професор Бухенау истиче да би стога било важно да се призна да су резултати западних посредника у БиХ и на Косову скоро никакви те да се отворено наведу разлози омашки. Само тако, сматра он, могло би се вратити повјерење у међународну заједницу.

И док демохришћанин Шварц-Шилинг сматра да САД, ЕУ и канцеларка Меркел хитно морају нешто да предузму, историчар Бухенау сматра да Запад нема истинских могућности да заустави руске активности на Балкану. "Постављати само услове, као раније – то више не функционише. Стога не би требало да реагујемо панично на руске изјаве и иницијативе, већ их морамо доживјети као шансу да се променимо."

Извор: Глас Српске

Коментари / 32

Оставите коментар
Name

ТРН

29.04.2018 13:29

Хај није први пут а сад сви имају Орузја па како коме буде само да се нико немјеса из вана....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Какофонија

30.04.2018 08:28

Русија може узети само Србију, под условом да се пречански Срби пусте низ воду, јер мора и западу нешто припасти.

Name

Боље рат него пакт

29.04.2018 13:34

Боље и ратовати него бити слуга проклетом римском архијетику и његовој курији.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТАЦНО

29.04.2018 14:05

Тако !!! Само зло наносе. Кредити дугово тусе нам нацију. Сигурно и полако. Сто се то толико муце у ЕУ као Италија, Спанија, Португал итд. од када су у ЕУ. Нијемци це да проберу економију, гдје има профита - а сици ста остане . Е па мало Морген господо. Тако ЕУ неце опстат.

Name

Е доста је

29.04.2018 14:14

Е доста је лудих Срба.Треба нама паметних.Као Принц Павле.А ти саљи своје дјете.Бандо.Доста је политике богати волове сиромасни синове.

Name

Рис

30.04.2018 05:24

Тај рат би највише одговарао СНСД-у. Шта је разлог? Па разлог је тај што би се тада све пљачке, крађе и друга недјела бациле у заборав.

Name

Реалитиц

29.04.2018 13:39

Ко је луд нек ратује, ја пакујем за еу, избјеглица или имигрант... хоцу да будем баустелац.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Муу

29.04.2018 13:51

Боље је да нас неја кад би били руски робови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Робље

29.04.2018 15:07

Нама је бити робље вако или нако. Премали смо. Ал ваљда сад паметнији да не ратујемо. Нек се они.... Мимо нас.

Name

Реално

29.04.2018 13:52

То су глупости, рата не може и неће бити уколико то запад не организује, босна је пуна западних шпијуна, чиновника и војника као еуфор и еупм итд.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Када

29.04.2018 13:54

се Југославија цијепала могло је. Сада кад долази вријеме да се Босна цијепа немозе. Е драги моји са Запада малко сте се пресли у тој лоповској игри. Е неце тако ко сто мислите. Вријеме је показало да Босна номозе, на силу у заједници. Па кад није могла Југа немозе ни Босна.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бане

29.04.2018 14:25

Није босна југа а ако ти се у њој не зиви иди нико за тобом не плаце

Name

БАНДЕРА

29.04.2018 15:11

Само посматрај и дубоко диси.

Name

М

29.04.2018 13:56

Америка зели дрзаву беиха па да она мозе управљат како хоце.писи пропало.само мозе бит ко досад заједница ил свако себи.никад у окупаторски и злоцинацки Нато који стити и стварају терористе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

29.04.2018 14:00

Само да не измисле хемиско орузје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

29.04.2018 14:01

Рат нећете доживети! Јер опет ће разно-разни да филозофирају како су Срби ,,геноцидаши''! ...Јер ако би и избио потенцијални рат - тај би био гори од прошлог! Јер је током 90-тих СРЈ била раширена на 4 фронта: Вуковарска Крајна, Книнска Крајина, Република Српска, Косово. А сад би се у случају новог потенцијалног рата цела војска Србије са свом ратном опремом спустила у Републику Српску (за њену одбрану), па би опет највише надрљали Бошњаци који су сами, и у сендвичу су између Срба и Хрвата... И зато рата да се манете, и само договори, дипломатија и разум! СРБИЈА РАТ НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ, СРБИЈА ЈЕ ПОТПИСНИЦА ДЕЈТОНА!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре оо7

29.04.2018 14:27

Ако рата буде бит це само 15 дана . Толико времена да се Срби могу преселит у Русију. То је рекла баба ванга пророцица која не лазе

Name

Ристо ре 007 Бонд

29.04.2018 15:25

Војводјанац има ли икад иста паметно из те твоје главе да видимо у твојим глупим коментарима?? Под бр.1 рата висе бити неце, Под бр.2 нема висе будала да гину за тудје идеале и болесне умове Под бр.3 нико синко не би из Србије досао да гине у другој дрзави, милион сиптара није успјело 10 милиона срба да заустави на Косову, морас да знад да би америцка авијација у року 24 сата сравнила цитаву Србију, дигла би се Турска са својих 85 милиона становника. Био је рат 90-их па ста би ?? Не лапандај глупости кад си глуп. Из Србије могу доци плаценици као и 90-их да пљацкају и краду а не да ратују. Запамти, рата бити бисе никад неце , а ово сто Додик ради је горе од рата, пола српског народа нема у БИХ, највисе насој наказној политици и издаји која нас кради одвајкад. Е мој Бонде моли бога да ти памет да!

Name

Ре Ристо

29.04.2018 17:02

Мајмуне психијатру ујутро прије првих пијетлова.ти си малоуман да разумијес неке ствари.америка сад мозе само да кмеци са тобом.зелени да смију сутра би они опет напали,дјаба они лају знају како би просли.

Name

модрицанин

29.04.2018 14:12

Будале сенилне прицају свакакве глупости, а они којима то одговара то преносе. Дусевна храна за будале.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Каква опасност

29.04.2018 14:15

Каква висе руска опасност.Ови са Запада су сметли.Тако су измислили у хемијски напад у Дамаску.И то као руска опасност.Ајте висе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бобо

29.04.2018 14:21

Ето Руси це нас сутра напасти! Метузалема се привидја а бас смо се усрецили са западмом демократијом!

ОДГОВОРИТЕ
Name

РУСИ

29.04.2018 15:05

Полако преузимају на Балкану ! јг Запад је покусавао сломит мале Русе, али не иде, како су замислили. "Цињеница је да су покусали ".

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кога лазу

29.04.2018 15:30

Запад се толико препао Руса да му се на сваком кораку привидјају.Нато је окупирао цитав Балкан а говори о неком руском утицају. Нисмо се ни са њиховом окупацијом усрецили. Ратова немозе бити без сагласности Нато друзине. Тако је било а дали це бити то је вец друго питање.

Name

Јг

29.04.2018 15:16

Це бидне ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Синнy Боy

29.04.2018 16:22

Па зна овај Швабо све о утицајима којима се потичу овдашњи народи на рат. Њемци су у последњих 100 година два пута утицали на рат у Босни 1914. и 1992. А лично су досли овде да убијају 1941.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јез

29.04.2018 18:08

Ало глупсони колико руски рубљи имате у дзепу какво вам је ауто испред куце да није мозда волга или мозда тркнете у русију 3 мјесеца на црно па донесете несто рубљи да презивите у тој сугавој бих изиди упитај гдје ти је комсо у улму или москви будале дрстесе запада који вам крув даје поздрав свим паметним људима а будалом нек је бог на помоци.

Name

Синнy Боy

29.04.2018 21:52

Јез,Ретарде, пажљиво прочитај шта сам написао и шта није тачно од тога? Нисам бранио Русе али је чињеница да је тај запад покренуо све велике ратове: први и други свјетски, крсташке ратове...колонизирао је пола свијета, истребио Индијанце, увео апартхејд у Ј.Африци, таманио афричка племена, таманио Абордзине у Аустралији, убијао арапе и муслимане по Блиском истоку, колонизирали и пљачкали пола Азије . Па није Садам Хусеин, Гадафи , Милошевић, Асад и други нападали Запад већ Запад њих. Кога су Руси напали? То што имам евре у џепу и возим Форда не говори ништа о томе ко нас је нападао и пљачкао у нашој историји. Знам једино да то нису били Руси. Још једном, ретарде један.

Name

Директ

29.04.2018 21:27

Само политицки кратковиди људи могу да казу да је Русија пријетња, а не санса за развој многих европских земаља, а нароцито земаља велицине насе посто цак и када бисмо имали 10 пута јацу економију, опет небисмо могли да задовољимо потребе руског трзиста за разна трговацка добра тако да свака даљња дискусија на ову конкретну тему је сувисна. Осим тога, са Русијом највисе сарадјују управо ти који се са истима највисе и свадјају тако да ми треба да гледамо своја посла и да користимо сваку прилику гдје нам се прузи прилика да извеземо насу робу, а не тудју како се неби десило да не моземо ни своју јер Руси нису ни луди ни глупи вец они који мисле да су Руси луди и глупи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

М

30.04.2018 06:31

Што вам Швицарска не удје у Нато багро белосвјетска,кад удје Швицарска учи ћемо и ми,а вјероватно ни тад, а до тад МАРШ

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЧАПАЈЕВ

02.05.2018 06:37

Види џубрета

ОДГОВОРИТЕ
Name

СЕРГИЈЕ

02.05.2018 06:45

Овдје су ративи поцињали и заврсавали кад су то западни злочинци хтјели и смисљали. Наравно САМО ЗА СВОЈ ИНТЕРЕС а до насе дјеце и Муслиманске и Српске и Хрватске није имстални ни мало зато ,кад би било памети ,а назалост нема је да усраном мотком истјерами све странце и уз кахву цевапе крметину сланину и цваркеи котливуну за једно попидне направимо дрзаву и рјесимо све спорове. За једно поподне

ОДГОВОРИТЕ