BiH prijeti novi rat zbog Rusa?

Bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling za Dojče vele kaže da Bosni prijeti novi rat, prevashodno zbog ruskog uticaja.

Bosna i Hercegovina 29.04.2018 | 15:23
BiH prijeti novi rat zbog Rusa?
Drugi sagovornici nisu toliko dramatični i ukazuju na probleme društava koji ne dolaze spolja.

Posjeta ruske delegacije na čelu sa predsjednicom Savjeta Federacije Valentinom Matvijenko Sarajevu i Banjaluci podgrijala je kod mnogih stari strah od ruskog uticaja na Balkanu. Nakon otvorene podrške Republici Srpskoj, Matvijenko je začinila posjetu osudama Zapada što podstiče zemlje Balkana na učlanjenje u EU i NATO, čime se "podrivaju bezbjednosti i stabilnost".

"Iako je ovakav stav Kremlja odavno poznat, u BiH on posebno dobija na značaju, jer se radi o zemlji u kojoj su mišljenja o učlanjenju u NATO podijeljena", kaže profesor Klaus Buhenau, koji predaje istoriju jugoistočne Evrope na Univerzitetu u Regenzburgu. On smatra i da će to "produbiti napetosti između Bošnjaka i Hrvata na jednoj, i Srba na drugoj strani". Buhenau za DW navodi da bi forsiranje učlanjenja u NATO samo produbilo napetosti te da bi NATO "trebalo da nastupi diplomatski i sačeka razvoj situacije".

Bivši demohrišćanski ministar u nemačkoj vladi i visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling kaže da se odluka o ulasku u NATO može donijeti samo legitimnom većinom. "A u BiH većine nema, jer se sve stalno blokira u Domu naroda. Kancelarija Visokog predstavnika je praktično uništena. Sada bi SAD i EU morali iznaći zajedničku poziciju jer tamo može izbiti rat", upozorava Švarc-Šiling u razgovoru za DW.

Buhenau smatra da je izjava Valentine Matvijenko da Rusija podržava Dejton, ali da traži zatvaranje Kancelarije Visokog predstavnika "ukazuje da Rusija Dejtonski sporazum vidi kao korak za faktičku secesiju Srba u BiH, a ne kao mogućnost za očuvanje BiH kao zajedničke države".

"Rusi godinama rade na jačanju svoje pozicije u RS, čiji je konačni cilj otcijepljenje", kaže i Švarc-Šiling. "Mi smo međutim stalno zatvarali oči. U izvještajima EU su informacije koje govore o tome izbjegavanje, u posljednjem se spominje ruska retorika ali to nije retorika već cilj i to Zapad mora konačno da shvati."

Kakvu igru igra Vučić?

Gotovo istovremeno je u Beogradu bila još jedna visoka predstavnica ruske Dume, Natalija Poklonskaja, koja je ponovila podršku srpskoj politici oko Kosova. Šef diplomatije Ivica Dačić je nedavno, tokom posjete Sergeja Lavrova Beogradu, izjavio da "nema odbrane srpskih interesa bez Rusije".

Za Kristijana Švarc-Šilinga to su koraci ka novom geopolitičkom pozicioniranju Zapadnog Balkana u kojem će presudnu ulogu imati predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Ona, kaže Švarc-Šiling, na Zapadu nastupa kao pametan i dalekovid političar. "Još ne znam da li Vučić igra dvostruku igru ili zaista nastoji da sprovede politiku evropskih integracija i izboriti se za to unutar Srbije. A to znači i priznavanje Kosova i iskrenu podršku evropskom putu BiH."

Profesor Buhenau smatra da se Srbija, kao mala zemlja, drži svog velikog brata Rusije kako bi imala više mogućnosti da progura svoje interese unutar EU i prema EU. "Pretpostavka za takvu logiku je da EU Srbiju neizostavno želi u članstvu i da je zato i spremna na kompromise. Ali cijena koju bi EU mogla da plati za ovako velikodušnu politiku može biti velika, jer bi imala Srbiju koja je doduše u EU, ali pod ruskom sferom uticaja."

Švarc-Šiling: Opasnost od rata u BiH

Istoričar Buhenau, za razliku od bivšeg političara Švarc-Šilinga, smatra da ruske interese na Balkanu ne treba precijenjivati, iako je za Putina porast uticaja na međunarodnom planu prioritet. "Balkan, kao i Sirija, spada u područja koja Moskva vidi kao poligon za miješanje i demonstraciju sile. Moskvi na Balkanu, za razliku od Ukrajine, nije bitno da spreči evropske integracije već da – preko pojedinih zemalja jugoistočne Evrope – ostvari uticaj u EU."

Švarc-Šiling smatra pak da Rusi ne žele ni evropske integracije Zapadnog Balkana, ali da su u prvi plan stavili otpor prema NATO, jer NATO mnogo brže donosi odluke o učlanjenju. "Učlanjenje Crne Gore je doduše malo potrajalo ali je ostvareno. Sa Ukrajinom se predugo čekalo i sada je to ratno područje. To se dešava kada se ne djeluje na vrijeme. Isto će se dogoditi i sa BiH."

S tim u vezi Švarc-Šiling ukazuje na policijske snage u Republici Srpskoj koje se, kako kaže, pretvaraju u vojnu organizaciju, naoružavaju iz Rusije i izvode vježbe uz pomoć ruskih vojnih stručnjaka. "To su sve fakti, koje ne želimo da sagledamo, a EU ima intenciju proširenja u ovim zemljama. To je kao kada bi sada bavarska policija nezavisno od Njemačke sarađivala sa drugom zemljom, a koja ima sasvim drugačije interese. To će se shvatiti tek kada ponovo izbije rat", upozorava on.

"U ranijim fazama konflikta", dodaje profesor Buhenau, "bio je neophodan oštriji kurs Zapada prema bosanskim Srbima 1995. ili prema OVK i njenoj mreži u ljeto 1999. ili 2004. Sada je za to prekasno, jer su se etnokratske strukture učvrstile na vlasti."

Problemi ne dolaze samo spolja

O etnokratskim strukturama i nepostojanju građanskog društva govori i istoričar Nenad Stefanov, predavač na Katedri za istoriju istočne i jugoistočne Evrope Univerziteta u Lajpcigu. Za njega prijetnja ne dolazi spolja, već je u društvu. "Podele su problem društva u BiH: I Banjaluke i Sarajeva i Mostara. Nama ne pomaže kada u Srbiji kažu Amerikanci su krivi za Kosovo. Treba da se zapitaju ko je za to odgovoran u srpskom društvu."

"Isto tako", dodaje Stefanov, "prijetnja Bosni ne može da bude Islamska država, Rusija ili neko drugi, već se, ako im se ne sviđa stanje kakvo je tamo i ako žele da ga promjene, moraju zapitati: Šta mi sami možemo da uradimo i koja je naša perspektiva?". Stefanov smatra da je "jedina mogućnost da se jasno kristališe kritika etno-preduzetnika koji učvršćuju vlast na etničkim podelama. Bez podijela oni ne bi imali nikakvu perspektivu."

Šta će se desiti ako Rusija nesmetano nastavi sa širenjem svog uticaja na Balkanu? Profesor Buhenau nije optimista. "Rusija će pokušati da pridobije svoju klijentelu – države koje su joj lojalne. S obzirom da dio zemalja jugoistočne Evrope nikada neće postati ruski klijenti, na postojeće napetosti mogli bi se nadovezati novi konflikti između prozapadno i proruski orijentisanih država. Slični efekti polarizacije mogli bi se pojaviti i u društvima kakvo je ono u Crnoj Gori. Za stabilnost regiona to ne bi bili dobri izgledi."

Profesor Buhenau ističe da bi stoga bilo važno da se prizna da su rezultati zapadnih posrednika u BiH i na Kosovu skoro nikakvi te da se otvoreno navedu razlozi omaški. Samo tako, smatra on, moglo bi se vratiti povjerenje u međunarodnu zajednicu.

I dok demohrišćanin Švarc-Šiling smatra da SAD, EU i kancelarka Merkel hitno moraju nešto da preduzmu, istoričar Buhenau smatra da Zapad nema istinskih mogućnosti da zaustavi ruske aktivnosti na Balkanu. "Postavljati samo uslove, kao ranije – to više ne funkcioniše. Stoga ne bi trebalo da reagujemo panično na ruske izjave i inicijative, već ih moramo doživjeti kao šansu da se promenimo."

Izvor: Glas Srpske

Komentari / 32

Ostavite komentar
Name

TRN

29.04.2018 15:29

Haj nije prvi put a sad svi imaju Oruzja pa kako kome bude samo da se niko nemjesa iz vana....

ODGOVORITE
Name

Kakofonija

30.04.2018 10:28

Rusija može uzeti samo Srbiju, pod uslovom da se prečanski Srbi puste niz vodu, jer mora i zapadu nešto pripasti.

Name

Bolje rat nego pakt

29.04.2018 15:34

Bolje i ratovati nego biti sluga prokletom rimskom arhijetiku i njegovoj kuriji.

ODGOVORITE
Name

TACNO

29.04.2018 16:05

Tako !!! Samo zlo nanose. Krediti dugovo tuse nam naciju. Sigurno i polako. Sto se to toliko muce u EU kao Italija, Spanija, Portugal itd. od kada su u EU. Nijemci ce da proberu ekonomiju, gdje ima profita - a sici sta ostane . E pa malo Morgen gospodo. Tako EU nece opstat.

Name

E dosta je

29.04.2018 16:14

E dosta je ludih Srba.Treba nama pametnih.Kao Princ Pavle.A ti salji svoje djete.Bando.Dosta je politike bogati volove siromasni sinove.

Name

Ris

30.04.2018 07:24

Taj rat bi najviše odgovarao SNSD-u. Šta je razlog? Pa razlog je taj što bi se tada sve pljačke, krađe i druga nedjela bacile u zaborav.

Name

Realitic

29.04.2018 15:39

Ko je lud nek ratuje, ja pakujem za eu, izbjeglica ili imigrant... hocu da budem baustelac.....

ODGOVORITE
Name

Muu

29.04.2018 15:51

Bolje je da nas neja kad bi bili ruski robovi.

ODGOVORITE
Name

Roblje

29.04.2018 17:07

Nama je biti roblje vako ili nako. Premali smo. Al valjda sad pametniji da ne ratujemo. Nek se oni.... Mimo nas.

Name

Realno

29.04.2018 15:52

To su gluposti, rata ne može i neće biti ukoliko to zapad ne organizuje, bosna je puna zapadnih špijuna, činovnika i vojnika kao eufor i eupm itd.

ODGOVORITE
Name

Kada

29.04.2018 15:54

se Jugoslavija cijepala moglo je. Sada kad dolazi vrijeme da se Bosna cijepa nemoze. E dragi moji sa Zapada malko ste se presli u toj lopovskoj igri. E nece tako ko sto mislite. Vrijeme je pokazalo da Bosna nomoze, na silu u zajednici. Pa kad nije mogla Juga nemoze ni Bosna.

ODGOVORITE
Name

bane

29.04.2018 16:25

Nije bosna juga a ako ti se u njoj ne zivi idi niko za tobom ne place

Name

BANDERA

29.04.2018 17:11

Samo posmatraj i duboko disi.

Name

M

29.04.2018 15:56

Amerika zeli drzavu beiha pa da ona moze upravljat kako hoce.pisi propalo.samo moze bit ko dosad zajednica il svako sebi.nikad u okupatorski i zlocinacki Nato koji stiti i stvaraju teroriste.

ODGOVORITE
Name

Borac

29.04.2018 16:00

Samo da ne izmisle hemisko oruzje.

ODGOVORITE
Name

007 Bond

29.04.2018 16:01

Рат нећете доживети! Јер опет ће разно-разни да филозофирају како су Срби ,,геноцидаши''! ...Јер ако би и избио потенцијални рат - тај би био гори од прошлог! Јер је током 90-тих СРЈ била раширена на 4 фронта: Вуковарска Крајна, Книнска Крајина, Република Српска, Косово. А сад би се у случају новог потенцијалног рата цела војска Србије са свом ратном опремом спустила у Републику Српску (за њену одбрану), па би опет највише надрљали Бошњаци који су сами, и у сендвичу су између Срба и Хрвата... И зато рата да се манете, и само договори, дипломатија и разум! СРБИЈА РАТ НЕЋЕ ДОЗВОЛИТИ, СРБИЈА ЈЕ ПОТПИСНИЦА ДЕЈТОНА!

ODGOVORITE
Name

re oo7

29.04.2018 16:27

Ako rata bude bit ce samo 15 dana . Toliko vremena da se Srbi mogu preselit u Rusiju. To je rekla baba vanga prorocica koja ne laze

Name

Risto re 007 Bond

29.04.2018 17:25

Vojvodjanac ima li ikad ista pametno iz te tvoje glave da vidimo u tvojim glupim komentarima?? Pod br.1 rata vise biti nece, Pod br.2 nema vise budala da ginu za tudje ideale i bolesne umove Pod br.3 niko sinko ne bi iz Srbije dosao da gine u drugoj drzavi, milion siptara nije uspjelo 10 miliona srba da zaustavi na Kosovu, moras da znad da bi americka avijacija u roku 24 sata sravnila citavu Srbiju, digla bi se Turska sa svojih 85 miliona stanovnika. Bio je rat 90-ih pa sta bi ?? Ne lapandaj gluposti kad si glup. Iz Srbije mogu doci placenici kao i 90-ih da pljackaju i kradu a ne da ratuju. Zapamti, rata biti bise nikad nece , a ovo sto Dodik radi je gore od rata, pola srpskog naroda nema u BIH, najvise nasoj nakaznoj politici i izdaji koja nas kradi odvajkad. E moj Bonde moli boga da ti pamet da!

Name

Re Risto

29.04.2018 19:02

Majmune psihijatru ujutro prije prvih pijetlova.ti si malouman da razumijes neke stvari.amerika sad moze samo da kmeci sa tobom.zeleni da smiju sutra bi oni opet napali,djaba oni laju znaju kako bi prosli.

Name

modricanin

29.04.2018 16:12

Budale senilne pricaju svakakve gluposti, a oni kojima to odgovara to prenose. Dusevna hrana za budale.

ODGOVORITE
Name

Kakva opasnost

29.04.2018 16:15

Kakva vise ruska opasnost.Ovi sa Zapada su smetli.Tako su izmislili u hemijski napad u Damasku.I to kao ruska opasnost.Ajte vise...

ODGOVORITE
Name

Bobo

29.04.2018 16:21

Eto Rusi ce nas sutra napasti! Metuzalema se prividja a bas smo se usrecili sa zapadmom demokratijom!

ODGOVORITE
Name

RUSI

29.04.2018 17:05

Polako preuzimaju na Balkanu ! jg Zapad je pokusavao slomit male Ruse, ali ne ide, kako su zamislili. "Cinjenica je da su pokusali ".

ODGOVORITE
Name

Koga lazu

29.04.2018 17:30

Zapad se toliko prepao Rusa da mu se na svakom koraku prividjaju.Nato je okupirao citav Balkan a govori o nekom ruskom uticaju. Nismo se ni sa njihovom okupacijom usrecili. Ratova nemoze biti bez saglasnosti Nato druzine. Tako je bilo a dali ce biti to je vec drugo pitanje.

Name

Jg

29.04.2018 17:16

Ce bidne ...

ODGOVORITE
Name

Sinny Boy

29.04.2018 18:22

Pa zna ovaj Švabo sve o uticajima kojima se potiču ovdašnji narodi na rat. Njemci su u poslednjih 100 godina dva puta uticali na rat u Bosni 1914. i 1992. A lično su dosli ovde da ubijaju 1941.

ODGOVORITE
Name

Jez

29.04.2018 20:08

Alo glupsoni koliko ruski rublji imate u dzepu kakvo vam je auto ispred kuce da nije mozda volga ili mozda trknete u rusiju 3 mjeseca na crno pa donesete nesto rublji da prezivite u toj sugavoj bih izidi upitaj gdje ti je komso u ulmu ili moskvi budale drstese zapada koji vam kruv daje pozdrav svim pametnim ljudima a budalom nek je bog na pomoci.

Name

Sinny Boy

29.04.2018 23:52

Jez,Retarde, pažljivo pročitaj šta sam napisao i šta nije tačno od toga? Nisam branio Ruse ali je činjenica da je taj zapad pokrenuo sve velike ratove: prvi i drugi svjetski, krstaške ratove...kolonizirao je pola svijeta, istrebio Indijance, uveo aparthejd u J.Africi, tamanio afrička plemena, tamanio Abordzine u Australiji, ubijao arape i muslimane po Bliskom istoku, kolonizirali i pljačkali pola Azije . Pa nije Sadam Husein, Gadafi , Milošević, Asad i drugi napadali Zapad već Zapad njih. Koga su Rusi napali? To što imam evre u džepu i vozim Forda ne govori ništa o tome ko nas je napadao i pljačkao u našoj istoriji. Znam jedino da to nisu bili Rusi. Još jednom, retarde jedan.

Name

Direkt

29.04.2018 23:27

Samo politicki kratkovidi ljudi mogu da kazu da je Rusija prijetnja, a ne sansa za razvoj mnogih evropskih zemalja, a narocito zemalja velicine nase posto cak i kada bismo imali 10 puta jacu ekonomiju, opet nebismo mogli da zadovoljimo potrebe ruskog trzista za razna trgovacka dobra tako da svaka daljnja diskusija na ovu konkretnu temu je suvisna. Osim toga, sa Rusijom najvise saradjuju upravo ti koji se sa istima najvise i svadjaju tako da mi treba da gledamo svoja posla i da koristimo svaku priliku gdje nam se pruzi prilika da izvezemo nasu robu, a ne tudju kako se nebi desilo da ne mozemo ni svoju jer Rusi nisu ni ludi ni glupi vec oni koji misle da su Rusi ludi i glupi.

ODGOVORITE
Name

M

30.04.2018 08:31

Što vam Švicarska ne udje u Nato bagro belosvjetska,kad udje Švicarska uči ćemo i mi,a vjerovatno ni tad, a do tad MARŠ

ODGOVORITE
Name

ČAPAJEV

02.05.2018 08:37

Vidi džubreta

ODGOVORITE
Name

SERGIJE

02.05.2018 08:45

Ovdje su rativi pocinjali i zavrsavali kad su to zapadni zločinci htjeli i smisljali. Naravno SAMO ZA SVOJ INTERES a do nase djece i Muslimanske i Srpske i Hrvatske nije imstalni ni malo zato ,kad bi bilo pameti ,a nazalost nema je da usranom motkom istjerami sve strance i uz kahvu cevape krmetinu slaninu i cvarkei kotlivunu za jedno popidne napravimo drzavu i rjesimo sve sporove. Za jedno popodne

ODGOVORITE